Παντελής: Ταβερνάκι όπως… Ταξίμ

Παντελής: Ταβερνάκι όπως… Ταξίμ
Η ενσωμάτωση της πολίτικης κουλτούρας στην κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο. Ο «Παντελής» δεν χρειάστηκε να τοποθετηθεί σε κάποιον κεντρικό δρόμο για να «τραβήξει» τον κόσμο. Μόνος του, σε μία γειτονιά του Φαλήρου, χωρίς καν εμφανή ταμπέλα από τον δρόμο, διατηρεί χρόνια τώρα τους πιστούς του πελάτες που τον αγαπούν για την γνησιότητά του και την αρτιότητα των γεύσεων.

Μην πάτε στο Παντελής αν αναζητάτε πολυτέλειες. Η σάλα του εστιατορίου είναι αρχοντική αλλά εντελώς παλιομοδίτικη και η αυλή του απλή αλλά περιποιημένη, με πρασινάδα γύρω-γύρω να «κόβει» λίγο την θέα του δρόμου. Ο χώρος της κουζίνας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις τουαλέτες, στο υπόγειο, που είναι επίσης πολύ παλιές. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα του παλιού, όμως, δεν σου χαλάει την διάθεση. Αντίθετα, «δένει» καλύτερα με την φιλοσοφία της κουζίνας, η οποία δεν κάνει καμία προσπάθεια να μιμηθεί τη νέα ελληνική κουζίνα. Ευτυχώς.

Ο κατάλογος του «Παντελή» δεν είναι μεγάλος, οπότε δεν είναι απεριόριστες οι επιλογές που έχετε και αυτό ίσως να είναι καλό, με την έννοια ότι τα πέντε – έξι κυρίως που υπάρχουν, πέρα από τα ψητά, είναι όλα ένα κι ένα. Έτσι, είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσετε το καλύτερο Χουνκιάρ Μπεγεντί που έχετε φανταστεί, με την καπνιστή μελιτζάνα στον πουρέ να αποτελεί πραγματική εμπειρία γεύσης και το κοκκινιστό μοσχαράκι να είναι ψιλοκομμένο, τρυφερό και μυρωδάτο. Θα δοκιμάσετε, επίσης, γιαουρτλού κεμπάπ, γιατί θα σας ενθουσιάσουν οι τραγανές πιτούλες, το αρωματισμένο γιαούρτι και η τεράστια μερίδα, ενώ, αν σας αρέσει ο παστουρμάς, εδώ θα φάτε την καλύτερη πίτα Καισαρείας. Τραγανή, καλοψημένη, χωρίς όμως έντονη γεύση λαδιού και με τον παστουρμά να μυρίζει από μέτρα.

Από ορεκτικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα αυγοκομμένα ντολμαδάκια, για τα οποία καλό είναι να επιμείνετε να έρθουν ζεστά, ενώ από σαλάτες αυτή με την ντομάτα και το πλιγούρι είναι επαρκώς δροσερή. Τέλος, για κανέναν λόγο μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε καζάν ντιπί και γαλατόπιτα. Είναι πραγματικά καταπληκτικά.

Φεύγοντας, αν είστε λάτρεις της πολίτικης κουζίνας και των έντονων γεύσεων πιθανότατα θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι από τον «Παντελή» και από τις τιμές του που κυμαίνονται στα 20 ευρώ κατ’άτομο. Αρκεί να παραβλέψετε το παλιομοδίτικο περιβάλλον και το σχετικά αργό σέρβις, ειδικά όταν το μαγαζί είναι γεμάτο.

Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτά καθημερινά εκτός από Κυριακή βράδυ και Δευτέρα
Ναϊάδων 96, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9825512

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v