Μονεμβασιά: Βυζαντινή κατάνυξη στην καστροπολιτεία

Μονεμβασιά: Βυζαντινή κατάνυξη στην καστροπολιτεία
Οι ενστάσεις λένε ότι παραείναι προφανής «πασχαλινή» επιλογή. Ο αντίλογος, όμως, λέει ότι καμία εποχή δεν της πάει τόσο όσο η Άνοιξη, ότι όσες φορές και αν περπατήσουμε τα πέτρινα σοκάκια της δε θα τα βαρεθούμε ποτέ, και ότι –στο κάτω κάτω– τα κλισέ συνήθως δημιουργούνται για κάποιο λόγο: στην προκειμένη περίπτωση, επειδή το αξίζουν.

Στην ανατολική ακτή της Λακωνίας, περί τα 320 χιλιόμετρα από την Αθήνα, το κάστρο με τη μία και μοναδική είσοδο, από την οποία απέκτησε και το όνομά του, είναι χτισμένο σε έναν βράχο ύψους 350 μέτρων που συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας γέφυρας. Η θέα από τα τείχη του είναι κυριολεκτικά μαγευτική: από τη μια πλευρά το Μυρτώο Πέλαγος, από την άλλη η λακωνική γη.

Πίσω από τα τείχη, το κάστρο ζωντανεύει. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία δίνουν ζωή σε μια πόλη που, αντί να γίνει ένα ακόμη ερειπωμένο αξιοθέατο που θυμίζει περασμένα μεγαλεία στους επισκέπτες του, διατηρήθηκε ολοζώντανη, χωρίς να χάσει ούτε στιγμή το παραδοσιακό της χρώμα και την ιστορική της συνέχεια.

Οι βόλτες στα λιθόκτιστα σοκάκια της, τα αξιοθέατα όπως οι βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχοντικά με τις αψίδες, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το μουσείο και τα ερείπια του επάνω τμήματος του Κάστρου, ακόμα και ο απογευματινός καφές σε ένα μπαλκονάκι στολισμένο με λουλούδια που μοιάζει να κρέμεται πάνω από κάποιο καλντερίμι της, είναι όλα ευκαιρίες να γνωρίσετε την ιδιαίτερη ομορφιά της Καστροπολιτείας.

Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής. Η περιφορά του επιταφίου τελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα –στο οποίο συμβάλλει και το ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Την Κυριακή του Πάσχα στην αυλή της εκκλησίας αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

Πού θα μείνετε
Στα μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Αρδάμης (τηλ.: 27320 61886) σε τιμές που ξεκινούν από 135 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ή στα ρομαντικά Κελλιά, στα ίδια επίπεδα τιμών. 

Πού θα φάτε
Σπιτικά μαγειρευτά –must ο κόκορας με χυλοπίτες και το κρασάτο χοιρινό– αλλά και φρέσκο ψάρι στη Ματούλα. Τοπικές σπεσιαλιτέ παντρεμένες με διεθνείς γεύσεις στο Κανόνι, «μαμαδίσια» κουζίνα στο Βότσαλο.

Πώς θα πάτε
Οδικώς, σε περίπου 4 ώρες (ή 320 χιλιόμετρα) από την Αθήνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v