Πολίτικα και Απλά: Στην κουζίνα της Πολίτισσας γιαγιάς

Πολίτικα και Απλά: Στην κουζίνα της Πολίτισσας γιαγιάς
Μια μικρή, πέτρινη μονοκατοικία που δεν την πιάνει το μάτι. Ένα ξύλινο μπαλκονάκι, που θυμίζει κατάστρωμα πλοίου. Τραπεζάκια έξω, πλάι στη βοή του δρόμου, που κάνει ωραία αντίθεση με τις φουντωτές νεραντζιές στο πεζοδρόμιο. Απλά, απλούστατα τα ξύλινα τραπεζάκια του και λιτή η διακόσμηση, όπως υποδηλώνει το όνομά του. Η έμφαση, άλλωστε, πρέπει να είναι στο φαγητό. Κι εκεί ακριβώς δίνεται.

Ο κατάλογος δεν αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με την… ονομασία προέλευσης της κουζίνας, ούτε επενδύει σε μοντέρνες προσμίξεις τύπου λίγο από Μεσόγειο, λίγο από Λίβανο και λίγο από Πόλη. Τον ανοίγεις και ταξιδεύεις στην κουζίνα της Πολίτισσας γιαγιάς. Απόδειξη ότι τα δημοφιλέστερα πιάτα, όπως το Χουνκιάρ Μπεϊντί –που είναι με διαφορά το καλύτερο που έχετε δοκιμάσει– δεν συνοδεύονται από επεξήγηση τύπου «μοσχαράκι με κόκκινη σάλτσα επάνω σε πουρέ μελιτζάνας». Αν βέβαια τη χρειάζεστε, το ευγενές και φιλικότατο σέρβις είναι εκεί, για να απαντήσει σε κάθε σας απορία.

Εκτός από το απλά συγκλονιστικό χουνκιάρ μπεϊντί, δοκιμάσαμε επίσης εξαιρετικά ρολάκια από πλιγούρι με γέμιση κιμά και πιπεριές (ιτσλί κιοφτέ για τους γνωρίζοντες), πολύ καλό εκμέκ παστουρμά στο πήλινο με τυριά και κατά τι βαρύ ντονέρ –τον κλασικό, πολίτικο γύρο, στις διάφορες βερσιόν του οποίου είναι αφιερωμένη μία ολόκληρη σελίδα του μενού.

Το αποκορύφωμα είναι τα επιδόρπια, κι αυτά αυστηρά πολίτικα (αν και υπάρχει πάντα και μια σοκολατένια επιλογή για τους άπιστους): κορυφαίο καϊμάκι βύσσινο, καζάν ντιπί που λιώνει στο στόμα και κερασμένοι λουκουμάδες με ζάχαρη και κανέλα για να… αποτελειωθούμε. Hit ακούμε ότι αποτελεί και η σπιτική μπουγάτσα, η οποία σερβίρεται σε γιγάντια μερίδα για δύο άτομα. Επιφυλασσόμαστε, για την επόμενη φορά.

Το Πολίτικα κι Απλά σερβίρει καθημερινά έως τη 1.00 το βράδυ. Το Σάββατο θα το βρείτε ανοιχτό και το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή το βράδυ η κουζίνα ξεκουράζεται. Για ένα υπερπλήρες γεύμα –ένα μέρος του οποίου κατέληξε σε πακέτο για το σπίτι, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες– με δύο ορεκτικά, σαλάτα, δύο κυρίως, δύο επιδόρπια και δύο ποτήρια κρασί πληρώσαμε 30 ευρώ το άτομο.

Βαλαωρίτου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6856466
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v