Ταξίδια ζωής: 7 ταξιδιώτες διηγούνται

Ινδία, Καμπότζη, Βιρμανία, Ουρουγουάη, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Περού, Κίνα. Ολοζώντανες εικόνες, σπαρταριστές ιστορίες και συγκλονιστικές εμπειρίες, σε επτά διηγήσεις ταξιδιωτών που έφτασαν μακριά.
Ταξίδια ζωής: 7 ταξιδιώτες διηγούνται
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θα πει «ταξίδι ζωής»; Κάποιοι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν ανθρώπους, άλλοι για να ζήσουν από κοντά κουλτούρες και καθημερινότητες διαφορετικές από την δική τους, κάποιοι για να γευτούν (ναι, αυτό είναι το ρήμα) αρχαίους πολιτισμούς, άλλοι για να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης και κάποιοι –λίγοι– για να βρεθούν εκεί που γράφεται η Ιστορία και να δοκιμάσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου της.

Αυτοί οι τελευταίοι συνήθως γυρίζουν έχοντας επαναπροσδιορίσει τους στόχους, αν όχι και τις απόψεις τους. Διότι δεν λύνεις, ας πούμε, το μεσανατολικό ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή. Αν είσαι τυχερός μπορεί να το κατανοήσεις λίγο καλύτερα, αν είσαι άτυχος μπορεί να αποκτήσεις τους συναισθηματικούς δεσμούς που σου έλειπαν για να σε στεναχωρεί περισσότερο η ύπαρξή του. Για κάποιον παράξενο λόγο, και στις δύο περιπτώσεις γυρίζεις πίσω βέβαιος πως έκανες ένα «ταξίδι ζωής».

Μήπως, τότε, «ταξίδι ζωής» είναι εκείνο που σε κάνει να αναθεωρήσεις θέσεις, πεποιθήσεις και στάσεις ζωής; Και πάλι, οι απόψεις διίστανται. Οι επτά ταξιδιώτες που μίλησαν στο in2life για τα ταξίδια της ζωής τους (τα οποία θα δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη, Άρθρα Αφιερώματος) εξέφρασαν επτά εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις σχετικά με το αν υπάρχουν ταξίδια που μπορούν να μας αλλάξουν σαν ανθρώπους: από το γεμάτο σιγουριά «απολύτως!» της 70χρονης Μαρίας, μέχρι το εξίσου απόλυτο «μόνο αν είσαι έφηβος –πολύ έφηβος» του 31χρονου Θανάση.

Καταλήγουμε, λοιπόν, κάπου; Ίσως εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. «Ταξίδι ζωής» είναι για τον καθένα εκείνο που εκπληρώνει την επιθυμία του να γνωρίσει ανθρώπους/ να ζήσει από κοντά κουλτούρες και καθημερινότητες διαφορετικές από την δική του/ να γευτεί αρχαίους πολιτισμούς/ να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης/ να βρεθεί εκεί που γράφεται η Ιστορία –άσχετα αν δεν καταφέρει ποτέ να ξετυλίξει το κουβάρι της.

Το βέβαιο είναι πως οι επτά άνθρωποι που ρωτήσαμε για τα «ταξίδια ζωής» τους, ήξεραν τη στιγμή που άκουσαν την ερώτηση για ποιον προορισμό θα μας μιλούσαν: για την Ινδία, την Καμπότζη, τη Βιρμανία, την Ουρουγουάη, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, την Κίνα. Αυτό ήταν, για τον καθένα αντίστοιχα, το «ταξίδι ζωής» του –για άλλους κάθε φορά λόγους.

Διαβάζοντας τις διηγήσεις τους, μπορεί να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με τους λόγους αυτούς, μπορεί να χαμογελάσετε, να συγκινηθείτε ή να εκπλαγείτε. Το βέβαιο είναι πως θα θέλετε να ταξιδέψετε, στους ίδιους ή σε άλλους προορισμούς, για τους ίδιους ή για διαφορετικούς λόγους. Άλλωστε, αυτό που έχει τελικά σημασία είναι το ταξίδι –κι αυτή είναι η μόνη άποψη που δεν επιδέχεται ερωτηματικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v