Βουλγαρία: Βουτιές στη Μαύρη Θάλασσα

Βουλγαρία: Βουτιές στη Μαύρη Θάλασσα
Από ένα απέραντο εκπτωτικό shopping mall για τους κατοίκους των γειτονικών χωρών, η Βουλγαρία μετατράπηκε στον νέο hot καλοκαιρινό προορισμό των Βαλκανίων, κυρίως χάρη στις ακτές και τα resorts της Μαύρης Θάλασσας, που κατέκτησαν ταχύτατα την παγκόσμια φήμη που δικαιούνταν μερικά χρόνια αφού έπεσε το σιδηρούν παραπέτασμα. Μαζί με τους τουρίστες ήρθαν και οι μπουλντόζες, που μετέτρεψαν τα παράλια σε απέραντα εργοτάξια ανέγερσης βιλών. Ευτυχώς, οι τοπικές αρχές έβαλαν σχετικά έγκαιρα φρένο στον κατασκευαστικό παροξυσμό, και η περιοχή διατήρησε μεγάλο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς της. Αυτή, μαζί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, το χαμηλό κόστος και, βέβαια, τις πανέμορφες παραλίες, είναι μερικοί μόνο από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο μέχρι πρότινος outsider των Βαλκανίων.

Highlights: Η Σόφια, με τα ενδιαφέροντα μουσεία και αξιοθέατά της, τα gourmet εστιατόρια και το έντονο nightlife. Το «Παρίσι των Βαλκανίων» Plovdiv, με την πανέμορφη μεσαιωνική του πόλη, τις hip γκαλερί και τα μπαράκια. Η κοσμοπολίτικη «καλοκαιρινή πρωτεύουσα» της χώρας, Varna, με την πανέμορφη παραλία, τα ιστορικά αξιοθέατα και –το μαντέψατε– την έντονη νυχτερινή ζωή. Οι παραλίες της Μαύρης Θάλασσας, πολυσύχναστες κι ερημικές, απέραντες και λιλιπούτειες, δίπλα σε resorts ή κρυμμένες από ανθρώπου βλέμμα, για τις οποίες αξίζει να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να τις ανακαλύψετε μία προς μία.

Πώς θα πάμε: Οδικώς: η Σόφια απέχει μόλις 230 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Αν επιμένετε στη λύση του αεροπλάνου, απευθείας πτήσεις από την Αθήνα εκτελούν οι Olympic AirAegean και Bulgarian Air. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Υπάρχει, τέλος, και η εναλλακτική του τραίνου: από τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέσσερα δρομολόγια την ημέρα. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 6 έως 17 ώρες, αναλόγως την αμαξοστοιχία που θα επιλέξετε, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 30 ευρώ.

Πού θα μείνουμε: Σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, οι τιμές των οποίων είναι εντυπωσιακά χαμηλές σε σχέση με τις εγχώριες. Το 4 αστέρων Splendid Hotel  στη Varna διαθέτει δίκλινα δωμάτια που ξεκινούν από 47 ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και από 55 ευρώ τον Αύγουστο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Εξαιρετική επιλογή στην Varna αποτελεί και το επίσης 4 αστέρων Divesta, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 62 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο. Στο Plovdiv, το ατμοσφαιρικό Globus Hotel προσφέρει δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 36 ευρώ. Στη Σόφια, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα Lozenetz Hotel (από 49 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com) και Kempinski Hotel Zografski (από 65 ευρώ το δίκλινο τον Αύγουστο, για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Booking).

Συνολικό budget: Υπολογίζοντας 50 ευρώ τη μέρα για ένα δίκλινο δωμάτιο, συν 80 ευρώ για τα αεροπορικά και άλλα 40 ευρώ maximum για τις μετακινήσεις (ένα εισιτήριο λεωφορείου από τη Σόφια στη Varna δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 12 ευρώ), καταλήγουμε σε ένα συνολικό budget της τάξης των 295 ευρώ το άτομο. Υπολογίστε περί τα 25 ευρώ το άτομο την ημέρα για τα καθημερινά έξοδα –φαγητά, ποτά, καφέδες κλπ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v