Το soundtrack των Χριστουγέννων

Το soundtrack των Χριστουγέννων
Πάντα τέτοια εποχή, τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου αρχίζουν να εντάσσουν στο playlist τους τον γνώριμο ήχο των χριστουγεννιάτικων κουδουνιών, τις μελωδίες που περιέχουν το εφέ του «ho ho ho» και φυσικά, τον «ύμνο» της περιόδου, «Last Christmas» των Wham – που εμείς συνειδητά και απεγνωσμένα μποϋκοτάρουμε. Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι pop stars βγάζουν τις δικές τους εκδοχές ενός μελωδικού χριστουγεννιάτικου έρωτα, για να κλέψουν λίγη από την εμπορική «χρυσόσκονη» των ημερών.

Εμείς, επιμένουμε κλασικά και ετοιμάζουμε ένα playlist από pop ρυθμούς, soul και jazz ερμηνείες και μεγάλες εκτελέσεις κομματιών, όλα με έναν κοινό παρονομαστή: το ότι μυρίζουν Χριστούγεννα. Είτε σαν μουσικό «χαλί» για ήρεμες αναγνώσεις βιβλίων, είτε ως soundtrack για τον ρεμβασμό σας στον καναπέ, αντικαθιστώντας τον μονοφωνικό ήχο από τα φωτάκια του δέντρου, τα δέκα κομμάτια που ακολουθούν αποτελούν το κατάλληλο «ντύσιμο» για τις «χιονισμένες» στιγμές σας.

Do they know it’s Christmas?



Χριστούγεννα, η εποχή της φιλανθρωπίας. Ναι, είναι πολύ κλισέ να θυμόμαστε όσους έχουν ανάγκη μόνο κατά την διάρκεια των γιορτών. Το συγκεκριμένο τραγούδι-θεσμός, όμως, μας δίνει το ζήτημα από μια άλλη οπτική: «Ξέρουν τα παιδιά στην Αφρική ότι είναι Χριστούγεννα;» Κορυφαίοι καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2004 και επανεκτέλεσαν το «Do they know it’s Christmas». Bono, Coldplay, Sugababes και πολλοί ακόμη τραγουδούν για τον τρίτο κόσμο. Κι εμείς ακούμε.

Christmas Is All Around



Οι fans του «Love Actually», αν δεν δουν την συγκεκριμένη ταινία και αν δεν ακούσουν αυτό το τραγούδι, δεν καταλαβαίνουν Χριστούγεννα. Ο Billy Mack δημιουργεί την χριστουγεννιάτικη έκδοση του «Love is all around» για τις ανάγκες της βρετανικής σπονδυλωτής ταινίας και αποδεικνύει ότι οι όροι «Χριστούγεννα» και «αγάπη» είναι συνώνυμοι.

Sleigh Ride-Ella Fitzerald



Η κλασική «βόλτα με το έλκηθρο», ερμηνευμένη από την μοναδική φωνή της Ella Fitzgerald γίνεται πραγματική απόλαυση. Χριστουγεννιάτικο feeling με jazz ατμόσφαιρα και τα μεθυστικά παιχνίδια της «Πρώτης κυρίας του τραγουδιού» κάνουν τις γιορτές πιο… γιορτινές.

All I Want for Christmas



Η Mariah Carey ίσως δεν περίμενε και η ίδια την επιτυχία που θα είχε το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο δίνει το σύνθημα των Χριστουγέννων στα κορίτσια, για να φαντασιωθούν το δικό τους γιορτινό love story. Άλλωστε, δεν ζητούν και πολλά από τον Άη Βασίλη. Μόνο «εσένα».

Feliz Navidad



Και για τους ισπανόφωνους της παρέας, αυτό είναι το δημοφιλέστερο κομμάτι με τις καθιερωμένες ευχές α λα ιβηρικά. Αλλά ο «Θεός της μουσικής» έχει φροντίσει και για όσους έχουν διάθεση να σατιρίσουν το πνεύμα των γιορτών. Δείτε εδώ την «σκωπτική» version του κομματιού από τους Fenix TX, ο τραγουδιστής των οποίων δίνει τις «ευχές» του στην κοπέλα που τον χώρισε τα Χριστούγεννα.

Rockin’ Around the Christmas tree – Brenda Lee



Σφηνωμένο μέσα στις αναμνήσεις μας από πολλά χριστουγεννιάτικα πάρτι, το «Rockin’ around…» κρατά μια πιο classy θέση μέσα στο εποχιακό soundtrack. Το μήνυμά του; Το κλασικό: Είναι Χριστούγεννα, και όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι γύρω από το έλατο και κάτω από το γκι. Προβλέψιμο, αλλά ποιος νοιάζεται; Είναι Χριστούγεννα!

Jingle Bell Rock – Bobby Helms



Παίζοντας στην ίδια κατηγορία με αυτή της Brenda Lee, το «Jingle Bell Rock» γράφτηκε κατά την χρυσή περίοδο των μέσων του προηγούμενου αιώνα και αγαπήθηκε έκτοτε από κάθε γενιά που το άκουσε. Ενταγμένο στο soundtrack του «Μόνος στο Σπίτι» αλλά και σε πολλά εορταστικά albums, τα jingle bells… rock.

White Christmas – Bing Crosby



Όλοι ονειρεύονται «άσπρα Χριστούγεννα». Φέτος που η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα, έστω και για λίγο, είδαν χιόνι, ευκαιρία να το γιορτάσετε μαζί με το κλασικότατο –πιο κλασικό δεν γίνεται- κομμάτι, τραγουδισμένο από τον Bing Crosby.

Let it snow – Frank Sinatra



Ο μεγάλος Frank διασκευάζει το τραγουδάκι των 40s, που προοριζόταν για ρομαντική εξομολόγηση, αλλά κατέληξε να είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα κομμάτια των Χριστουγέννων. Αυτήν την χρονιά, την δική της version επιχείρησε να κυκλοφορήσει μέσω του iTunes η Kylie Minogue. Η παραπάνω ερμηνεία του Sinatra, πάντως, παραμένει αξεπέραστη.

The Christmas Song



Σε αυτό το τραγούδι, αποδεικνύεται πως η φωνή του Nat King Cole φτιάχτηκε για να εκπροσωπεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Από τα ‘40s μέχρι σήμερα, η απαλή ερμηνεία του παραμένει διαχρονική.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v