"Τρελά" gadgets: James Bond θα γίνω...

Ζηλέψατε ποτέ τα κατασκοπευτικά ρολόγια του James Bond; Θέλετε ένα πλανητάριο στο σπίτι σας; Βάζουμε πέντε "τρελά" gadgets στο μικροσκόπιο, και μαθαίνουμε όλα όσα πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά τους.
Τρελά gadgets: James Bond θα γίνω...
του Πάρη Καπράλου

Πάντοτε όταν λέγαμε gadget εννοούσαμε μία συσκευή που μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με χαρακτηριστικά που δεν έχει καμία άλλη, και ιδιότητες που την κάνουν να μοιάζει φταγμένη για τον ίδιο τον James Bond. Αν και η λέξη χρησιμοποιείται καταχρηστικά στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα για να δηλώσει μία συσκευή που πρωτοπορεί ως προς τα χαρακτηριστικά της, υπάρχουν ορισμένες συσκευές που ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό ορισμό.

Κάποια gadgets, ακόμα κι αν δείχνουν περίεργα και τραβούν τα βλέμματα, αξίζουν την προσοχή σας για τις ευκολίες που προσφέρουν, ενώ κάποια άλλα έχουν περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Καμία από τις συσκευές που θα σας παρουσιάσουμε δεν είναι απαραίτητη και δεν συνιστά “επίτευγμα της τεχνολογίας” αλλά είναι περισσότερο αντισυμβατική εφαρμογή τεχνολογιών ευρέως διαδεδομένων, με αποτέλεσμα να αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση, είτε λόγω κάποιας ξεχωριστής λειτουργικότητας είτε λόγω εμφάνισης.

Τις συσκευές αυτές θα τις συναντήσετε σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και επί το πλείστον σε ηλεκτρονικά καταστήματα του διαδικτύου. Η δεύτερη κατηγορία καταστημάτων θα αυξήσει σημαντικά τις επιλογές σας καθώς θα δείτε μία μεγάλη ποικιλία άλλων gadgets που -όσο μεγάλο χώρο κι αν διαθέτει- ένα φυσικό κατάστημα δεν μπορεί να προβάλλει εξίσου και με τόσο άρτια κατηγοριοποίηση.

Μία προσαρμοσμένη αναζήτηση στο google με προεπιλεγμένη γλώσσα τα ελληνικά θα φέρει πολλά από αυτά τα καταστήματα στην οθόνη του υπολογιστή σας, αν και για να σας διευκολύνω προτείνω μερικά που βρίσκω ενδιαφέροντα στην δεξιά στήλη, σχετικά links. Η συγκεκριμένη λίστα είναι απλώς ενδεικτική.

Τα gadgets, αντίθετα με άλλες συσκευές που κατά καιρούς παρουσιάζονται από το in2life, δεν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία, εκτός ίσως μόνο από την ομώνυμη τους, η οποία βεβαίως δεν παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε, ανεξάρτητα από το τι είναι φτιαγμένη να κάνει η συσκευή που ετοιμάζεστε να αποκτήσετε.

Tips & Tricks
Θα πρέπει πάντα να ρωτάτε αναφορικά με τη συμβατότητα της συγκεκριμένης συσκευής που ίσως σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσετε στο gadget που θα αγοράσετε, και να μην αποδέχεστε γενικές απαντήσεις του τύπου «συνδέεται με όλα τα τηλέφωνα / τηλεοράσεις, κλπ» εύκολα.

Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότερες συσκευές που εμπίπτουν ολοκληρωτικά σε αυτή τη κατηγορία είναι “no name”, όχι μονάχα με την έννοια ότι ίσως δεν αναγράφουν καν την εταιρεία που τα κατασκευάζει -αν και συχνά συμβαίνει και αυτό- αλλά περισσότερο με την έννοια ότι οι μάρκες τους ίσως δεν αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα. Συνεπώς ζητήματα όπως η εγγύηση σε περίπτωση βλάβης ή η αντικατάσταση τους σε περίπτωση δυσλειτουργίας, ίσως να αποδειχτούν μία άσκηση για γερά νεύρα.

Να ρωτάτε πάντα για την εγγύηση και τι αυτή εγγυάται. Στα περισσότερα ηλεκτρονικά αυτής της κατηγορίας η εγγύηση είναι ενός έτους αλλά είναι καλύτερο να διασφαλίζετε ότι η εγγύηση είναι αντικατάστασης και όχι επισκευής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίζετε ότι εφόσον η συσκευή χαλάσει ο υπεύθυνος να την παραλάβει είναι το κατάστημα και όχι ο αντιπρόσωπος, καθώς -ακόμη κι αν αυτός υπάρχει και βρίσκεται στην Ελλάδα- μπορεί να τίθεται θέμα εξόδων μεταφοράς λόγω αποστολής σε άλλη πόλη, χρόνου επισκευής / αντικατάστασης, κλπ.

Σε περίπτωση που κάποιος σας πει ότι δεν υπάρχει «πολιτική αντικατάστασης» για μία συσκευή θα πρέπει να διευκρινίζετε τι θα συμβεί εφόσον αποσυσκευάζοντας τη συσκευή διαπιστώσετε ότι δεν λειτουργεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες –ακόμη κι αν η εταιρεία δεν υποστηρίζει πολιτική αντικατάστασης σε περίπτωση βλάβης- η συσκευή θα πρέπει εντός 5 ή 15 ημερών από την αγορά της να αντικαθίσταται.

Εφόσον η συσκευή που επιθυμείτε να αγοράσετε δέχεται μπαταρίες βεβαιωθείτε είτε ότι είναι επαναφορτιζόμενες, είτε ότι το voltage τους είναι όμοιο με αυτό των μπαταριών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Αν η συσκευή λειτουργεί με ρεύμα βεβαιωθείτε ότι στην αρχική συσκευασία υπάρχει φις πρίζας ή προσαρμογέας για πρίζες ελληνικού τύπου.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v