Επικίνδυνα επαγγέλματα: Δουλεύειν... επικινδύνως

Την ίδια στιγμή που ορισμένοι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο για δουλειά, τέσσερεις επαγγελματίες και ένας εθελοντής απενεργοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς, αιωρούνται στα εξήντα μέτρα, αναχαιτίζουν εχθρικά αεροσκάφη, επιβλέπουν επικίνδυνα έργα διάνοιξης και έρχονται αντιμέτωποι με αστικές και δασικές πυρκαγιές.
Επικίνδυνα επαγγέλματα: Δουλεύειν... επικινδύνως
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ποια είναι η ψυχολογία ενός ανθρώπου που καλείται να προσεγγίσει μια ύποπτη βαλίτσα σε ένα εμπορικό κέντρο; Τι νιώθει ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ όταν πρέπει να αιωρηθεί εξήντα μέτρα από το έδαφος έχοντας για μοναδική του «παρέα» ένα σκοινί υποστήριξης και μερικά ηλεκτροφόρα καλώδια; Πώς αντιμετωπίζει ένας εθελοντής πυροσβέστης την πύρινη λαίλαπα που απειλεί ανθρώπινες ζωές και δασικές εκτάσεις, γνωρίζοντας ότι η μοναδική ανταμοιβή του θα είναι ηθική; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους; Με ποιον τρόπο προσεγγίζει ένας γεωλόγος μηχανικός ένα βουνό "ζωσμένο" με εκρηκτική ύλη για την διάνοιξη μιας σήραγγας;

Στις παραπάνω περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός «βαρέα και ανθυγιεινά» χάνει την σημασία του και ενίοτε μετατρέπεται σε «βαρέα και θανατηφόρα». Και όμως, με περίσσιο μεράκι και μπόλικα κότσια, ένας πυροτεχνουργός, ένας εναερίτης, ένας Ιπτάμενος Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας  ένας εθελοντής πυροσβέστης και ένας γεωλόγος μηχανικός δίνουν καθημερινά τις δικές τους επαγγελματικές μάχες, αντιμετωπίζοντας από ωρολογιακές βόμβες και φωτιές σε κτίρια, μέχρι βλάβες σε υψόμετρο εξήντα μέτρων και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Μια απροσεξία της στιγμής, ένας λάθος υπολογισμός, μια κακή ψυχολογία και το ατύχημα είναι θέμα χρόνου. Θανατηφόρο ή όχι, αυτό εναπόκειται καθαρά στον παράγοντα τύχη.

Θέλοντας να εισχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ψυχοσύνθεσή τους, ζητήσαμε από τέσσερεις επαγγελματίες και έναν εθελοντή να μας μιλήσουν για τους λόγους που τους οδήγησαν να επιλέξουν το επάγγελμά τους, την ψυχολογία τους όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, τα στοιχεία εκείνα της δουλειά τους που τους γοητεύουν, αλλά και για τις καταστάσεις που τους απογοήτευσαν.

Καλές και κακές στιγμές, εμπειρίες ζωής και έντονες συγκινήσεις, σε τέσσερα επαγγέλματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν extreme- και κάτι παραπάνω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v