Barba Lazaros: Πεϊνιρλί στο τραπεζομάντιλο

Barba Lazaros: Πεϊνιρλί στο τραπεζομάντιλο
Barba Lazaros: Πεϊνιρλί στο τραπεζομάντιλο
Ο μπαρμπα-Λάζαρος ανοίγει αμέσως τα χαρτιά του. Φημισμένος μάγειρας στην Δροσιά, αποφασίζει το 1971 να εργαστεί στο Παλαιό Φάληρο, και -όπως θα δει κανείς από τις αφιερώσεις στον κατάλογο του μενού του- να συνεχίσει να μαγεύει με το πεντανόστιμο, αυθεντικό ανατολίτικο πεϊνιρλί του, όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την αφρόκρεμα των επωνύμων της εποχής (π.χ. Βουγιουκλάκη, Κωνσταντάρας, Γκιωνάκης). Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Αλέξανδρου Παναγούλη, από τον Δεκέμβρη του 1974, το οποίο λέει «Αν είχα γνωρίσει την κουζίνα του μπάρμπα Λάζαρου και μόνο η ανάμνησή της θα έκανε πολύ δύσκολη κάθε απεργία πείνας».

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά, το μενού έχει εμπλουτιστεί με πολύ ενδιαφέροντα πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ο χώρος έχει ανανεωθεί αποπνέοντας λιτή κομψότητα και οι τιμές έχουν διατηρηθεί άκρως λογικές, αν κρίνει κανείς την ποιότητα του φαγητού, το άψογο σέρβις, αλλά και την ζωντανή μουσική που δημιουργεί εορταστική ατμόσφαιρα τα βράδια της Παρασκευής, του Σαββάτου και την Κυριακή το μεσημέρι.

Και επειδή την καλή αυτή σχέση ποιότητας-τιμής δείχνουν να εκτιμούν πολλοί σταθεροί πελάτες του Barba Lazaros, σας συμβουλεύουμε, αν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε τις τρεις παραπάνω ημέρες να κλείσετε τραπέζι και μάλιστα στην μεγάλη αυλή του εστιατορίου, από την οποία θα απολαμβάνετε τη μουσική χωρίς, όμως, να ενοχλείστε από τη φασαρία. Κάτω από την λευκή πέργκολα, με μεγάλες καταπράσινες γλάστρες να την απομονώνουν από την κίνηση του δρόμου, η άνετη αυλή φιλοξενεί παρέες νέων, οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ τακτικά πραγματοποιούνται εκεί εκδηλώσεις, π.χ. βαφτίσια και γενέθλια, οπότε το κέφι και ο χορός πραγματικά κορυφώνονται.

Τι να δοκιμάσετε από τον πλούσιο κατάλογο; Αμπελοντολμάδες με γιαούρτι και άνηθο, χειροποίητα ρολά γεμιστά με λαχανικά και κοτόπουλο και φυσικά πεϊνιρλί –σπέσιαλ, με αυγό και σουτζούκι ή απλό, με μπέικον και ντομάτα, ή όπως, τέλος πάντων, εσείς το προτιμάτε. Προτιμάτε κρέας; Δοκιμάστε την καπνιστή πανσέτα από αγριογούρουνο ή το μοσχαρίσιο φιλέτο σχάρας με σάλτσα φέτας και θυμάρι. Θέλετε ψάρι; Ο φρέσκος σολομός σχάρας με σχοινόπρασο θα σας ενθουσιάσει. Ό,τι και να επιλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ικανοποιηθείτε και θα χορτάσετε με τις γενναίες μερίδες.

Το γεύμα σας μπορεί να ολοκληρωθεί ιδανικά με μία σπιτική καρυδόπιτα με παγωτό και σιρόπι καραμέλα ή με μία κρεμ μπρυλέ. Όσο για το τι θα πιείτε, φτάνει να αναφέρουμε ότι ο Barba Lazaros, το 2009, δέχθηκε το βραβείο της εξαιρετικής λίστας ελληνικών κρασιών από το κλαδικό οινικό περιοδικό Αμπελοτόπι. Συνεπώς, οι επιλογές από ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών είναι αμέτρητες.

Όσοι γνωρίζουν το εστιατόριο Barba Lazaros πρώτη φορά ανακαλύπτουν ένα καινούργιο στέκι, το οποίο καταφέρνει με αξιοσημείωτο τρόπο να συνδυάζει λευκά τραπεζομάντιλα, κρυστάλλινα ποτήρια και εξαιρετικό σέρβις με πεϊνιρλί, ζωντανή λαϊκή ορχήστρα και λογικές τιμές. Σας ακούγεται αντιφατικό; Στα όρια του κιτς; Κι όμως, τα καταφέρνει περίφημα.

Info:
Ζησιμοπούλου 24Α, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109403003
Ωράριο: Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι - Παρασκευή / Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι με ζωντανή μουσική
Tιμές: Από 15 έως 20 ευρώ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v