SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα πεινασμένο στόμα

Ένα πεινασμένο στόμα

Λένα Διβάνη
Εκδόσεις Καστανιώτη
Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων, μια νουβέλα, τέσσερα παιδικά βιβλία, ιστορικές μελέτες και έναν τόμο με τρία θεατρικά έργα.

Στο «Πεινασμένο Στόμα», στο πρώτο πλάνο βρίσκεται ένα μεγαλοαστικό ζευγάρι.
Ο μεγαλοδικηγόρος και καθηγητής Κοσμόπουλος: «Σίνας Ανδρόνικος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνταξιοδοτημένος δηλαδή, νυν ακαδημαϊκός, τέως ευρωβουλευτής και τέως επίτροπος της Κομισιόν. Μάλιστα. Κλασική νεοελληνική περίπτωση εν ολίγοις. Ο πεθερός σπρώχνει το γαμπρό, ο οποίος έχει γίνει γαμπρός εξαιτίας του πεθερού του κυρίως».
Η σύζυγος: «Είκοσι τόσα χρόνια δίπλα σ’ αυτή τη γυναίκα, δεν την είδα ούτε μια φορά να ακούει κάτι που δεν ήθελε ν’ ακούσει και να κάνει κάτι που δεν τραβούσε ο οργανισμός της να κάνει. Ποτέ δεν ενηλικιώθηκε η μοναχοκόρη του Σίνα. Θα πήγαινε στον τάφο έφηβη ενενήντα χρονών…».

Η ζωή τους θα πάρει νέα τροπή όταν στο σκηνικό εισβάλει ένας τελειόφοιτος της νομικής που αναλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου τους και κατορθώνει να γίνει αναπόσπαστος σύντροφος τόσο του καθηγητή όσο και της γυναίκας του. Οι τάσεις κυριαρχίας του φοιτητή διαφαίνονται σε όλα τα επίπεδα: «Ο γοητευμένος γοητεύει, είναι αλήθεια, αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω… έχει στραφεί ολόκληρος σαν ηλιοτρόπιο πάνω μου. Κι εγώ παίζω τον ήλιο… όπως μαθαίνουν τα σκυλιά… είναι υπέρτατη εκπαιδεύτρια η ανάγκη… όπως δίδαξα κι εγώ τόσα κουτάβια να μ’ εμπιστεύονται, έτσι έμαθα και κείνον να με χρειάζεται. Και τώρα το κουτάβι μου θα καταλάβει ποιος είναι το αφεντικό, ποιον έχει ανάγκη για να ζήσει».

Η δράση ξεφεύγει από τα τυποποιημένα πλαίσια ενός μυθιστορήματος και λειτουργεί ως το μέσο που θα αναδείξει μια ανθρώπινη φύση αδηφάγα και άπληστη, έναν υπέρμετρο υπολογισμό δράσης πέρα από όρια «ηθικά» ή «ανήθικα». Οι βαθιές πτυχές της ψυχής του ατόμου έρχονται στην επιφάνεια, δημιουργώντας κυριολεκτικά την εικόνα του πεινασμένου στόματος που χάσκοντας είναι ικανό να αποκαλύψει τις μύχιες εμμονές που καθένας από μας φοβάται να αντικρίσει.

Μοτίβο γραφής γρήγορο, έντονο και σκληρό, με εύστοχες περιγραφές που καθηλώνουν, διαλόγους στο πλαίσιο της σύγχρονης επικοινωνίας των ανθρώπων και σκηνικό τη γνωστή μας Αθήνα. Ο αναγνώστης θα απολαύσει τη δράση και θα εντυπωσιασθεί από τα πεινασμένα στόματα.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Η ισχυρογνωμοσύνη είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της θέλησης να υποκαταστήσει δια της βίας τη νοημοσύνη."

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1756 - Γεννιέται ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης.
    1832 - Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και φωτογράφος Λιούις Κάρολ.
    1945 - Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.
    2006 - Ο Μανουέλ Σελάγια ορκίζεται Πρόεδρος της Ονδούρας.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v