Internet Browsing: Σερφάροντας με Explorer, Mozilla, Opera ή Google Chrome

Internet Browsing
Τα προγράμματα για την πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι συνήθως δωρεάν. Δεν τα αγοράζουμε σε καταστήματα αλλά τα “κατεβάζουμε” από το ίδιο το internet, ή τα δανειζόμαστε ως αρχική εγκατάσταση από κάποιον φίλο, γνωστό, κατάστημα, κλπ.

Η συνηθέστερη μάχη μεταξύ των λύσεων πλοήγησης στο διαδίκτυο δίνεται στο ένδοξο πεδίο της ταχύτητας. Όταν αναφερόμαστε στην ταχύτητα ενός τέτοιου προγράμματος εννοούμε τόσο την ταχύτητα εκκίνησης και εμφάνισης μιας σελίδας όταν το πρόγραμμα ξεκινά, όσο και την ταχύτητα φόρτωσης. Άλλο λαμπρό πεδίο τιμής είναι οι περίφημες “δυνατότητες που δίνει στον χρήστη”. Στην πραγματικότητα αυτό το ζήτημα αφορά την εμφάνιση περισσότερο παρά τις λειτουργίες, καθώς, κάθε φορά που ένας κατασκευαστής λανσάρει μία νέα λειτουργία, αυτή αντιγράφεται σε χρόνο ρεκόρ από όλους τους ανταγωνιστές του, συνεπώς οι δυνατότητες πάνω κάτω είναι ίδιες –ή θα είναι, σε μερικές ...ώρες.

Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα είναι η ασφάλεια. Και εδώ το τοπίο δεν είναι όπως ακριβώς θα σας το περιγράψουν οι ίδιες οι εταιρείες. Θα διαβάσετε, περισσότερο στο internet και λιγότερο σε περιοδικά και εφημερίδες, σχετικά με τα κενά ασφάλειας που αφήνει η Microsoft στον MS Internet Explorer. Αν και ανάλογα δημοσιεύματα έχουν δόση αλήθειας, δεν δίνουν την ολοκληρωμένη εικόνα. Ναι, πράγματι, τόσο στον MS Internet Explorer όσο και στο σύνολο των ανταγωνιστικών του εφαρμογών, υπάρχουν πολλά και ανομολόγητα κενά ασφάλειας, και, άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος των πολυδιαφημιζόμενων συνεχών αναβαθμίσεων που προσφέρουν όλοι οι κατασκευαστές που αναπτύσσουν ανάλογα προγράμματα.

Κανένας web browser δεν είναι 100% στεγανός ή ασφαλής, και είναι η λειτουργία τους που νοηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη ειδικού λογισμικού ασφάλειας. Επίσης, ένας web browser ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει πολλές διαφορετικές πλευρές του διαδικτύου. Όλες αυτές οι “πλευρές” αξιοποιούν συχνά εντελώς μη συμβατικές μεταξύ τους τεχνολογίες: τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι πολύ ελαστικά ως προς τις ανοχές τους, διαφορετικά θα ήταν μεν πιο ασφαλή, αλλά δυσλειτουργικά ως προς τους απλούς τελικούς χρήστες τους.

Γιατί, όμως, η Microsoft βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα; Η αλήθεια είναι ότι η Microsoft κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των χρηστών εδώ και πολλά χρόνια και οι υπόλοιπες εταιρείες, συλλογικότητες και κοινότητες ανάπτυξης λογισμικού (γιατί στον συγκεκριμένο χώρο γίνεται πολύ καλή δουλειά και από αυτές) προσπαθούν να την εκθρονίσουν με κάθε τρόπο. Η αμερικάνικη φίρμα, από την άλλη, τους διευκολύνει: ξεχνά συχνά ότι η έννοια της “πανάκειας” στα ανθρώπινα πράγματα δεν υφίσταται.

Στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα λογισμικό που να απαντά στις ανάγκες κάθε χρήστη του internet σε όλη τη γη, το όποιο παράλληλα να μην είναι ένα εξαιρετικά βαρύ και δύσχρηστο πρόγραμμα, αλλά και στη δευτερεύουσα αγωνία της να απαντά εγκαίρως στις λύσεις που λανσάρει ο ανταγωνισμός της, η Microsoft καμιά φορά βγάζει εκδόσεις που υπολείπονται σε ασφάλεια. Τις εκδόσεις αυτές τις διορθώνει μεν άμεσα, αλλά όχι πριν κάποιος από τους ανταγωνιστές της προλάβει να φωνάξει “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Αν όλος ο κόσμος των προγραμματιστών είχε τόσο “στη μπούκα” οποιονδήποτε άλλον από τους ανταγωνιστές της Microsoft και προσπαθούσε είτε να “σπάσει” το λογισμικό του, είτε να βρει λάθη σε αυτό, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τα έβρισκε.

Οι δημοφιλέστερες λύσεις αυτή τη στιγμή στον χώρο του web browsing είναι αδιαμφισβήτητα ο MS Internet Explorer, o Mozilla Firefox, o Opera και ο νεότατος Google Chrome.

MS Internet Explorer
Ο MS Internet Explorer παράγεται από τη Microsoft και έχει μερικές εκατοντάδες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Επιλογή της εταιρείας είναι να απαντά στις ανάγκες των χρηστών pro-actively, δηλαδή να αποφασίζει το ίδιο το λογισμικό ποια από όλα τα χαρακτηριστικά μπορεί να ενδιαφέρουν τον χρήστη και να τα καθιστά διαθέσιμα, αφήνοντας στην διακριτική ευχέρειά του να προσθέσει σε αυτά και κάθε άλλη λειτουργία που επιθυμεί. Η εκκίνηση του προγράμματος είναι μνημονοβόρα (καταναλώνει πολύ από τη διαθέσιμη μνήμη συστήματος) και η φόρτωση των σελίδων κάποιες φορές αργή –έναντι λύσεων του ανταγωνισμού. Πρόκειται όμως για μια στιβαρή λύση που -παρά τις “αμαρτίες” παλιότερων εκδόσεών της- δεν κολλάει πουθενά.

Mozilla Firefox
Ο Mozilla Firefox είναι η επιλογή του γράφοντος, αν και θα δίσταζα να τον συστήσω σε “πρωτόβγαλτους” στο internet χρήστες. Η λύση δεν αναπτύσσεται από κάποια εταιρεία, αλλά από κοινότητα developers διεσπαρμένους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα συχνά να προσφέρει δυνατότητες που εταιρείες δεν έχουν καν φανταστεί ότι θα μπορούσαν να ενσωματώσουν σε ένα λογισμικό πλοήγησης. Αν και η εν λόγω κοινότητα έχει πολλές πρωτιές στο ενεργητικό της, το πρόβλημα της είναι συνέχειας -και πολύ λιγότερο συνέπειας- ως προς τις πιο ακραίες εφαρμογές και λύσεις που ενσωματώνει: κάποιες από αυτές δεν “βλέπουν” 2η ή 3η έκδοση πέραν της αρχικής, ή παρουσιάζουν ασυμβατότητες σε επόμενες εκδόσεις του λογισμικού, οπότε απορρίπτονται από το σύστημα και παύουν να λειτουργούν.

Το καλό είναι ότι ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, η εφαρμογή θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει μόνη της, χωρίς να απασχολήσει τον χρήστη, παρά μονάχα για να τον ενημερώσει για τη παύση λειτουργίας ενός χαρακτηριστικού. Σαφώς ταχύτερος και πιο ευέλικτος από τον Internet Explorer, ο Mozilla Firefox είναι μια πολύ ελαφριά εφαρμογή που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει εξ αρχής τις υπηρεσίες που επιθυμεί με τη μορφή πρόσθετων στοιχείων στον πυρήνα της εφαρμογής, και στην συνέχεια να μην ξανά-ασχοληθεί ποτέ με αναβαθμίσεις ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, καθώς όλα γίνονται αυτόματα και λειτουργούν εντελώς απρόσκοπτα. Ωστόσο, αν και απλό στη χρήση, το οικοσύστημα του Mozilla Firefox ίσως είναι εφιάλτης για έναν εντελώς νέο χρήστη που δεν έχει ιδέα τι πραγματικά χρειάζεται. Μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η ταχύτητά του και η ελάχιστη επιβάρυνση του συστήματος.

Opera
Ο Opera είναι η ελαφρύτερη όλων των εφαρμογών για τις οποίες μιλήσαμε ως τώρα, αλλά απευθύνεται καθαρά σε πιο δυναμικούς χρήστες, με την πληθώρα ρυθμίσεων που δίνει την δυνατότητα να κάνει κάποιος, και αποτελεί ιδανική λύση για φορητά συστήματα. Το βασικό περιβάλλον του είναι απλό στη χρήση, αλλά αν πραγματικά κάποιος θέλει να επωφεληθεί από τα πλούσια χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα πρέπει να μπει στον κόπο να την προσαρμόσει στις ανάγκες του, μέσω ρυθμίσεων που θα ξενίσουν τους λιγότερο “προχωρημένους” χρήστες.

Google Chrome
O Google Chrome -αν και νέος στην παρέα- έχει κλέψει τις εντυπώσεις σχετικά με την δυνατότητα του να ξεπερνά κάθε online δυσκολία, την ταχύτητά του και την... αβάσταχτη ελαφρότητά του. Παρ’όλα αυτά αντιμετωπίζει ακόμα κάποια προβλήματα που σχετίζονται με την υποστήριξη γλωσσών και επιδέχεται βελτιώσεων. Δυναμικό του χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωσή του με όλες τις υπηρεσίες του Google, της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης, από την οποία αντλεί και φέρνει στον υπολογιστή σας όλες τις υπηρεσίες της με εξαιρετικά εύκολο τρόπο. Ίσως να αποτελεί τη καλύτερη από τις ελαφριές λύσεις για “πρωτάρηδες”.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v