Media Players: 5 top οικιακοί «σύνδεσμοι»

Με τις απεριόριστες δυνατότητές τους, οι media players είναι οι αφανείς ήρωες της οικιακής ψυχαγωγίας και από αυτούς ξεχωρίζουμε τους καλύτερους της αγοράς.
Media Players: 5 top οικιακοί «σύνδεσμοι»
του Πάρη Καπράλου

Οι Media Players είναι μία εν πολλοίς παρεξηγημένη κατηγορία οικιακού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η οποία έλκει την καταγωγή της από το επαγγελματικό περιβάλλον της ψυχαγωγίας και απογειώνει τις δυνατότητές μας για προβολή αναπαραγωγής και παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μας αρχείων σε ποικίλες οικιακές συσκευές. Παρά την ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρουν δεν έχουν, ωστόσο, γνωρίσει ακόμα τη διάδοση που τους αναλογεί.

Πολλοί από εμάς διατηρούμε και εμπλουτίζουμε μεγάλες συλλογές μουσικής και βίντεο στους υπολογιστές μας ενώ -εφόσον ο ήχος και η εικόνα συγκαταλέγονται στα χόμπι μας- σίγουρα φροντίζουμε να έχουν κορυφαίες επιλογές μηχανημάτων αναπαραγωγής, ή τουλάχιστον όσο κορυφαίες μπορεί να σηκώσει το πορτοφόλι μας. Ωστόσο, η καλή τηλεόρασή μας, το εκπληκτικό στερεοφωνικό μας, ή το σύστημα μεγαφώνων μας, ο ισχυρός υπολογιστής μας και άλλες συσκευές μοιάζουν με νησίδες: δεν μιλούν μεταξύ τους ή -για να είμαστε περισσότερο κόσμιοι- δεν έχουν “συστηθεί”.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί εύκολα και ασύρματα, φέρνοντας κάθε είδους αρχείο που μπορεί να αναπαραχθεί σε κάθε είδους οικιακή συσκευή που είναι σε θέση να το αναπαράγει. Έτσι, ναι, μπορούμε να ακούμε τη μουσική συλλογή μας που βρίσκεται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας στο σαλόνι μας, να κάνουμε πάρτι με τη μουσική λίστα που έχουμε φτιάξει σε κάποιο προφίλ μας στο Διαδίκτυο, να ακούμε internet radio στη κουζίνα από τη “μικρή” τηλεόραση του σπιτιού, ή από ασύρματα μεγάφωνα υπολογιστή που έχουμε εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ομοίως συμβαίνει και με τα αρχεία βίντεο, αλλά ακόμα και με φωτογραφίες, ή άλλα αρχεία που πιθανώς θέλουμε να προβάλλουμε στη τηλεόραση μας.

Οι Αναπαραγωγείς Πολυμέσων ή media players είναι συσκευές που ενσωματώνουν λογισμικό και κυκλώματα που επιτρέπουν τη μετατροπή αρχείων σε σήμα τέτοιου είδους που να μπορεί να μεταδοθεί ασύρματα σε μικρή απόσταση και στη συνέχεια να ληφθεί με τη βοήθεια ειδικών “κεραιών”, τις οποίες συνήθως δίνει ο κατασκευαστής μαζί με τη συσκευή, και να αναπαραχθεί σε μεγάλη ποικιλία τερματικών συσκευών. Η σύνδεση του υπολογιστή ως κόμβου από τον οποίο αντλούμε τα αρχεία μας είναι εύκολη και δεν παίρνει καθόλου χρόνο, και βεβαίως θα σας απασχολήσει μία φορά, ενώ οι δυνατότητες που θα σας δώσει μία ανάλογη επιλογή διαρκούν πολύ περισσότερο, οπότε μάλλον αξίζει τον κόπο να θυσιάσετε ένα μισάωρο από τη ζωή σας για να στήσετε το οικιακό δίκτυο ψυχαγωγίας σας.

Επιπλέον, οι καλύτερες από τις συσκευές δεν εκμεταλλεύονται μονάχα τις δυνατότητες του υπολογιστή αλλά αποτελούν οι ίδιες «σημείο εκκίνησης», αφού έχουν τη δυνατότητα να «τραβούν» αρχεία από πολλές διαφορετικές πήγες, κάποιες από τις οποίες μπορούν να είναι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, USB sticks, κ.α., παρέχοντας δυνατότητες διαχείρισης και από άλλε συσκευές σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνδεση μπορεί να γίνει και ενσύρματα, αφού συνήθως οι συσκευές υποστηρίζουν και τα δύο είδη σύνδεσης. Κάποιες από τις συσκευές διαθέτουν και ψηφιακό δέκτη DVB-T δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μπορείτε να παρακολουθείτε ψηφιακή τηλεόραση ακόμα κι αν η τηλεόρασή σας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Βεβαίως, αν το κάνετε αυτό, ίσως χάνετε μέρος της ψηφιακής τηλεόρασης, οπότε ναι μεν παρέχεται μια κάποια διευκόλυνση, αλλά όχι χωρίς θυσίες.

Καλύτερη ιδέα είναι αυτή που έχουν άλλοι κατασκευαστές για να συνδυάζουν μία εξωτερική μονάδα αποθήκευσης με τις δυνατότητες ενός media player μαζί με περιορισμένες δυνατότητες διαχείρισης εκτός τηλεόρασης ή υπολογιστή.

Το βάρος των συσκευών αυτών δεν ξεπερνά τα τρία κιλά και ορισμένοι κατασκευαστές προσπαθούν να τις κάνουν εξαιρετικά ελαφριές, προκειμένου η τοποθέτηση τους να μην απασχολεί. Ωστόσο το βάρος τους δεν είναι στοιχείο που θα έπρεπε να απασχολεί τον χρήστη τόσο, όσο οι δυνατότητες της καθεμιάς συσκευής και ποιες από αυτές πραγματικά αυτός πρόκειται να αξιοποιήσει.

Εντούτοις, επειδή η διαφοροποίηση μεταξύ των δυνατοτήτων της συσκευής είναι ποικίλες θα προχωρήσουμε σε μία επισκόπηση των πέντε κορυφαίων μοντέλων της ελληνικής αγοράς αυτή τη στιγμή, ώστε να πάρουμε μία καλύτερη γεύση. Δείτε τα μοντέλα ένα προς ένα στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v