Πήλιο: Διαδρομές κάτω από τις πασχαλιές

Πήλιο: Διαδρομές κάτω από τις πασχαλιές
Εικοσιτέσσερα πανέμορφα χωριά, αμέτρητες εικόνες. Καταπράσινες βουνοπλαγιές, βαθυγάλαζα νερά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αιωνόβιοι πλάτανοι, πλακόστρωτες πλατείες, τρεχούμενα νερά, πολυτελή ξενοδοχεία, μαγευτικές διαδρομές που κρύβουν κι από μία έκπληξη πίσω από κάθε –συνεχόμενη– στροφή. Είναι δύσκολο να διαλέξεις «βάση» στο Πήλιο: σε διακατέχει κάθε φορά η μανία να το γυρίσεις όλο –όσες φορές και αν το έχεις δει–, να βρίσκεσαι ταυτόχρονα παντού. Το ευτύχημα είναι ότι σε όποια γωνιά του και αν καταλήξεις, θα είναι –κι αυτή– πανέμορφη.

Ο κοσμοπολιτισμός της Πορταριάς, η παραμυθένια ατμόσφαιρα της Τσαγκαράδας, το απέραντο γαλάζιο των παραλιών, η ήρεμη γοητεία της Ζαγοράς, η ανόθευτη μαγεία της δυτικής πλευράς, με τις Μηλιές και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας να κλέβουν την παράσταση, είναι ελάχιστες μόνο από τις επιλογές σας.

Με ορμητήριο κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά, όπως για παράδειγμα η Ζαγορά, ή «κρυμμένοι» από τους πάντες και τα πάντα στο γραφικότατο Άγιο Γεώργιο Νηλείας, θα εξερευνήσετε απάτητα μονοπάτια, διαδρομές μέσα από καταπράσινα δάση, θα απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες στην πλατεία κάποιου χωριού, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, παρέα με τους ντόπιους, θα αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης από μαγαζάκια που μακράν απέχουν από ό,τι έχουμε στο μυαλό μας ως “souvenir shopping”.

Θα επισκεφθείτε ιστορικά αξιοθέατα, όπως η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, της φημισμένης ομώνυμης Σχολής των Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στην πλατεία της Μακρινίτσας, η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά.

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Πήλιο έχουν άρωμα παράδοσης. Ο επιτάφιος και η Ανάσταση τελούνται σε κατανυκτικό κλίμα, στις εκκλησίες των χωριών. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, ενώ το λαμπριάτικο τραπέζι είναι πλούσιο σε παραδοσιακά εδέσματα.

Πού θα μείνετε
Στα πέτρινα σπιτάκια του Ανωβολιός Traditional Resort (τηλ.: 24280 86893) στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 180 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Αν επιλέξετε για βάση σας τη Ζαγορά, μία από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής είναι το Αρχοντικό Πρίγκου, ενώ στην Τσαγκαράδα προτείνουμε ανεπιφύλακτα τους ξενώνες Αμανίτα (τηλ.: 24260 49707, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) και Χαμένο Μονόκερο  (τηλ.: 24260 49930, από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Τέλος, στην Πορταριά εξαιρετική επιλογή αποτελεί το Αρχοντικό Αθανασάκη (τηλ.: 24280 99235, από 100 ευρώ το δίκλινο).

Πού θα φάτε
Παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές και στις Γεύσεις Δεσποτικού, στο Κατηχώρι, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Τοπική κουζίνα με ολίγο από fusion στο εστιατόριο του Ανωβολιού, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, θεσπέσιες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Μεϊντάνι και τα Οινομαγειρέματα στη Ζαγορά, σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα, και σπιτικά μαγειρευτά στον Κρίταμο, στο δρόμο προς Μυλοπόταμο.

Πώς θα πάτε
Οδικώς, σε τέσσερις περίπου ώρες (ή 320 χιλιόμετρα) από την Αθήνα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v