Με τι ταινίες φλερτάρει (συνήθως) ο θείος Όσκαρ;

Αν σκεφτήκατε «δράμα» είστε μέσα. Όχι, όμως, απόλυτα. Το BBC έφτιαξε ένα πολύ ενδιαφέρον, interactive διάγραμμα με τις κατηγορίες των ταινιών που βραβεύτηκαν ανά δεκαετία με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Hint: Οι παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν περισσότερο δράμα από τα 70s.
Με τι ταινίες φλερτάρει (συνήθως) ο θείος Όσκαρ;
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 84η απονομή των Όσκαρ –και τα ημερολόγια δείχνουν ότι απέμειναν μόνο τέσσερις ημέρες– το BBC News δημοσιεύει σήμερα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διαδραστικό διάγραμμα: Απεικονίζοντας κατά είδος τις ανά τις δεκαετίες υποψήφιες και βραβευμένες ταινίες, φιλοδοξεί να καταλήξει στην κατηγορία ταινιών που προτιμά ο «θείος Όσκαρ».

Όπως πιθανότατα μαντέψατε, το δράμα κατέχει την μερίδα του λέοντος στην πίττα των υποψηφιοτήτων –αλλά και των βραβεύσεων– για το «Όσκαρ των Όσκαρ», εκείνο δηλαδή της καλύτερης ταινίας. Ακολουθούν οι βιογραφίες και οι κωμωδίες.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι διακυμάνσεις της δημοτικότητας του κάθε είδους ανά δεκαετία. Με μια πρώτη ματιά, παρατηρεί κανείς ότι το δράμα τη δεκαετία του ’40 ήταν πιο δημοφιλές από ποτέ, όπως επίσης και ότι τα μιούζικαλ ακολουθούν πτωτική πορεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 οπότε και εξαφανίζονται εντελώς, για να επανέλθουν μετά το 2000, με τις υποψηφιότητες του Moulin Rouge και του Chicago.

Στον αντίποδα του δράματος, που παραμένει η δημοφιλέστερη κατηγορία βραβευμένων με Όσκαρ ταινιών μέχρι σήμερα, βρίσκεται η επιστημονική φαντασία, την οποία δεν έχει τιμήσει ποτέ με Όσκαρ η Ακαδημία, όπως επίσης και οι οικογενειακές ταινίες, των οποίων οι υποψηφιότητες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι μόνες, δε, ταινίες τρόμου που υπήρξαν ποτέ υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας ήταν ο Εξορκιστής, το Witness με τον Harrison Ford και το Fatal Attraction –αν αναρωτιέστε, όχι, καμιά τους δεν το πήρε.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το interactive διάγραμμα. 

Η.Κ.
Πηγή: BBC.co.uk


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v