Η Παλιά Φάβα: Γνήσια, φιλική και πεντανόστιμη

Η Παλιά Φάβα: Γνήσια, φιλική και πεντανόστιμη
Η Παλιά Φάβα: Γνήσια, φιλική και πεντανόστιμη
Είναι πολύ πιθανό να είστε κάτοικος Παλαιού Φαλήρου και να μην την γνωρίζετε. Η Παλιά Φάβα είναι μία ταβέρνα από αυτές που βλέπει κανείς σε ελληνικές ταινίες του ’50. Μόνο ασπρόμαυρη δεν είναι! Είναι μικρή και πολύχρωμη, με μεγάλες ζωγραφιές χοντρών μπεκρήδων στους τοίχους που εξυμνούν τα οφέλη του κρασιού, με κεντητά κουρτινάκια στα παράθυρα, καρό τραπεζομάντιλα στα τραπέζια, ξύλινες καρέκλες με ψάθα και μια περιποιημένη, ανθισμένη αυλή που δείχνει να χωρά λίγους αλλά καλούς.

Ωστόσο, δεν είναι η εξωτερική εικόνα της ταβέρνας που θα εντυπωσιάσει αυτόν που θα βρεθεί εκεί πρώτη φορά, καθώς μάλλον γραφικά παλιομοδίτικη θα την βρει. Είναι το φαγητό της Παλιάς Φάβας -αναλογικά με τις τιμές της- που θα τον κάνουν, όχι μόνο να εκπλαγεί, αλλά και να επιστρέψει πολλές φορές.

Κατάλογος με τα πιάτα δεν υπάρχει. Για τα μαγειρευτά της κυρα-Ντίνας που εναλλάσσονται καθημερινά θα σας ενημερώσουν από την κουζίνα, ενώ τα ορεκτικά είναι λίγο πολύ τα ίδια. Από αυτά σημειώστε όλα όσα επιβάλλεται να παραγγείλετε: Σαλάτα σαντορινιά με καπαρόφυλλα, γραβιέρα Νάξου και γλυκά ντοματίνια (τεράστια), φάβα σαντορινιά (αυτονόητο), λαχανοντολμάδες, μελιτζάνα με τυριά στο πήλινο (οπωσδήποτε), πατάτες τηγανιτές (καταπληκτικά τηγανισμένες) και τζατζίκι («τούρμπο»).

Προχωρώντας στα κυρίως, οι επιλογές είναι αμέτρητες: Θέλετε ψαρικό; Πάντα υπάρχει κάτι φρέσκο στο τηγάνι. Θέλετε κρέας; Προτιμήστε το γεμιστό μπιφτέκι -δύσκολα έχετε γευτεί νοστιμότερο- ή το συκώτι στα κάρβουνα. Θέλετε μαγειρευτό; Ρωτήστε την κυρα-Ντίνα τι καλό έχει ετοιμάσει. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε αγριογούρουνο με μανιτάρια ή ελάφι κοκκινιστό με μακαρόνια. Έχουμε δοκιμάσει και τα δύο και είναι πεντανόστιμα. Συνοδεύστε τα με δροσερό κρασάκι του μαγαζιού και αφήστε λίγο χώρο για το στραγγιστό γιαούρτι με σπιτικά γλυκά του κουταλιού, στο τέλος, αν όχι για κάποιο επιδόρπιο-έκπληξη της μαγείρισσας.

Δύο είναι τα μειονέκτημα της Παλιάς Φάβας: το σχετικά αλλοπρόσαλλο σέρβις της, με την έννοια ότι στο τραπέζι έρχεται ό,τι βγαίνει από την κουζίνα χωρίς σειρά προτεραιότητας, και η έλλειψη μουσικής στην αυλή, για τον προφανή λόγο ότι το μαγαζί βρίσκεται σε μία πολύ ήσυχη γειτονιά.

Η συνολική ατμόσφαιρα, όμως, είναι τόσο ζεστή και ευχάριστη μέσα στην απλότητά της, το φαγητό τόσο νόστιμο και χορταστικό, οι τιμές τόσο ικανοποιητικές που σε κάνουν να παραβλέψεις κάθε μειονέκτημα. Όταν, μάλιστα, βγαίνει η κυρα-Ντίνα από την κουζίνα για να πάρει μιαν ανάσα, να καπνίσει ένα τσιγάρο και να πιάσει την κουβέντα με τους θαμώνες, είναι τόσο γλυκιά και ‘έξω καρδιά’ που είναι σχεδόν αδύνατο να φύγεις από την Παλιά Φάβα παραπονεμένος. Ακόμα πιο αδύνατο είναι να μην επιστρέψεις.

Info:
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994
Ωράριο: Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι
Τιμές: Από 12 έως 15 ευρώ κατ’ άτομο, με κρασί


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v