SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Special Olympics: Το χρονικό μιας σπουδαίας διοργάνωσης

Από μία αυλή, σε μία πόλη, από εκεί σε ένα κράτος και τελικά στην αγκαλιά όλου του πλανήτη. Οι Special Olympics ξεκίνησαν το «ειδικό» ταξίδι τους από τις ΗΠΑ το 1968, χάρη σε μία πράξη αδελφικής αγάπης. Λέγεται πως η ιδρύτρια της διοργάνωσης, Eunice Kennedy Shriver, εμπνεύστηκε την ιδέα των Αγώνων όταν η αδελφή της, στην προσπάθειά της να αλλάξει την προσωπικότητά της με μία εγχείριση λοβοτομής, έπαθε ανεπανόρθωτη διανοητική ζημιά.

Η αυλή των αγώνων

Από την έμπνευση στην πράξη, ωστόσο, υπάρχουν τα ενδιάμεσα –και άκρως ενδιαφέροντα- στάδια. Η Eunice Shriver, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Kennedy, αποφάσισε το 1962 να μετατρέψει το σπίτι της στο Maryland των ΗΠΑ σε ημερήσιο camp για αθλητές με νοητικές δυσκολίες (δείτε εδώ slideshow με στιγμιότυπα από το ιστορικό αυτό camp). Το event κέρδισε τις εντυπώσεις, έγινε ετήσιο και το 1968, η Shriver ένωσε τις δυνάμεις της με την Anne Burke, γυμνάστρια από το Chicago, που οραματίστηκε ένα μεμονωμένο event για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες εκείνη την χρονιά.

Το event χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Kennedy και οι πρώτοι διεθνείς Special Olympics έλαβαν χώρα με την συμμετοχή 1.000 ατόμων με νοητικές δυσκολίες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν στα αθλήματα του στίβου και στην κολύμβηση, ενώ έκτοτε, οι αγώνες άρχισαν να επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια.

Η δικαίωση της διοργάνωσης

Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες είναι το 1971, οπότε και η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει την έγκρισή της για τον όρο «Olympics» στην ονομασία της διοργάνωσης, ενώ το 1988, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αγκαλιάζει του Αγώνες και τους προσδίδει επίσημο παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ο ίδιος χαρακτήρας γίνεται εμφανής και από το σύμβολο της διοργάνωσης, που αποτελείται από ανθρώπους σε κυκλική διάταξη, παραπέμποντας στην οικουμενική ισχύ του μηνύματος των Αγώνων. Παράλληλα, η σύνδεση των φιγούρων συμβολίζει την συνεργασία, την αξία της συμμετοχής και της χαράς των συμμετεχόντων.

Η επόμενη μεγάλη ιστορική στιγμή των Αγώνων έρχεται το 2003, οπότε και οι Special Olympics βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός Αμερικής και ταξιδεύουν στην Ιρλανδία, ο Πρόεδρος της οποίας χαρακτήρισε τότε τον ερχομό των Αγώνων ως την καλύτερη στιγμή της χώρας, υποδεχόμενος 7.000 αθλητές από 150 κράτη.

Οι Special Olympics σήμερα

Πλέον, οι Special Olympics αποτελούν την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για άτομα με νοητικές δυσκολίες, παρέχοντας προπονητικές και διαγωνιστικές δυνατότητες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ οι Special Olympic Games γίνονται κάθε δύο χρόνια, χειμώνα και καλοκαίρι εναλλάξ.

Αυτό το καλοκαίρι φυσικά, η καρδιά τους χτυπά στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα, 20 χρόνια μετά τους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics, υποδέχεται και την διεθνή διοργάνωση από τις 25 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου. Ας τους στηρίξουμε όλοι μας…

*Δείτε εδώ τις ημερομηνίες-σταθμούς των Παγκόσμιων Special Olympics και εδώ τις σημαντικότερες στιγμές της εξέλιξης των Αγώνων στην Ελλάδα.άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2