Η ταπείνωση

Philip Roth
Εκδόσεις Πόλις

«Η Σίμπιλ Βαν Μπιούριν έγινε το μέτρο σύγκρισης του θάρρους… λες και μια δυο απλές λέξεις μπορούσαν να τον πείσουν να ολοκληρώσει την πιο εξωπραγματική πράξη: αν εκείνη μπόρεσε να το κάνει, μπορώ και γω… Για να πετύχει για τελευταία φορά να κάνει πραγματικότητα τη φαντασία, έπρεπε να παραστήσει ότι η σοφίτα ήταν θέατρο και ότι εκείνος ήταν ο Κονσταντίν Γκαβρίλοβιτς Τρλεπιιεφ στην τελευταία σκηνή του Γλάρου».

Το αφήγημα του Philip Roth στρέφεται γύρω από τη ζωή ενός διάσημου και ταλαντούχου ηθοποιού, ο οποίος στα 66 χρόνια του και έπειτα από λαμπρή καριέρα, εμφανίζει σημάδια πλήρους ανικανότητας να ερμηνεύσει ρόλους ή έστω να πει σωστά μια ατάκα. Μετά το αρχικό ψυχολογικό σοκ, ο ίδιος θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Σε αυτό το ξεκίνημα, ώθηση θα του δώσουν δύο γυναίκες, αρκετά μικρότερες από αυτόν σε ηλικία, διαφορετικής όμως νοοτροπίας και ψυχισμού. Η πρώτη με τα οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα της, και η δεύτερη με την πιο ελεύθερη ιδιοσυγκρασία της. Ό έρωτας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο τραυματισμένο εγώ του ηθοποιού ο οποίος θα ξανασκεφτεί σοβαρά την επανεμφάνισή του στο θέατρο ύστερα από την απαιτούμενη σκληρή προσπάθεια. Τα γεγονότα όμως τρέχουν και η ψυχολογία των ανθρώπων είναι πολλές φορές μη προβλέψιμη. Η πρώτη γυναίκα θα μπορέσει να κάνει αυτό με το οποίο τον απειλούσε από την αρχή, ενώ η δεύτερη με τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, θα ακολουθήσει τα δικά της μονοπάτια που δεν είχε αφήσει ποτέ.

Ο πρωταγωνιστής ηθοποιός μετέχει άθελα του σε μια θεατρική παράσταση μέσα στην καθημερινή σκληρότητα της ζωής, αντιμετωπίζοντας δύο πολύ σκληρούς χαρακτήρες-ρόλους, με τους οποίους πρέπει να αντιπαρατεθεί και να αγωνιστεί για να καταστεί κυρίαρχος και να ξαναβρεί όχι μόνο το ταλέντο αλλά και την αυτοπεποίθησή του. Η λύση του δράματος είναι απόλυτα θεατρική, εξακοντίζοντας την τελευταία σκηνή σε μια δραματική έξαρση αντάξια ίσως μιας μεγάλης παράστασης. Αυτό είναι και το μεγάλο ταλέντο του συγγραφέα, ο οποίος με τη γραφή του κατορθώνει να οδηγήσει τον αναγνώστη σε μια απνευστί παρακολούθηση των εξιστορουμένων, δικαιώνοντας έτσι τη φήμη και τα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v