Χώρο, περισσότερο χώρο

Η απαίτηση για περισσότερη χωρητικότητα ψηφιακών αρχείων στις φορητές συσκευές είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά από εκείνη της ενεργειακής αυτονομίας. Kαθώς οι σύγχρονες συσκευές έχουν πολλές multimedia δυνατότητες, οι χρήστες τείνουν να εξαντλούν ακόμη και τεχνολογικά τις δυνατότητες των συσκευών και των επεκτάσεων μνήμης με τις απαιτήσεις τους.

Αυτή τη στιγμή οι χωρητικότητες των κινητών τηλεφώνων -ανάλογα με το μοντέλο και τη κατηγορία της συσκευής- μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 16 GB. Εντούτοις, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με πελώρια λαχτάρα για μεγάλες χωρητικότητες είναι ότι συχνά -ανάλογα με τον κατασκευαστή- η χωρητικότητα δεν κατανέμεται ελεύθερα ανάμεσα στις δυνατότητες αποθήκευσης. Έτσι -για παράδειγμα- μπορεί να έχετε χωρητικότητα Χ, αλλά μονάχα π.χ. 128 ΜΒ της χωρητικότητας αυτής να μπορεί να εκχωρηθεί για τη χρήση αποθήκευσης των MMS ή των επαφών σας, ενώ το υπόλοιπο της μπορεί συνήθως να χρησιμεύσει μονάχα για αρχεία φωτογραφιών, video ή και μουσικής.

Η διάκριση εδράζεται συνήθως στη διάκριση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μνήμης ενός κινητού. Συγκεκριμένα, όλα τα κινητά έχουν εσωτερική μνήμη η οποία ξεκινά από 8 ΜΒ και φτάνει μέχρι τη ποσότητα μνήμης που θα επιλέξει να τους δώσει ο κατασκευαστής. Ένα κινητό με πολλή εσωτερική μνήμη όμως ανεβάζει το κόστος της συσκευής.

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων συνηθίζουν να εξοπλίζουν με πολλή εσωτερική μνήμη μονάχα συσκευές που έχουν ένα μέσο προς ακριβό κόστος έτσι κι αλλιώς, ή που δεν έχουν "γνήσια" ανταλλακτικά / συμπληρωματική μνήμη να σας πουλήσουν, αυξάνοντας πρακτικά τη τιμή του κινητού. Για τέτοιες πρακτικές είχε κατηγορηθεί ανεπίσημα αρκετά παλαιότερα η Sony, η οποία για να αποδείξει την αθωότητα της ξεκίνησε να διαθέτει στην αρχική συσκευασία επιλεγμένων κινητών της (που απευθύνονταν σε χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις σε χωρητικότητα) κάρτες επέκτασης μνήμης, ενώ στη συνέχεια έκανε στροφή σε ορισμένες κατηγορίες συσκευών, εξοπλίζοντας τις με πραγματικά άφθονη εσωτερική μνήμη.

Συνήθως η εσωτερική μνήμη μπορεί να κατανεμηθεί κατά την προτίμηση του χρήστη μεταξύ των εφαρμογών του τηλεφώνου και συνήθως είναι διαθέσιμη κατά προτεραιότητα για να υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου, και δευτερευόντως την αποθήκευση αρχείων. Η εξωτερική μνήμη έρχεται με κάρτες διαφόρων μορφών. Οι πλέον διαδεδομένες είναι οι SD, microSD, MMC, Sony Memory Stick (διαφόρων μορφών και "γενεών") και τα περισσότερα κινητά που κυκλοφορούν από τον τελευταίο χρόνο κι έπειτα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης τους.

Στη συγκεκριμένη προϊόντική κατηγορία δεν έχει νόημα να προτείνουμε προϊόντα διότι αυτά διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη, ανάλογα με το κινητό που χρησιμοποιεί. Οι τελικές ενδεικτικές τιμές των επεκτάσεων μνήμης σήμερα κυμαίνονται από μερικά ευρώ -για χωρητικότητες μερικών εκατοντάδων ΜΒ- μέχρι 120 ευρώ περίπου για χωρητικότητες ίσες ή ανώτερες των 16 GB.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v