Καλό κινητό με 80 ευρώ γίνεται;

Το φθηνό και αξιόπιστο κινητό σε χαμηλή τιμή είναι παρελθόν. Από φέτος μπορείτε να ζητήσετε πολύ περισσότερα. Σύνδεση στο internet, κάμερα αρκετών megapixel, μουσική και design με λιγότερα από 80 ευρώ; Κι όμως, γίνεται.
Καλό κινητό με 80 ευρώ γίνεται;
του Πάρη Καπράλου

Τα προηγούμενα χρόνια αν θέλατε να αγοράσετε ένα κινητό σε χαμηλή τιμή θα έπρεπε να κάνετε πολλούς συμβιβασμούς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πλέον μπορείτε να αγοράσετε ένα πραγματικό φθηνό κινητό -με κόστος κάτω των 80 ευρώ- και να κάνετε ελάχιστους συμβιβασμούς.

Ας πάμε κατευθείαν στο ζητούμενο: τι χάνω αν αγοράσω ένα πραγματικά φθηνό κινητό; Στην πραγματικότητα λίγα, αλλά προβεβλημένα και “μοδάτα” χαρακτηριστικά. Το μοναδικό ουσιαστικό χαρακτηριστικό το οποίο ίσως σας λείψει σε αυτήν την κατηγορία είναι ο ευμεγέθης και με πολλά πεδία τηλεφωνικός κατάλογος ή τα Megapixels της κάμερας. Επίσης τα φθηνά κινητά τείνουν να είναι πιο ογκώδη και λίγο πιο βαριά, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο design και σε δυνατότητες οργάνωσης γραφείου, ή/και δεν επιτρέπουν συνήθως τη σύνδεση στο internet -αν και μερικά όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια το κάνουν.

Στο θέμα των κινητών έχουμε ένα κοινό όλοι μας: είμαστε καταναλωτές, με περισσότερες ή λιγότερες γνώσεις. Ως καταναλωτής λοιπόν, θα σας έλεγα ότι έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε οτιδήποτε. Εφόσον η επιλογή σας είναι κοστοστρεφής, επίσης θα σας προέτρεπα να επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά εκείνα που σύμφωνα με τις ανάγκες σας καθιστούν τη συσκευή χρηστική. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναζητήσετε μεγάλα πλήκτρα και ευμεγέθη οθόνη αν έχετε προβλήματα όρασης, ή μεγάλη διάρκεια μπαταρίας αν συχνά βρίσκεστε κάπου όπου η φόρτιση του κινητού σας δεν είναι εύκολη.

Ως καταναλωτές επίσης θα προβληματιστείτε ακριβώς σχετικά με το μικρό κόστος των συσκευών. Θα αναρωτηθείτε ίσως “τι δεν πάει καλά;” Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι αυτό που πληρώνει κανείς όταν αγοράζει ένα κινητό, ακριβό ή φθηνό.

Σε ένα κινητό το κόστος αυξάνει καθώς πληρώνετε το κόστος των –αρκετών είναι η αλήθεια– τμημάτων που το συναποτελούν, τα οποία ανήκουν συχνά σε πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι όλοι αυτοί οι κατασκευαστές απαιτούν να έχουν ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ένα κινητό με π.χ. 10 διακριτές δυνατότητες περισσότερες από ένα κινητό μικρού κόστους θα είναι τόσο ακριβότερο για τον κατασκευαστή, ώστε η μείωση της τιμής του –ακόμα κι αν γίνει παρωχημένο το μοντέλο του– είναι δύσκολη και συχνά μικρή.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ο σχεδιασμός τους, ο οποίος συχνά στοιχίζει πολλά χρήματα αναφορικά με τις πατέντες που ο κατασκευαστής θα πρέπει να πληρώνει. Η συνεχής απαίτηση για επιπρόσθετες δυνατότητες με παράλληλη μείωση των διαστάσεων και του βάρους, οδηγεί τους κατασκευαστές σε διαρκή επένδυση σε έρευνα αναφορικά με το πώς σε ένα κύκλωμα είναι δυνατόν να χωρέσουν οι λειτουργίες περισσότερων. Το αποτέλεσμα είναι ότι με την κυκλοφορία κάθε νέου μοντέλου που ενσωματώνει τα νέα κυκλώματα στην αγορά, ο κατασκευαστής επιθυμεί, επιδιώκει και τελικά δικαιούται να επιθυμεί να πάρει πίσω –με την μορφή του αυξημένου περιθωρίου κέρδους– τα χρήματα που επένδυσε.

Τέλος, καθαρά εμπορικά μιλώντας, τα φθηνά αλλά καλά κινητά ως στάση των κατασκευαστών ξεκίνησαν για να πείσουν όσους δεν θα αγόραζαν νέο κινητό, επειδή θεωρούσαν ότι τα τελευταίας τεχνολογίας «έξυπνα» και μοδάτα κινητά δεν τους χρειάζονται/ ταιριάζουν. Σε αυτό το «δόγμα» οι σημαντικότεροι από τους κατασκευαστές αντιπαραθέτουν μία ποικιλία από νέες προτάσεις, που αν και έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά (περισσότερες επαφές, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, περισσότερη εσωτερική μνήμη, καλύτερη εμφάνιση, μεγαλύτερες οθόνες, ανετότερο πληκτρολόγιο, κλπ.) το κόστος τους είναι λογικό.

Tips & Tricks
Πέρα από τις ερωτήσεις σας προς τον πωλητή του καταστήματος που θα επισκεφτείτε –τις οποίες θα πρέπει να κάνετε όλες, και όπως σας έρχονται– καλό είναι να είστε σε θέση να περιεργαστείτε τη συσκευή την οποία σκοπεύετε να αγοράσετε.

Κρατείστε τη συσκευή στο χέρι σας και σφίξτε τη. Αν νιώθετε τριγμούς –δεν θα φτάσετε να τους ακούτε, όσο κι αν τη σφίξετε, εκτός αν πιέσετε σε ένα σημείο μόνο, που δεν έχει νόημα να το κάνετε– σημαίνει ότι το εξωτερικό περίβλημα είναι πιο εύκαμπτο από όσο θα έπρεπε ή ότι κάποιο μέρος των πλαστικών που το αποτελούν δεν εφαρμόζει καλά με τα υπόλοιπα. Συνήθως αυτό το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο μετά από κάποιους μήνες χρήσης. Αν θεωρείτε ότι κάτι ανάλογο θα σας ενοχλούσε ίσως θα έπρεπε να το λάβετε υπόψη σας.

Καθώς κρατάτε το κινητό στο χέρι σας, ελέγξτε κατά πόσο είστε σε θέση να γράψετε άνετα ένα μήνυμα. Τσεκάρετε επίσης αν οι «δρόμοι» των πλήκτρων, έχουν καλή αίσθηση για εσάς (κατά πόσο δηλαδή αντιλαμβάνεστε με την αφή με σαφήνεια κάθε πλήκτρο που πατάτε). Αν το κινητό είναι slider (δηλαδή αποτελείται από δύο αντίρροπα κομμάτια, και αποκαλύπτει το πληκτρολόγιο του με κίνηση του ενός τμήματος προς τα πάνω και του άλλου προς τα κάτω) κατά πόσον μετά το άνοιγμα του πληκτρολογίου τα τελευταία πλήκτρα αποκαλύπτονται πλήρως. Λάβετε υπόψη σας το ωφέλιμο τμήμα της οθόνης και κατά πόσο θα μπορείτε να βλέπετε με άνεση τις ενδείξεις σε αυτή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v