Ο οδηγός του ενημερωμένου weekender

Ο οδηγός του ενημερωμένου weekender
Η μισή χαρά είναι οι παραστάσεις. Η άλλη μισή είναι τα… παρελκόμενα του weekend, που περιλαμβάνουν ουζάκι με μεζέ σε σκιερές αυλίτσες, βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, ξενύχτια πλάι στο κύμα και διαμονή σε όμορφα δωμάτια ή καταπράσινα, προσεγμένα κάμπινγκ.

Πού θα μείνετε

- Στο Άβατον (τηλ.: 27530 22059, 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) την πλησιέστερη στο Αρχαίο Θέατρο επιλογή –βρίσκεται σχεδόν δίπλα του– με την πανέμορφη αυλή με τις λεύκες που φιλοξενούν αμέτρητα τζιτζίκια, το τραγούδι των οποίων εγγυάται το καλύτερο ξύπνημα. Είναι το μόνο οικονομικό της περιοχής, άρα και το πρώτο που γεμίζει, οπότε σπεύσατε.

- Στο Θυμέλη (τηλ.: 27530 22002, 80 ευρώ το δίκλινο) στο δρόμο από το αρχαίο θέατρο προς το Λυγουριό. Μεγάλα, όμορφα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με κουζινάκι και μπαλκονάκια, σε απόσταση αναπνοής από το αρχαίο θέατρο.

- Στα προσεγμένα Αριστοτέλης (τηλ.: 27530 96553-5, 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), Angelica Villas (τηλ.: 27530 41818, 27530 41038, 75 ευρώ το δίκλινο Ιούλιο και Αύγουστο) και Yialasi Hotel Appartments (τηλ.: 27530 96560, 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό Ιούλιο και Αύγουστο) στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου. Εξαιρετικές επιλογές για να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα.

- Στα τρία εξαιρετικά οργανωμένα κάμπινγκ: Μπέκας (τηλ.: 27530 41524, 2753041333), Νικόλας Ι (τηλ.: 27530 41445) και Νικόλας ΙΙ (τηλ.: 27530 41297). Στην Παλαιά Επίδαυρο και τα τρία, σε απόσταση βολής από το Γιαλάσι για τις βουτιές σας, καταπράσινα και οικονομικότατα: οι τιμές και στα τρία είναι 6,50 ευρώ το άτομο και 5,50 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

- Στο Απάνεμα (τηλ.: 27520 92689, από 60€ το δίκλινο ) στο Βιβάρι. Τα δωμάτια είναι λιτά αλλά περιποιημένα, κάποια απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα, ενώ όλα διαθέτουν δωρεάν wi-fi και κουζινάκι. Αν συμβιβάζεστε με λίγη παραπάνω οδήγηση (το Βιβάρι απέχει περί τα 20 χιλιόμετρα από την Παλαιά Επίδαυρο) αμείβεστε με μια όμορφη παραλία, πολλά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι με θέα στο κύμα, και καλύτερες τιμές. Τι λέτε, δεν αξίζει τον κόπο; Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Πού (και τι) θα φάτε
 
- Φρεσκότατα θαλασσινά (δοκιμάστε γαύρο στο φούρνο), σπιτικά μαγειρευτά αλλά και σχάρα, στο Ακρογιάλι, στο τέρμα του παραλιακού δρόμου στην Παλαιά Επίδαυρο. Υπολογίστε περί τα 20 ευρώ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί.

- Φανταστικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, στο ταβερνάκι με τις πορτοκαλιές, που θα συναντήσετε στην πρώτη διασταύρωση του δρόμου που κατευθύνεται από την Παλαιά Επίδαυρο προς το αρχαίο θέατρο. Ο κήπος με τις φουντωτές πορτοκαλιές σχεδόν συναγωνίζεται το φαγητό ως δυνατότερο χαρτί του. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, μαζί με συμπαθητικό χύμα κρασί.

- Σπιτικά μαγειρευτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μινωτή και της Παξινού, τουλάχιστον μια φορά, εκεί που καταλήγουν όλοι: στον Λεωνίδα, στο Λυγουριό. Η σπιτική τυρόπιτα στο ταψί είναι must, όπως και το μοσχαράκι γιουβέτσι. Το μεσημέρι μετά την παράσταση έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τραπέζι στην αυλίτσα, κάτω από την κληματαριά, να διαλέξετε από μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και να τύχετε καλύτερης περιποίησης. Αν επιμένετε να ακολουθήσετε το έθιμο και να έρθετε βράδυ μετά την παράσταση, κάντε κράτηση στο 27530 22115. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ το άτομο.

- Αρνάκι στη σούβλα και άλλα… χοληστερινούχα εδέσματα –με έμφαση στη σχάρα– συνοδεία φρεσκοτηγανισμένων πατατών και μυρωδάτης χωριάτικης, στην ρετρό αυλή του Αλκυών, στο δρόμο από το αρχαίο θέατρο προς το Λυγουριό. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 15-20€ το άτομο –εκτός εάν ξεφύγετε με το αρνάκι.

- Φρέσκο ψάρι και σπιτικές σπεσιαλιτέ –δοκιμάστε οπωσδήποτε σουτζουκάκια και μοσχαράκι κοκκινιστό– στη Μουριά στο Γιαλάσι. Τα τραπεζάκια φτάνουν ως το κύμα, και η κουζίνα μένει ανοιχτή ως αργά, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή για φαγητό μετά τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο. Περίπου 20-25 το άτομο, μαζί με το δικό τους κρασί.

- Αν ο δρόμος μας φέρει στο Βιβάρι, ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια στο μπαλκόνι του Νίκου, πάνω από το κύμα. Υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί, αν παραγγείλετε φρέσκο ψάρι, πολύ λιγότερα αν αρκεστείτε στις υπόλοιπες θαλασσινές σπεσιαλιτέ.

Πού θα χορέψετε

- Στην υπαίθρια ντίσκο «Στο Καπάκι», στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου, που εγγυάται ολονυχτίες μετά μουσικής πλάι στο κύμα.

- Στην Παραλιακή της Νέας Κίου, κοντά στο Ναύπλιο, που φιλοξενεί αμέτρητα μπαράκια και καλοκαιρινά mega clubs. Για τους φανατικούς του nightlife, τα 27 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από το αρχαίο θέατρο, αποτελούν αμελητέα απόσταση.

Πού θα βουτήξετε

- Στις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου, Νησί, Γιαλάσι και Καλαμάκι. Καταπράσινες και οι τρεις, με πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα. Κι εδώ ξεκινούν οι διαφορές τους: Το Νησί είναι πιο οικογενειακό, κοσμείται όμως από το απόλυτα cult beach bar παύλα καντίνα παύλα μεζεδοπωλείο, που σερβίρει ουζοποικιλίες, καφέ και παγωτά –μ’ αυτή τη σειρά– στα εντελώς χύμα τραπεζάκια του, ή μας τα ετοιμάζει πακέτο για την παραλία. Το Γιαλάσι, λόγω και της γειτνίασης με τα κάμπινγκ, έχει πιο νεανικό vibe, ενώ το Καλαμάκι παραμένει multi culti και μαζεύει τον περισσότερο κόσμο.

- Στο Κονδύλι, όπου φτάνουμε στρίβοντας αριστερά στο αρχαίο θέατρο, περνώντας μέσα από το χωριό Αδάμι και συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Βιβάρι (συνολικά, περί τα 30-40 λεπτά διαδρομή). Δυνατά beats πλάι στο κύμα και εξωτικά κοκτέιλ από τα δύο συμπαθητικά beach bars του, water sports και ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι το χρήζουν δικαιωματικά την πιο hype παραλία της περιοχής. Οι… ερημίτες θα περάσουμε από την άκρη της παραλίας, κολυμπώντας ή τσαλαβουτώντας στα ρηχά νερά, στο διπλανό κολπίσκο που φιλοξενεί μια μικρή, privé παραλία.

- Στις λιλιπούτειες αμμουδιές που σχηματίζονται από τους μικρούς, διαδοχικούς κολπίσκους στο δρόμο προς το Βιβάρι.

- Στη δημοφιλή Κάντια, στην αντίθετη κατεύθυνση μετά το Αδάμι, με τα πολύχρωμα βότσαλα και τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, που την αγαπούν πολύ οι οικογένειες.

- Στις hip αμμουδιές της Αρβανιτιάς και της Καραθώνας, στο Ναύπλιο, το οποίο απέχει περί τα 25 χιλιόμετρα από το αρχαίο θέατρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v