Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Χορός

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Χορός
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα / Μαρία Κολιοπούλου
[πράξη] 21 -Mneme
Μικρή Σκηνή
15-18 Δεκεμβρίου 2011

Ένα ταξίδι στη μνήμη του σώματος από τη Μαρία Κολιοπούλου και την ομά­δα χορού Πρόσχημα με στόχο την απόδραση από το παρόν και την αποδέ­σμευση από την προοπτική του μέλλοντος. Μέσα από μια ιδιότυπη εικαστική εγκατάσταση το έργο προσκαλεί τον θεατή σε μια φανταστική πραγματικό­τητα εμπνευσμένη από το ασυνείδητο κομμάτι της ύπαρξής μας. Πρόκειται για την 21η Πράξη μιας σειράς έργων που συνδιαλέγονται με τον κόσμο των ονείρων ενεργοποιώντας τις αισθήσεις του θεατή και διευρύνοντας τα όρια της χορευτικής έκφρασης.

Χορογραφία: Μαρία Κολιοπούλου
Μουσική: Γιάννης Ισιδώρου
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνικά: Κωνστάντσια Σαραφιανού
Ερμηνεύουν: Νικολέτα Καρμίρη, Μαρία Κολιοπούλου, Ευγενία Σιγαλού
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα



Ομάδα Φora / Μέντη Μέγα
Μεταπολίτευση
Μικρή Σκηνή
16-19 Φεβρουαρίου 2012

Η νέα δουλειά από τη Μέντη Μέγα και την ομάδα σύγχρονου χορού Φora αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στην οικονομική και αξιακή κρίση της Ελλάδας του σήμερα. Μου­σική, ήχοι, εικόνες και σωματικές μνήμες από την εποχή της Μεταπολίτευ­σης έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σφιχτή ρυθμική δομή του γυναι­κείου τρίο. Με την καθοριστική συνδρομή του λόγου και του τραγουδιού, η χορογραφία στοχεύει στο βαθύτερο στρώμα εμπειριών του θεατή επιχειρώ­ντας μέσα από ποιητικές φόρμες μια διαφορετική προσέγγιση της σύγχρο­νης ελληνικής ιστορίας.

Χορογραφία: Mέντη Μέγα
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / Ομάδα Φora


Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker
Fase / En atendant
Κεντρική Σκηνή
28 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2012

Οι Rosas επιστρέφουν στην Αθήνα με μία από τις πλέον ποιητικές δουλειές τους που έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2010 στην Αβινιόν. Το En atendant είναι μια ιδιότυπη σύνθεση που φέρνει στη σκηνή οκτώ χορευτές, με σημείο εκκίνησης το Ars subtilior, μια πολυφωνική μουσική φόρμα του 14ου αιώνα, εποχή κατά την οποία η μεσαιωνική κοινωνία βρισκόταν σε μεγάλη αναταρα­χή και τα ζητήματα της σαρκικότητας εμφανίζονταν ιδιαίτερα έντονα – μάλι­στα, το ιδίωμα γνώρισε άνθηση στη φραγκοκρατούμενη τότε Κύπρο. Η αθη­ναϊκή παρουσία των Rosas θα εμπλουτιστεί με το δημοφιλέστερο έργο ρε­περτορίου της βελγικής ομάδας, το Fase. Η Anne Teresa De Keersmaeker, σε μία από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις της στη σκηνή, χορογραφεί τρία ντουέτα και ένα σόλο πάνω σε τέσσερις μινιμαλιστικές συνθέσεις του διάση­μου Αμερικανού συνθέτη Στηβ Ράιχ.

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
En Atendant
Ερμηνεύουν: Bostjan Antoncic, Carlos Garbin, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Mikael Marklund, Chrysa Parkinson, Sandy Williams, Sue-Yeon Youn
Μουσική: Istvan Matuz, Filippo de Caserta, Bart Coen, Johannes Ciconia
Fase
Ερμηνεύουν: Anne Teresa De Keersmaeker, Tale Dolven
Μουσική: Steve Reich (Piano Phase, Come Out, Violin Phase, Clapping Music)



Ομάδα Χορού Αερίτες / Πατρίτσια Απέργη
Era poVera
Κεντρική Σκηνή
22 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2012

Η ταλαντούχα χορογράφος Πατρίτσια Απέργη και η δυναμική ομάδα της Αερίτες παρουσιάζουν ένα έργο πόλης που εμπνέεται από το σύγχρονο αστικό τοπίο αναζητώντας νέους τρόπους επιβίωσης μέσα σε αυτό. Στο Era poVera ο σύγχρονος χορός συναντά διάφορα είδη χορού και σωματικής έκ­φρασης, εμπνευσμένα από ποικίλες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί μια συμμο­ρία να χορέψει απέναντι στο κατεστημένο; Μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι σε μια πόλη που μας εμποδίζει να κυκλοφορήσουμε; Χορεύονται οι ψευδαι­σθήσεις; Για τους Αερίτες η τέχνη του δρόμου δεν αποτελεί σήμερα εναλλα­κτική καλλιτεχνική άποψη αλλά πολιτική παρέμβαση, κοινωνική επιλογή, σχε­δίασμα για μια διαφορετική συγκατοίκηση.

Χορογραφία: Πατρίτσια Απέργη
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών



Ζωή Δημητρίου
You May!
Μικρή Σκηνή
24-27 Μαΐου 2012

Η νέα δουλειά της εγκατεστημένης στο Λονδίνο Ζωής Δημητρίου ανιχνεύει τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της ση­μερινής κοινωνίας. Σύμφωνα με τις θεωρίες για την «κοινωνία του ρίσκου», οι σκοτεινές πλευρές της προόδου, όπως ο πυρηνικός κίνδυνος, οι κλιματικές αλ­λαγές και η οικονομική κρίση, καθορίζουν τις κοινωνικές συγκρούσεις κάνοντας το σύγχρονο άνθρωπο να υποφέρει από απωθημένα άγχη και φόβους. Αντλώ­ντας την έμπνευσή της από την αριστουργηματική ταινία La Jetee (1962) του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker, η ανερχόμενη χορογρά­φος προτείνει νέες μορφές σκηνικής αφήγησης διευρύνοντας με τόλμη το χο­ρογραφικό της λεξιλόγιο.

Χορογραφία: Ζωή Δημητρίου
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / Ομάδα Ζωής Δημητρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v