Πέραν: Πληθωρική Ανατολή στον κήπο

Πέραν: Πληθωρική Ανατολή στον κήπο
Το παλαιότερο πολίτικο εστιατόριο της Αθήνας δανείζεται το όνομα της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής συνοικίας της Πόλης μετά το Φανάρι και μεταφέρει τα χρώματα και τα αρώματά της, σε ένα χώρο με πληθωρική διακόσμηση και ολοζώντανη ανατολίτικη ατμόσφαιρα. Δυνατό χαρτί είναι ο φροντισμένος κήπος, ακόμη, όμως, και αν δε βρείτε τραπέζι εκεί, το εσωτερικό του εστιατορίου επικοινωνεί με την αυλή μέσω της ανοιχτής τζαμαρίας, ενώ κερδίζει τις εντυπώσεις με τις κόκκινες πινελιές στη διακόσμηση και τα χαριτωμένα φαναράκια στα τραπέζια.

Ξεκινήσαμε με εξαιρετική πίττα Καισαρείας, με τραγανό φύλλο και σωστή ισορροπία παστουρμά και τυριών, και δροσερό χαϊδάρι, ήτοι πολίτικο τζατζίκι χωρίς σκόρδο, με καρότο και μυρωδικά. Η σαλάτα Τσοπάν, με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό ήταν πολύ καλή, ενώ το μενού βρίθει επιλογών σε ντιπ και σαλάτες τύπου μελιτζανοσαλάτας και τυροκαυτερής –πάντα με πολίτικη εσάνς.

Στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστεί η ούρφα, κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, η οποία σερβίρεται σε αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο γιαουρτλού. Ως μη φανατικοί του αρνιού, δοκιμάσαμε την εναλλακτική του γιαουρτλού με κοτόπουλο, το οποίο ήταν ζουμερότατο και εξαιρετικά ψημένο, αδικούταν όμως από το μάλλον κρύο γιαούρτι που δεν έδενε σωστά με την κόκκινη σάλτσα. Τα ξανθιώτικα σουτζουκάκια που συνοδεύονταν από ντομάτα και πιπεριά στα κάρβουνα μας άφησαν πολύ καλύτερες εντυπώσεις.

Για επιδόρπιο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καζάν ντιπί από βουβαλίσιο γάλα –λιγότερο εντυπωσιακό απ’ ό,τι ακούγεται– κιουνεφέ και παγωτό καϊμάκι από τη Δωδώνη περιχυμένο με γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ενθουσιαστήκαμε.

Το Πέραν σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας, ενώ Σαββατοκύριακα θα το βρείτε ανοιχτό και το μεσημέρι. Για ένα υπερπλήρες γεύμα με επιδόρπια και το δικό τους, γλυκόπιοτο κρασί υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο.

Δεκελείας 20, Ν. Χαλκηδόνα, τηλ.: 210 2533896
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v