4 Terra-τα χωρητικότητας

Πάρτε μαζί σας στις διακοπές την δουλειά ή την διασκέδασή σας, με τέσσερις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας, αλλά προκλητικά χαμηλής τιμής.
4 Terra-τα χωρητικότητας
του Πάρη Καπράλου

Θέλετε να φύγετε διακοπές περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά η δουλειά σας σάς κρατά πίσω, ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γραφείο; Έχετε μια μανία με τις ταινίες και τη μουσική σας και τα αποχωρίζεστε με πόνο κάθε καλοκαίρι, ή “φουλάρετε” τον φορητό σας υπολογιστή σε βαθμό πρόκλησης δυσλειτουργίας και παθαίνετε “εγκεφαλικό” κάθε φορά που πρέπει να επιλέξετε τι θα πάρετε και τι θα αφήσετε; Δεν υπάρχει λόγος για διλήμματα, ή άλλες καθυστερήσεις πλέον. Φέτος το καλοκαίρι η “κρίση” χτύπησε την πόρτα της τεχνολογίας και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι των 3,5 ιντσών έχουν μεγάλες εκπτώσεις σε τιμή και αυξήσεις σε χωρητικότητα. Τώρα μπορείτε να τα πάρετε όλα μαζί σας, γρήγορα και εύκολα, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για ψυχαγωγία.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση ήρθε να δώσει το τελευταίο χτύπημα στην αγορά των εξωτερικών σκληρών δίσκων μεγάλης χωρητικότητας. Το πρώτο χτύπημα το έδωσαν οι μικρότεροι σε διαστάσεις δίσκοι των 2,5'', όταν αυξήθηκε κάθετα η χωρητικότητά τους. Τώρα οι κατασκευαστές μεγαλύτερων εξωτερικών σκληρών δίσκων είχαν μονάχα μία επιλογή: να αυξήσουν εκ νέου τη χωρητικότητα, πέρα από το όριο που μπορούν να πιάσουν οι λιλιπούτειων διαστάσεων δυομισάρηδες.

Το δεύτερο χτύπημα το δίνει η αύξηση της διείσδυσης των SSD μονάδων, παρά τους περιορισμούς τους. Το 2009 εμφανίστηκε στην αγορά ο μεγάλος ανταγωνιστής. Ακούει στο όνομα SSD (Solid State Drives) και η εμφάνισή του στον χώρο των φορητών υπολογιστών σηματοδοτεί μία νέα εποχή στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών. Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας δίσκων σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» σκληρούς δίσκους είναι πολλά και για την ώρα ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τη διάδοση της χρήσης τους είναι η υψηλή τιμή τους. Το δεύτερο μειονέκτημά τους, δηλαδή η περιορισμένη χωρητικότητα τους, τείνει να λυθεί οριστικά, καθώς ήδη στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα SSD με χωρητικότητα αντίστοιχη των σκληρών δίσκων για φορητούς υπολογιστές. Μέχρι το 2011 αναμένεται ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει αποδώσει ακόμα και τον ποθητό χώρο των 500 GB, χωρητικότητα που θα τους κάνει συγκρίσιμους σε δυνατότητες με τους ανώτερους 2,5'' και τους μέσους 3,5''.

Οι δίσκοι SSD είναι πολύ πιο ελαφριοί και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, στοιχείο που επιτρέπει στις φορητές συσκευές να λειτουργούν με την μπαταρία για πολύ περισσότερη ώρα. H βασική τους διαφορά από έναν σκληρό δίσκο είναι ότι δεν αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μηχανικά μέρη, γεγονός που τους εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη αντοχή. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η πολύ υψηλότερη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων σε σχέση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους. Το μοναδικό πλεονέκτημα που απομένει στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους είναι η τιμή τους, η οποία -προκειμένου να ανταγωνιστεί την «επίθεση» των SSD- πραγματοποίησε φέτος, στην κυριολεξία, βουτιά.

“Γιατί να πάρω 3,5’’ εξωτερικό σκληρό δίσκο;” Η ερώτηση είναι τίμια και ακριβοδίκαιη. Πλέον μπορείτε να προτιμήσετε έναν δυομισάρη για να καλύψετε τις βασικές ανάγκες σας, ο οποίος έρχεται, επίσης, σε σχετικά φθηνή τιμή. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά: αν πάρετε έναν δυομισάρη θα καλύψετε τις βασικές ανάγκες σας και όχι κάθε σας ανάγκη. Τα μοντέλα των δίσκων 3,5'' που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο έχουν χωρητικότητες της τάξης των 640GB – 2TB καλύπτοντας κάθε ανάγκη σας και μάλιστα σε ελκυστικές τιμές.

Tips & Tricks
Το κουτί που θα πάρετε στα χέρια σας -αυτό της συσκευασίας- θα γράφει πάνω κάποια χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η χωρητικότητα (Capacity), η ταχύτητα (rpm), η κρυφή μνήμη (cache), ο ρυθμός μετάδοσης (Transfer Rate).

Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξετε είναι η χωρητικότητα γιατί αυτό έχει άμεση σχέση με τις ανάγκες σας. Η χωρητικότητα δε μετριέται πλέον μονάχα σε GB αλλά και σε ΤΒ. Ωστόσο κάποιες συσκευασίες λιανικής αναγράφουν πχ 1000 GB εννοώντας ότι έχουν χωρητικότητα 1 ΤΒ, αφού 1 ΤΒ = 1000 GB = 1.000.000 ΜΒ.

Το δεύτερο πράγμα που θα κοιτάξετε είναι η ταχύτητα. Η ταχύτητα μετριέται σε rpm και κάποιοι από τους πολυτεχνίτες φίλους σας ίσως σας πουν ότι σημαίνει «revolutions per minute», αλλά λόγω της αμφισημίας της λέξης «revolutions» στην αγγλική γλώσσα (σημαίνει «περιστροφή» αλλά στη καθομιλουμένη σημαίνει «επανάσταση») μην το επαναλάβετε σε άλλους γιατί μάλλον θα γελάσουν εις βάρος σας. Η συνήθης επεξήγηση των αρχικών είναι «rounds per minute» που σημαίνει το ίδιο κι ακούγεται πιο φυσιολογικό. Οι ταχύτητες των σκληρών δίσκων για υπολογιστές γραφείου κυμαίνονται μεταξύ 7200rpm και 16000rpm, ενώ των φορητών κυμαίνονται μεταξύ 5400rpm και 7200rpm. Όσο πιο μεγάλο σκληρό δίσκο επιλέξετε τόσο μεγαλύτερη θέλετε να είναι η ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων ώστε αυτός να μην «κολλάει» πουθενά.

Ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι χρήστες κοιτούν –αν και θα έπρεπε να αξιολογούν περισσότερο- είναι αυτό της μνήμης Cache. Βεβαίως, συνήθως σε αυτή τη κατηγορία συσκευών, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 8MB και 16MB. Η λειτουργία της μνήμης σε έναν εξωτερικό σκληρό υπολογιστή, με απλά λόγια, είναι η εξής: όταν οι κεφαλές που διαβάζουν τον σκληρό δίσκο έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση των πρώτων 8 ΜΒ -για παράδειγμα- και η μνήμη αυτή έχει γεμίσει, μεταδίδουν αυτό το κομμάτι δεδομένων στον υπολογιστή στον οποίο είναι συνδεδεμένος ο εξωτερικός σκληρός δίσκος. Όσο μεγαλύτερα τμήματα του αρχείου μεταδίδει ο εξωτερικός σκληρός δίσκος προς τον υπολογιστή, τόσο ταχύτερη είναι η συνολική ταχύτητα μετάδοσης / μεταφοράς των δεδομένων προς τον υπολογιστή. Συνεπώς κάτι που θα πρέπει να κοιτά ο αγοραστής ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου για να προσδιορίσει αν αυτός είναι ταχύς ή όχι δεν είναι μονάχα η ταχύτητα ανάγνωσης, αλλά και η μνήμη που ενσωματώνεται στον εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Κάποιες συσκευασίες λιανικής μιλούν επίσης για τον «Ρυθμό Μετάδοσης». Ο ρυθμός μετάδοσης είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταφέρονται τα δεδομένα από τη μνήμη του εξωτερικού σκληρού δίσκου στη μνήμη RAM του υπολογιστή μας ή στον επεξεργαστή μας. Οι ταχύτητες αυτές κυμαίνονται μεταξύ 100 και 300 MBps (Mega Bytes per second) και κωδικοποιημένα αναφέρονται ως ATA-100, SATA-150, SATA-300, κλπ., όπου το πρώτο συνθετικό του αρκτικόλεξου δηλώνει την τεχνολογία του πρωτοκόλλου σύνδεσης και το δεύτερο την ταχύτητα μετάδοσης.

Εκτός από αυτά πρέπει πάντα να ρωτάτε για την εγγύηση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ ενός και τριών ετών συνήθως, αν και υπάρχουν ορισμένοι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με πέντε χρόνια εγγύηση, αλλά συνήθως πρόκειται για τα ακριβότερα μοντέλα της κατηγορίας. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγγύηση αυτή αφορά αντικατάσταση και όχι επισκευή και βεβαίως δεν αφορά ποτέ ανάκτηση δεδομένων.

Αν είστε κάτοχος Apple Macintosh θα πρέπει να αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο κατασκευασμένο για αυτά τα μηχανήματα. Η αλήθεια είναι ότι αν η συσκευασία αναγράφει ότι είναι συμβατός ο δίσκος με συσκευές της Apple αλλά όχι φτιαγμένος για Apple μηχανήματα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα αφού κάνετε ένα format (στα ελληνικά “διαμόρφωση μονάδας”) αλλά δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τυχόν ειδικό λογισμικό που έχει η συσκευή για λειτουργίες, όπως π.χ. κράτηση αντιγράφων ασφάλειας (BackUP): θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά τον δίσκο σας ως μονάδα χωρητικότητας. Επίσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα αξεσουάρ με σήμα το μισοφαγωμένο μήλο, θα σας στοιχίσει ακριβότερο από κάθε τι άλλο υπάρχει στην αγορά, παρέχοντάς σας μόλις έναν χρόνο εγγύηση, κατά πάγια πρακτική.

Δείτε τα τέσσερα προϊόντα στα Σχετικά Άρθρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v