Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της σεζόν

Ο μεγάλος ανταγωνισμός σε υψηλών επιδόσεων καταναλωτικά μοντέλα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έχει μειώσει τις τιμές φέτος τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι αν σκέπτεστε να αποκτήσετε ως νέο χόμπι τη φωτογραφία, είναι η κατάλληλη εποχή να κάνετε την αρχή.
Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της σεζόν
του Πάρη Καπράλου

Στα νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών η έμφαση δίνεται περισσότερο στους υπερευρυγώνιους φακούς -που σας δίνουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβετε στη φωτογραφία σας περισσότερα αντικείμενα, ακόμη κι όταν αυτά είναι πολύ κοντινά, απολαμβάνοντας περισσότερες επιλογές και βαθύτερη προοπτική. Η δυνατότητα αυτή σας λύνει τα χέρια όταν θέλετε να απαθανατίσετε ατελείωτα τοπία αλλά και όλα τα πρόσωπα σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Εξελίξεις από το καλοκαίρι έχουν υπάρξει στα νέα μοντέλα και αναφορικά με την υψηλή ευκρίνεια και την δυνατότητα λήψης βίντεο με αξιώσεις -αν όχι βιντεοκάμερας, τουλάχιστον μεγαλύτερες από αυτές που είχατε μέχρι τώρα από μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Παράλληλα, θα βρείτε πολλά αξιόπιστα μοντέλα σε τιμές κάτω από τα 400 ευρώ ακόμα και σε επιδόσεις ανώτερες των 12 Mpixels, κάτι ασυνήθιστο μέχρι σήμερα.

Ένα χαρακτηριστικό που μοιάζει να ήρθε για να μείνει είναι αυτό της δυνατότητας συνεχόμενων λήψεων. Το χαρακτηριστικό προστέθηκε στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές καταρχήν ως επιλογή των κατασκευαστών, ώστε το λογισμικό στη συνέχεια να επιλέγει και να αποθηκεύει την καλύτερης ποιότητας φωτογραφία, περίπου πριν τρία χρόνια. Σύντομα ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα στον χρήστη να «βλέπει» όλη την σειρά που τραβήχτηκε και να αποθηκεύει όποιες από τις φωτογραφίες θέλει. Η λειτουργία αυτή εκτιμάται από τους κατασκευαστές ότι είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς σήμερα και δίνει την δυνατότητα στον κάτοχο μιας τέτοιας μηχανής να τραβά κατευθείαν μία σειρά φωτογραφιών με ταχύτητες που φτάνουν τα 10 fps.

Παράλληλα, έδαφος στις προτιμήσεις των ερασιτεχνών φωτογράφων έχει κερδίσει και η λεγόμενη από ορισμένους κατασκευαστές «Διπλή Σταθεροποίηση Εικόνας», η οποία αποτρέπει τις θολές εικόνες, ακόμα και όταν κάποιος αξιοποιεί όλο το εύρος του zoom, καθώς επίσης και η ανίχνευση προσώπου, μια λειτουργία που ρυθμίζει αυτόματα την έκθεση και τη φωτεινότητα των προσώπων που υπάρχουν σε ένα πλάνο, εστιάζοντας σωστά.

Τέλος, σημαντικά έχει βελτιωθεί η αποθηκευτική δυνατότητα των τελευταίων μοντέλων που κινούνται σε μια «γκρίζα περιοχή» μεταξύ του «consumer» και του «prosumer» -δηλαδή του ημιεπαγγελματικού ή του χομπίστικα ερασιτεχνικού επιπέδου-, φτάνοντας ακόμα και τα 32 GB μέγιστη μνήμη.

Tips & Tricks
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε όταν πηγαίνετε να αγοράσετε μηχανή είναι οι ανάγκες ή οι επιθυμίες σας. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε το πόσο καλός ή κακός φωτογράφος είστε. Εξαιρώντας κάποια βασικά πράγματα στα οποία οι περισσότερες μηχανές σας καλύπτουν ακόμα κι αν κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από τους κανόνες που διέπουν την φωτογραφία -π.χ. αν τραβάτε κόντρα στον ήλιο-, προτιμήστε μοντέλα με ειδικό υποσύστημα σταθεροποίησης της εικόνας σε περίπτωση που δεν έχετε σταθερό χέρι, μοντέλα που τραβούν πολλαπλές φωτογραφίες και επιλέγουν ή σας αφήνουν να επιλέξετε τις καλύτερες εικόνες για να κρατήσετε κλπ.

Έχετε υπ’όψιν σας ότι είναι μάλλον απίθανο να μην χρειαστεί να αγοράσετε κάρτα μνήμης, με την δικαιολογία ότι η κάμερα έχει κάρτα μνήμης στην συσκευασία, καθώς επίσης ότι οι τιμές στις κάρτες μνήμης έχουν πέσει αρκετά χαμηλά. Εξετάστε με προσοχή τον τύπο κάρτας μνήμης που δέχεται η μηχανή και αξιολογήστε αρνητικά την πιθανότητα να μην πρόκειται για έναν κοινό τύπο κάρτας αλλά για κάποιο ειδικό είδος που παράγει μονάχα ο κατασκευαστής της κάμερας: σε αυτή την περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα οι κάρτες θα είναι ιδιαίτερα ακριβές. Επίσης, δεν σας συμβουλεύουμε να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών. Να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας στην υψηλότερη διαθέσιμη ανάλυση, για να μπορείτε να τις επεξεργαστείτε αργότερα με ευκολία χωρίς να χάσετε σε ποιότητα. Επιπρόσθετα δώστε βάρος στη οθόνη προεπισκόπησης: όσο μεγαλύτερη και καλύτερης ανάλυσης τόσο το καλύτερο.

Ρίξτε πολύ βάρος στο οπτικό zoom και στην σχέση του με το ψηφιακό zoom. Το οπτικό zoom είναι η δυνατότητα μεγέθυνσης που αποδίδει ο φακός ως φυσικό υλικό, με την έκταση των κατόπτρων και των φακών του. Το ψηφιακό zoom είναι μεγέθυνση με υπολογισμό από το λογισμικό της κάμερας σε συνάρτηση με τον αισθητήρα της. Το οπτικό zoom σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από το ψηφιακό.

Τέλος, αναφορικά με την εγγύηση, εφόσον πραγματικά αγοράζετε ένα μάλλον ακριβό μοντέλο θα πρέπει να δείτε κατά πόσο η εγγύηση καλύπτει το σύνολο της φωτογραφικής μηχανής ή μόνο το «σώμα» της. Φωτογραφικές μηχανές με αποσπώμενο φακό πιθανόν να μην καλύπτονται από συνολική εγγύηση κατασκευαστή, ή πιθανόν ο φακός να καλύπτεται ξεχωριστά.

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα του Αφιερώματος -πάνω δεξιά- τα τέσσερα καλύτερα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στην αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v