Apple iPhone 4: Το μήλο της έριδος

Apple iPhone 4: Το μήλο της έριδος
Ξεχωριστή περίπτωση από τα κινητά που κυκλοφόρησαν το 2010 και ακόμη γνωρίζουν ημέρες δόξας, είναι το iPhone 4. Με αντικαταστάτη που δεν είναι ορατός ακόμη και τώρα που περνάμε τη πύλη του 2011, το μοντέλο συνεχίζει -παρά το γεγονός ότι κάποια χαρακτηριστικά του προβληματίζουν τους χρήστες- να καίει καρδιές.

Το πρώτο στοιχείο που κλέβει την παράσταση στο τηλέφωνο είναι η οθόνη του, ανάλυσης 960x640 pixel στα 326 ppi, η οποία χρησιμοποιεί Multi-Touch εφαρμογή και ειδικό αντι-αντανακλαστικής σύνθεσης. Η οθόνη έχει διαστάσεις 3,5" και είναι η ευκρινέστερη οθόνη υψηλής ανάλυσης σε κινητό τηλέφωνο. Με τέσσερις φορές περισσότερα pixel από τα προηγούμενα μοντέλα iPhone, είναι ιδανική για multimedia εφαρμογές και web, με απίστευτα καθαρό κείμενο και υψηλής ποιότητας εικόνες.

Η συσκευή είναι φτιαγμένη ώστε να υποστηρίζει σχεδόν με το πάτημα ενός κουμπιού τη δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω Wi-Fi. Η κάμερα των 5 Μpixel με 5x ψηφιακό zoom και ενσωματωμένο φλας LED και η βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας, καθώς και οι νέες εξαιρετικά δυναμικές δυνατότητες multitasking, είναι μερικά από τα δυνατά σημεία της συσκευής.

Κατά τα άλλα, η Apple παίζει περισσότερο το παιχνίδι της αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει το κινητό στον χρήστη σε επίπεδο εφαρμογών. Η συσκευή ενσωματώνει το πρόγραμμα περιήγησης Safari, τις δυνατότητες του iPod για μουσική και βίντεο, λογισμικό iBooks, το οποίο είναι προαιρετικά διαθέσιμο για δωρεάν λήψη, και αποτελεί στην πραγματικότητα, ένα εκπληκτικό πρόγραμμα ανάγνωσης βιβλίων και ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσετε βιβλία. Ο φωνητικός έλεγχος της συσκευής λειτουργεί ικανοποιητικά και στο App Store θα βρείτε πάνω από 200.000 διαθέσιμες εφαρμογές για να κάνετε ακόμα περισσότερα.

Το μεγαλύτερο παράπονο των χρηστών μέχρι σήμερα είναι ότι θα αγοράσουν ένα smartphone που οι δημιουργοί του πεισματικά αρνούνται να εξοπλίσουν με δυνατότητα ανάγνωσης flash αρχείων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση βίντεο σε πολλές από τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες στο internet, όπως στο youtube. Μειονεκτήματα επίσης αποτελούν το γεγονός ότι πολλές εφαρμογές που αποτελούν de facto standard για άλλα smartphones πωλούνται ξεχωριστά, και ο περιορισμένος χρόνος αναμονής -παρά τον ισχυρισμό των 300 ωρών του κατασκευαστή.

Σε αυτό μπορεί να αντιτείνει κανείς τη σταθερότητα στην κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή, αν συνήθως το κινητό σας, για παράδειγμα, εξαντλεί την μπαταρία του στις 3 μέρες με βάση τη χρήση που του επιφυλάσσετε, το iPhone 4 θα συνεχίσει να την εξαντλεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, όποια από τις λειτουργίες του κι αν αξιοποιήσετε στην διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό εξηγεί τη περίεργη αναλογία “300 ώρες αναμονής με 14 ώρες ομιλίας”.

Σε όλα αυτά αξίζει να προσθέσουμε ότι αν και τα διάφορα μοντέλα iphone 4 κυκλοφορούν με ενσωματωμένη μνήμη που κυμαίνεται από 8 μέχρι 64 GB, δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης περαιτέρω μνήμης με κάρτες στα χαμηλότερα μοντέλα, ενώ η μπαταρία παραμένει ενσωματωμένη, προκαλώντας ανησυχία στους χρήστες αναφορικά με την πιθανότητα να “πεθάνει” πριν την υπόλοιπη συσκευή, αλλά αμέσως μετά τον ένα χρόνο εγγύηση που δίνει η εταιρεία.

iPhone 2011
Αίνιγμα αποτελεί το τι θα κάνει η Apple με την επόμενη έκδοση του iPhone. Αν και υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες αναφορικά με βελτίωση της απόδοσης της μπαταρίας, νέο πομποδέκτη -καθώς, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν υπάρξει παράπονα για κακή λήψη σήματος- και νέο chipset με CDMA δυνατότητες, καμία επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμη. Οι πιο “άγριες” φήμες αναφέρουν πως οι νέες δυνατότητες θα περιλάβουν έναν φορητό μικροσκοπικό προτζέκτορα, δυνατότητα πλήρους 3D απεικόνισης των περιεχομένων της οθόνης, αλλά καμία αλλαγή αναφορικά με την επίλυση των αυτονόητων ζητημάτων που αναφέρονται παραπάνω. Η Apple φαίνεται πως θα συνεχίσει να κοιτά μόνο μπροστά, ακόμη κι αν περπατά σε έναν δρόμο με λακκούβες...

Το δημοφιλέστερο μοντέλο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το iPhone 4 με 32GB μνήμη. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 115.2 x 58.6 x 9.3 mm και το βάρος της στα 137 γραμ. Έχει τελική ενδεικτική τιμή λιανικής τα 780 ευρώ και συνοδεύεται από ένα έτος εγγύηση κατασκευαστή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v