SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

40 τρόποι να δώσετε αγάπη

Παίρνουμε για άλλη μια χρονιά τους δρόμους, σερφάρουμε σε e-shops και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα δώρα για άνδρες, γυναίκες, παιδιά και... σπίτια. Πάρτε ιδέες και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι κάνουμε δώρα γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη.

40 τρόποι να δώσετε αγάπη

των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη

“What to give if you can’t give love” ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου post στο blog του New Yorker. Το περιεχόμενό του –το μαντέψατε– ήταν προτάσεις για χριστουγεννιάτικα δώρα. Προτάσεις για πανάκριβα μεν, ευκολότερα στο να δοθούν απ’ ότι η αγάπη δε, χριστουγεννιάτικα δώρα. Ο τίτλος ήταν catchy. Θα σε προβλημάτιζε μόνο αν τον κοιτούσες επίμονα για περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα. «Αν δεν μπορείς να δώσεις αγάπη;»

Κατά μία θεωρία, το δώρο είναι καθαρά εγωιστική πράξη. Δώρα κάνουμε μόνο στους ανθρώπους που αγαπάμε –ή έστω συμπαθούμε– με μύχιο πόθο την προσωπική ικανοποίηση που απορρέει από το γεγονός ότι κάνουμε κάποιον να χαρεί. Κι όχι κάποιον οποιονδήποτε, είπαμε, κάποιον που αγαπάμε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουμε να είναι χαρούμενοι. Και για τον εαυτό μας θέλουμε τα εύσημα αυτής της χαράς.

Οι αντιφρονούντες θα υποστηρίξουν ότι η επιλογή του δώρου ενέχει σε κάθε περίπτωση στοιχεία αλτρουισμού. Διαλέγουμε δώρο για ένα αγαπημένο πρόσωπο βασισμένοι στην προσωπικότητα, τα γούστα του και το τι θα τον έκανε να χαρεί. Αγοράζουμε δώρα πρωτίστως για να δώσουμε χαρά στον παραλήπτη τους –και μόνο κατ’ επέκταση να χαρούμε για την κυριότητα της χαράς αυτής. Παίρνουμε –οι περισσότεροι τουλάχιστον– κάτι λιγότερο για τον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι για κάποιον άλλο.

Αν η εποχή δε μας διευκολύνει ιδιαίτερα να δώσουμε αγάπη, μας ενθαρρύνει σίγουρα να κάνουμε δώρα. Κι αν η χαρά είναι δική μας ή του άλλου, μοιρασμένη ισόποσα ή με τη ζυγαριά να γέρνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μικρή σημασία έχει. Φτάνει να υπάρχει. Όπως έγραφε ο Ντοστογιέφσκι, "η ομορφιά (της) θα σώσει τον κόσμο". Από την απειλή της πεποίθησης ότι κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν αγάπη.

* Δείτε στα Υποθέματα του Αφιερώματος σαράντα διαφορετικούς τρόπους για να δώσετε… αγάπη, στον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί και το σπίτι.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2