SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επικίνδυνα επαγγέλματα: Δουλεύειν... επικινδύνως

Την ίδια στιγμή που ορισμένοι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο για δουλειά, τέσσερεις επαγγελματίες και ένας εθελοντής απενεργοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς, αιωρούνται στα εξήντα μέτρα, αναχαιτίζουν εχθρικά αεροσκάφη, επιβλέπουν επικίνδυνα έργα διάνοιξης και έρχονται αντιμέτωποι με αστικές και δασικές πυρκαγιές.

Επικίνδυνα επαγγέλματα: Δουλεύειν... επικινδύνως

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ποια είναι η ψυχολογία ενός ανθρώπου που καλείται να προσεγγίσει μια ύποπτη βαλίτσα σε ένα εμπορικό κέντρο; Τι νιώθει ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ όταν πρέπει να αιωρηθεί εξήντα μέτρα από το έδαφος έχοντας για μοναδική του «παρέα» ένα σκοινί υποστήριξης και μερικά ηλεκτροφόρα καλώδια; Πώς αντιμετωπίζει ένας εθελοντής πυροσβέστης την πύρινη λαίλαπα που απειλεί ανθρώπινες ζωές και δασικές εκτάσεις, γνωρίζοντας ότι η μοναδική ανταμοιβή του θα είναι ηθική; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους; Με ποιον τρόπο προσεγγίζει ένας γεωλόγος μηχανικός ένα βουνό "ζωσμένο" με εκρηκτική ύλη για την διάνοιξη μιας σήραγγας;

Στις παραπάνω περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός «βαρέα και ανθυγιεινά» χάνει την σημασία του και ενίοτε μετατρέπεται σε «βαρέα και θανατηφόρα». Και όμως, με περίσσιο μεράκι και μπόλικα κότσια, ένας πυροτεχνουργός, ένας εναερίτης, ένας Ιπτάμενος Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας  ένας εθελοντής πυροσβέστης και ένας γεωλόγος μηχανικός δίνουν καθημερινά τις δικές τους επαγγελματικές μάχες, αντιμετωπίζοντας από ωρολογιακές βόμβες και φωτιές σε κτίρια, μέχρι βλάβες σε υψόμετρο εξήντα μέτρων και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Μια απροσεξία της στιγμής, ένας λάθος υπολογισμός, μια κακή ψυχολογία και το ατύχημα είναι θέμα χρόνου. Θανατηφόρο ή όχι, αυτό εναπόκειται καθαρά στον παράγοντα τύχη.

Θέλοντας να εισχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ψυχοσύνθεσή τους, ζητήσαμε από τέσσερεις επαγγελματίες και έναν εθελοντή να μας μιλήσουν για τους λόγους που τους οδήγησαν να επιλέξουν το επάγγελμά τους, την ψυχολογία τους όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, τα στοιχεία εκείνα της δουλειά τους που τους γοητεύουν, αλλά και για τις καταστάσεις που τους απογοήτευσαν.

Καλές και κακές στιγμές, εμπειρίες ζωής και έντονες συγκινήσεις, σε τέσσερα επαγγέλματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν extreme- και κάτι παραπάνω.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2