UPS: Κεραυνοβόλα προστασία

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές οικιακής χρήσης τελειώνουν την ζωή τους όταν χαλάνε. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χαλάνε είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός, και σπανιότερα η φθορά που προέρχεται από την χρήση τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο με τους Η/Υ, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτούς. Το οικιακό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο παρέχει πραγματικά σταθερή τάση. Στις περισσότερες, προβλήματα ανακύπτουν κάθε τόσο καθώς η τάση παρουσιάζει απότομες κορυφώσεις (spikes) που καίνε ή τουλάχιστον φθείρουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που είναι πιο ευαίσθητος από κοινές ηλεκτρομηχανικές διατάξεις. Τη λύση δίνουν απλές συσκευές σταθεροποίησης της τάσης, όπως το UPS.

Η σοφότερη σκέψη είναι να αγοράσετε ένα UPS με ενσωματωμένο σταθεροποιητή τάσης και παράλληλα δυνατότητα διαχείρισης από τον υπολογιστή αλλά και το αντίστροφο. Το μοντέλο που προτείνουμε από αυτά που μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην ελληνική αγορά είναι το APC BR1200LCDi UPS. Ένα μηχάνημα Line Interactive στα 1200VA, το συγκεκριμένο UPS θα προστατεύσει τις ηλεκτρικές σας συσκευές από πτώση της τάσης του δικτύου, αλλά και με την αυτόματη σταθεροποίηση τάσης AVR, από βυθίσεις, υπερτάσεις, υπερφόρτιση και βραχυκύκλωμα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή τους λειτουργία.

Είναι μικρό σε διαστάσεις για να προσαρμοστεί εύκολα σε κάθε χώρο και έρχεται εξοπλισμένο με 8 εξόδους για τροφοδότηση φορτίων ενώ ταυτόχρονα παρέχει και προστασία γραμμής τηλεφώνου και πολλών άλλων συσκευών, όπως για παράδειγμα όλων των περιφερειακών ενός Η/Υ. Η παρεχόμενη ισχύς βρίσκεται στα 720W και η αυτονομία της μπαταρίας του είναι 4,6 λεπτά με πλήρη αποφόρτιση, δηλαδή εφόσον αποδίδει το maximum των δυνατοτήτων του.

Σε ένα παράδειγμα ενός μέσου Η/Υ, ενός πολυμηχανήματος που εκτυπώνει, μερικών εξωτερικών σκληρών δίσκων και ενός φωτιστικού γραφείου -για να βλέπουμε τι κάνουμε αν είναι βράδυ- η μονάδα θα σας αποδώσει χρόνο αυτονομίας περί τα 15' πριν κλείσει, χρόνο αρκετό για να επισπεύσετε τις εργασίες, ίσως και να ολοκληρώσετε κάποιες εξ αυτών, και να μπορέσετε στη συνέχεια να κλείσετε φυσιολογικά τον υπολογιστή σας και τις υπόλοιπες συσκευές σας, στη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος.

Σε περίπτωση που όταν διακοπεί το ρευμα δεν βρίσκεστε εκεί, αλλά ο υπολογιστής σας είναι ανοικτός και εκτελεί κάποιες εργασίες, η συσκευή έχει τη δυνατότητα μέσω της σουίτας Powerchute Personal edition που ενσωματώνει να αποθηκεύει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να κλείνει τα ανοιχτά αρχεία και να τερματίζει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή όταν η μπαταρία τελειώνει, ενώ παράλληλα κρατά ιστορικό για κάθε πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με το ρεύμα. Τέλος, συνδέεται μέσω USB ή σειριακής θύρας, προσφέροντας προστασία στα 1200VA.

Η ενδεικτική τελική τιμή λιανικής με φόρο του προϊόντος βρίσκεται στα 250 ευρώ, μία τιμή σχετικά καλή σε ότι αφορά τον λόγο τιμής / ποιότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην εν λόγω κατηγορίας το εύρος τιμής είναι 120 - 2700 ευρώ. Η συσκευή, αν και σχετικά καινούργια, είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά. Συνοδεύεται από πέντε χρόνια εγγύηση κατασκευαστή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v