Μητροπόλεως: Ο δρόμος γράφει τη νέα του ιστορία

Το Υπουργείο Παιδείας φεύγει, νέοι χώροι πολιτισμού έρχονται. Τα πανέμορφα νεοκλασικά της φρεσκάρονται, τα πεζοδρόμια επεκτείνονται, οι πλατείες της ξαναγεμίζουν κόσμο. Βολτάραμε σε μια από τους ιστορικότερες οδούς της Αθήνας και τη βρήκαμε... αγνώριστη.
Μητροπόλεως: Ο δρόμος γράφει τη νέα του ιστορία
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Ήταν ένας δρόμος που είχε τη δική του ιστορία. Εκείνη που σήμερα μαρτυρούν τα πανέμορφα νεοκλασικά του, τα οποία αργά αλλά σταθερά επανακτούν τη θέση τους στο χάρτη καθώς φρεσκαρίζονται για να μετατραπούν σε καταστήματα και μορφωτικά ινστιτούτα. Δεν είναι καινούρια «πιάτσα» η Μητροπόλεως. Είναι ένα από τα hot spots της παλιάς Αθήνας, που κάνει δυναμικό comeback. Τα γιατί και πώς –αν έχουν σημασία– εντοπίζονται σε μια διαδρομή που ξεκινά, όπως όλες, με μία αναχώρηση και ολοκληρώνεται (;) με δύο αφίξεις.

Η αναχώρηση είναι εκείνη του Υπουργείου Παιδείας που, όπως το έθεσε ο κ. Γερολυμάτος, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, «έκοβε με πορείες και διαμαρτυρίες αυτόν τον ταλαίπωρο δρόμο στα δύο, μπλοκάροντας έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες του κέντρου και απαξιώνοντάς τον». Σαν από μοιραία συγκυρία, οι αφίξεις που σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής για τον πάλαι ποτέ πρώτο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, έχουν κι αυτές να κάνουν με την παιδεία, υπό την ευρεία της έννοια.

Η πρώτη είναι η μετακόμιση του Ινστιτούτου Θερβάντες –ή αν το προτιμάτε με επίσημους όρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ισπανικής Πρεσβείας– στο νεοκλασικό του 1900, στον αριθμό 23. Έχοντας κρατήσει την πρόσοψη του διατηρητέου κτιρίου, και διαμορφώσει εντυπωσιακά το εσωτερικό του –το βιοκλιματικό αίθριο είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης– το Ινστιτούτο φιλοξενεί, πέρα από μαθήματα ισπανικής γλώσσας, εκθέσεις, εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ταινιών και πολλά ακόμη events μέσω των οποίων φιλοδοξεί να συστήσει στο ελληνικό κοινό την ισπανική και λατινοαμερικάνικη κουλτούρα.

Αυτές τις μέρες, και μέχρι τις 30 Μαΐου, «τρέχει» στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο η έκθεση Ο Μιρό της Μαγιόρκα, παράλληλα με την ομώνυμη έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο, με χαρακτικά και σχέδια του Ισπανού ζωγράφου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται μαθήματα χορού, ισπανικής κουζίνας, λογοτεχνίας, ζωγραφικής, ιστορίας της ισπανικής μουσικής του εικοστού αιώνα, καταλανικών και λατινοαμερικανικού πολιτισμού. Η δε βιβλιοθήκη Juan Carlos Onetti είναι η μεγαλύτερη όσον αφορά την ισπανόφωνη βιβλιογραφία στην Ελλάδα.

Η δεύτερη μεγάλη άφιξη στον ιστορικό δρόμο είναι το νέο κατάστημα της Fnac, στη συμβολή του με την Αιόλου. Και για να προλάβουμε διαμαρτυρίες σχετικές με τον παραπάνω συσχετισμό με την παιδεία, να θυμίσουμε πως –όπως μας έχει (κακο)μάθει από τα δύο παλαιότερα καταστήματά της, σε Μαρούσι και Γλυφάδα– η γαλλική εταιρεία, με τον όρο «κατάστημα» αναφέρεται περισσότερο σε έναν πολυχώρο, που συνδυάζει βιβλιοπωλείο –το οποίο αγαπά πολύ τα κόμικς και τα manga–, δισκοπωλείο –με γωνιά βινυλίου, για τους λάτρεις του ήχου του–, Apple corner, παιδική γωνιά που στεγάζει τις εκδηλώσεις για τα πιτσιρίκια, forum πολιτιστικών εκδηλώσεων και café με υπέροχη θέα στην Ακρόπολη.

Το forum, στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, φιλοξενεί προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, μαραθώνιους επιτραπέζιων και video games, και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μήνα είναι διαθέσιμο στο site της Fnac.

Η διαδρομή θα μπορούσε να τελειώνει εδώ. Αν η κινητικότητα αυτή δεν είχε πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που συνεχίστηκε με το γενικότερο καλλωπισμό του δρόμου –τα πεζοδρόμια διαπλατύνθηκαν, οι προσόψεις των νεοκλασικών και των πολυκατοικιών αναπαλαιώθηκαν και βάφτηκαν–, την επιστροφή του κόσμου στις δύο πλατείες του, την επανανακάλυψη των σημείων αναφοράς του, όπως είναι το καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, και τις νεότερες αφίξεις μικρότερων αλλά εξίσου teasing καταστημάτων.

Η διαδρομή, λοιπόν, συνεχίζεται –στα υποθέματα του αφιερώματος. Δε θα τη θεωρήσουμε, όμως, ολοκληρωμένη. Τουλάχιστον όχι μέχρι να δούμε τη Μητρόπολη χωρίς σκαλωσιές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v