Πρεμιέρες: Ελληνικά έργα

Πρεμιέρες: Ελληνικά έργα
Εθνικό Θέατρο
Κεντρική σκηνή
Η μορφή της Τρισεύγενης αποκτά φωνή μέσα από το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά «Τρισεύγενη». Γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων. Σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου και παίζουν οι Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Άρτο Απαρτιάν κ.ά.

Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος
Τη σεζόν θα κλείσει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεση «Η μητέρα του σκύλου». Μια γυναίκα, η Ραραού, απόμαχη ηθοποιός των μπουλουκιών ξεδιπλώνει μπροστά τη ζωή της και μαζί με αυτή κομμάτια από την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σε σκηνοθεσία του Σέρβου Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, με πρωταγωνίστρια τη Θέμιδα Μπαζάκα.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Υπόγειο
«Το Δείπνο» της Μόιρα Μπουφίνη, μια σάτιρα πάνω στην ανερχόμενη μεσοαστική τάξη σκηνοθετεί ο Διαγόρας Χρονόπουλος με εκλεκτή διανομή που περιλαμβάνει ονόματα όπως: Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη κ.ά.

Την «Ανώνυμη Αγία» του Γιάννη Ρίτσου, μια θεατρική διασκευή του διηγήματος «Μια κοινότατη ιστορία» από το «Εικονοστάσιο Ανώνυμων Αγίων» ετοιμάζει η σκηνοθέτης Μαριάννα Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστεί η Βίκυ Βολιώτη.

Φρυνίχου
Η μοναξιά του κοινωνικού χώρου και η προσπάθεια επικοινωνίας προβάλλονται στο διήγημα «κα. Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα. Το έργο διασκευάζεται θεατρικά από το Νίκο Μαστοράκη και πρωταγωνιστεί η Λυδία Κονιόρδου (φωτό).

«Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ», του Σταύρου Τσιώλη, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης, όπου δύο γυναίκες αναζητούν το όνειρο μέσα στην ποίηση της πραγματικότητας. Σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

Άκρως επίκαιρο το έργο «Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ.Η. Ησαΐα, το οποίο γράφτηκε το 1900, παρουσιάζει τον ευρωπαϊκό έλεγχο επί της ελληνικής οικονομίας και τους δανειστές μας. Σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης και η διανομή περιλαμβάνει νέους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης.

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (Θεατρική Εταιρία Πράξη)
Β' σκηνή
Τη σχέση μια νεαρής ζωγράφου με έναν μεσήλικα άντρα σε ένα διαμέρισμα των Εξαρχείων αναδεικνύει το έργο «Δακρυγόνα» του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Παίζουν οι Νίκος Αρβανίτης και Δανάη Παπουτσή.

Ελληνική Θεαμάτων
Αλίκη
Το νέο έργο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» αναμένεται να προσελκύσει πλήθος θαυμαστών του συγγραφικού διδύμου. Σε σκηνοθεσία του πρώτου, ο Θεός αποφασίζει να ασχοληθεί ξανά με τους ανθρώπους όταν πλέον έχει αντιληφθεί την διαφθορά που μαστίζει ακόμη και τη ζωή μέσα σε ένα μοναστήρι της Βόρειας Ελλάδας. Παίζουν οι Χρυσούλα Διαβάτη, Ελένη Καστάνη, Σοφία Μουτίδου, Χρύσα Ρώπα και άλλοι δέκα ηθοποιοί.

Κιβωτός
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Μπέζου. Ο ίδιος «κρατάει» τον κεντρικό ρόλο του Αντωνάκη ενώ η Ναταλία Τσαλίκη «ζωντανεύει» την Ελενίτσα. Μαζί του οι Παύλος Ορκόπουλος, Φαίδρα Δρούκα, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Στόλλας, Βαλερία Κουρούπη κ.ά.

Πειραιώς 131
Άλλη μία κωμωδία, αυτή τη φορά από το άλλο «αχτύπητο» συγγραφικό δίδυμο, Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ελληνικής οικονομίας για να θέσει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς ένας οίκος ανοχής επιδοτείται από την Ευρώπη σαν πολιτιστικό ίδρυμα; Οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου, Άβα Γαλανοπούλου, Παντελής Καναράκης κ.ά. συναντώνται στο «Ράους», σε σκηνοθεσία του «διδύμου».

Μικρό Παλλάς
Συγγραφικό «οργασμός» από τον Θοδωρή Αθερίδη ο οποίος επιστρέφει με την αστυνομική κωμωδία «Ο Τυφλοσούρτης». Μια τυφλή ζαχαροπλάστης, ένας εν αποστρατεία εξαρτημένος αστυνομικός σκύλος, η εκπαιδεύτριά του, μια διευθύντρια τράπεζας και ο εραστής της μπερδεύονται σε απίθανα περιστατικά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Με τους Θοδωρή Αθερίδη, Ζέτα Μακρυπούλια, Χρήστο Πλαΐνη κ.ά.

Θεατρική Εταιρία Στοά
Σαράντα χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας για το θέατρο «Στοά» και η Λήδα Πρωτοψάλτη πρωταγωνιστεί στο «Άννα, Είπα» του Παναγιώτη Μέντη. Πρόκειται για το έργο που καθιέρωσε τον συγγραφέα και χάρισε στη Λήδα Πρωτοψάλτη το Βραβείο Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Μαζί της οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή κ.ά. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Τα δευτερότριτα, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ρέον» παρουσιάζει τη «Μπέμπα» του Δημήτρη Τσεκούρα, με τη Ναταλία Στυλιανού. Τη «σκυτάλη» θα πάρει η εταιρία «Εταιρεία Para.site.art» με το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου «Για πάντα – 4 ever». Με το Νίκο Αρβανίτη και τη Ντίνα Αβαγιανού.

Γκλόρια
Την αξέχαστη κωμωδία των Χρήστου Γιαννακόπουλου - Αλέκου Σακελλάριου «Ενα βότσαλο στη λίμνη» επιλέγει να σκηνοθετήσει φέτος ο Κώστας Τσιάνος. Τον ρόλο του πιστού συζύγου μέν, αλλά τσιγγούνη δε Μανώλη Σκουντρή, θα υποδυθεί ο Παύλος Χαικάλης. Μαζί του, οι Αριέττα Μουτούση, Χάρης Σώζος, Νικολέττα Καρρά, Ιωάννα Ασημακοπούλου κ.ά.

Από Μηχανής
Σκηνή Γ'
Την «Ιστορία των μεταμορφώσεων» του Γιάννη Πάνου, ενός σπάνιου λογοτέχνη σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη. Πρόκειται για ένα έργο πέντε κεφαλαίων, τα οποία ενώ φαινομενικά αποτελούν ανεξάρτητους παραβολικούς τόπους, στην ουσία είναι εγγεγραμμένα σε ένα κοινό πολιτισμικό ιστό.

Black Box
Η Λίλα Καφαντάρη φυλλομετρά τις εμπειρίες της στο «Φύλλα της» του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Το νέο έργο του, «Μια τεράστια έκρηξη» παρουσιάζει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία του ιδίου και του Κώστα Γάκη. Τι συμβαίνει όταν ένας μικρός ήρωας παρακολουθώντας τον Πόλεμο των Άστρων, ταυτίζεται με πρόσωπα και καταστάσεις; Με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Μαρία Φιλίνη.

Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί επίσης την παράσταση «Δεν μιλάμε γι’ αυτά». Πρόκειται για έργο που υπογράφει ο ίδιος κι ο Λευτέρης Καταχανάς. Με τους Προμηθέα Δοκιμάκη, Νάνσυ Μπούκλη και Στέλλα Νούλη.

Ήβη
Την ξεκαρδιστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» που παραμένει καυστική, επίκαιρη και αγαπημένη σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης. Με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιώργο Καπουτζίδης, Τάσο Κωστή κ.ά.

Πορεία
Στην «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη πρωταγωνιστεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Οι Ιωάννα Παππά, Αννέζα Παπαδοπούλου και Όμηρος Πουλάκης πρωταγωνιστούν στο «Μικρό λεξικό ανωμάλων» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη. Σκηνοθετεί ο Κοσμάς Φουντούκης.

Τρένο στο Ρουφ
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» διερωτώνται οι Λεμονιά Γιανναρίδου και Μαρίνα Πολυμέρη, πρωταγωνίστριες της παράστασης που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Ιωάννου. Το έργο γράφτηκε το 1996 από την Χρύσα Σπηλιώτη κι αποτελεί ένα σημαντικό διαχρονικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v