Καθιστικό: Η σημασία της πρώτης εντύπωσης

Καθιστικό: Η σημασία της πρώτης εντύπωσης
Το καθιστικό του σπιτιού μας είναι ο χώρος που υποδεχόμαστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που κάνουμε τις περισσότερες συζητήσεις μας αλλά και ο κύριος χώρος ψυχαγωγίας μέσα στο σπίτι. Είναι, λοιπόν, ο πιο «επίσημος» χώρος του σπιτιού μας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι λειτουργικός και ευχάριστος.

Στην φιλοσοφία του Feng Shui το καθιστικό προσδιορίζεται με την έννοια «ευκαιρία», καθώς σχετίζεται τόσο με τις ανθρώπινες σχέσεις όσο και με την καριέρα. Γι’αυτόν τον λόγο, σχεδιαστικά πρέπει να δημιουργεί αισθήματα άνεσης αλλά και ασφάλειας. Η προσεγμένη διαρρύθμιση και διακόσμηση του καθιστικού μας έχει, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν αυτό αποτελεί τον πρώτο χώρο που αντικρίζει κανείς καθώς εισέρχεται μέσα στο σπίτι, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια.

Έτσι, σύμφωνα με το Feng Shui το μέταλλο και το ξύλο είναι δύο στοιχεία που πρέπει να κυριαρχούν στην επίπλωση και την επένδυση του καθιστικού, καθώς προσφέρουν επίσημο στιλ με εντελώς φυσικό τρόπο. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να ενσωματωθούν σε μεταλλικές λάμπες ή μεταλλικές λεπτομέρειες στα έπιπλα, ενώ ξύλινο -πέρα από έπιπλα- μπορεί να είναι και το πάτωμα. Με αυτά τα στοιχεία στην βασική διακόσμηση του καθιστικού μας εξασφαλίζουμε τα πιο στέρεα θεμέλια για θετική ενέργεια.

Ως προς την τοποθέτηση των καθισμάτων του καθιστικού, αυτή είναι περισσότερο σημαντική και από τα ίδια τα καθίσματα, λένε αυτοί που γνωρίζουν. Αποφύγετε να τοποθετήσετε κάποιο κάθισμα με την πλάτη στην κυρίως πόρτα του σπιτιού ή σε παράθυρο ή σε μπαλκονόπορτα, καθώς το άτομο που κάθεται πρέπει να έχει άμεση οπτική επαφή με όποιον μπαίνει από την πόρτα ή με την θέα από το παράθυρο. Και αντίστροφα, τα άτομα που μπαίνουν από την πόρτα πρέπει να νιώθουν ευπρόσδεκτα και να μην εμποδίζονται από την πλάτη κάποιου επίπλου. Η δε θέση του καναπέ, ως το βασικότερο έπιπλο του καθιστικού μας είναι ακόμα σπουδαιότερη, καθώς αποτελεί την πρώτη επιλογή θέσης τόσο από εμάς όσο και από τους καλεσμένους μας. Συστήνεται, λοιπόν, πίσω από την πλάτη του καναπέ να υπάρχει κάποιος τοίχος, για ενισχυμένη αίσθηση ασφάλειας, καθώς και η τοποθέτηση περισσότερων του ενός καθισμάτων απέναντι από τον καναπέ.

Σχετικά με τα μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία, ένα χαλί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να «δέσουν» τα έπιπλα του καθιστικού μεταξύ τους, ενώ μεταμορφώνει τον χώρο σε έναν «κλειστό» κύκλο χαλαρών συζητήσεων, στον οποίον όλοι θέλουν να συμμετέχουν. Πέρα από το χαλί, ευχάριστες φωτογραφίες με αγαπημένα πρόσωπα, μαλακά μαξιλαράκια πάνω στα καθίσματα για πιο αναπαυτική αίσθηση, αρωματικά κεριά που «ζεσταίνουν» την ατμόσφαιρα και αισιόδοξα έργα τέχνης αποτελούν ιδανικά συμπληρώματα στην διακόσμησή σας. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ύφους διακόσμηση κι αν επιλέξετε, αυτή πρέπει να είναι λιτή και καθαρή. Να αφήνει, δηλαδή, χώρο για την ελεύθερη ροή της καλής ενέργεια, του chi όπως ονομάζεται από το Feng Shui, μέσα στον χώρο. Και φυσικά, τα φρέσκα λουλούδια ενισχύουν ακόμα περισσότερο την καλή αύρα.

Μέρος του καθιστικού μας συχνά είναι και η τραπεζαρία, ο χώρος που προσφέρεται για τις οικογενειακές και φιλικές συνεστιάσεις. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι η τραπεζαρία να είναι κάπως απομονωμένη από το υπόλοιπο καθιστικό για να δημιουργείται μία πιο ήσυχη ατμόσφαιρα. Ως προς την τοποθέτηση των επίπλων, το Feng Shui προτείνει το στρογγυλό τραπέζι, αντί του ορθογωνίου, καθώς προσφέρει ίση απόσταση μεταξύ των συνδαιτυμόνων και αυτών από τα φαγητά, ενώ με το στρογγυλό τραπέζι δεν υπάρχει κάποια «κεφαλή» που να δημιουργεί ιεραρχίες στον χώρο –η ιεραρχία δεν βοηθά στην απαιτούμενη ισορροπία. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας καλό είναι να έχουν ψηλές πλάτες για να δημιουργούν στον καθήμενο αίσθημα ασφάλειας και ξεκούρασης. Σημασία, τέλος έχει και ο φωτισμός, ο οποίος αν δε μπορεί να είναι φυσικός από μεγάλα παράθυρα, πρέπει να προέρχεται από λάμπες φθορισμού που δημιουργούν το εφέ του φυσικού φωτός (full spectrum lamps).

Τέλος, τα χρώματα που θα πρέπει να προτιμάμε για το καθιστικό μας, σύμφωνα με το Feng Shui, θα πρέπει να είναι ζεστά και ευχάριστα. Οι τοίχοι, που αποτελούν την μεγαλύτερη ορατή επιφάνεια στο καθιστικό, θα πρέπει να έχουν απαλά, γήινα χρώματα, όπως το μπεζ, τα οποία θα ταιριάζουν με τα υπόλοιπα χρώματα των αντικειμένων στον χώρο, όπως το χρώμα του ξύλου. Τα υπόλοιπα χρώματα του καθιστικού μπορούν να σχετίζονται με αυτά της φωτιάς, όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο, το μοβ, το βιολετί, το κίτρινο και το ροζ, αλλά στις πιο παλ αποχρώσεις τους. Ειδικά το κόκκινο και το πορτοκαλί θα πρέπει να βρίσκονται σε μικρή ποσότητα στον χώρο του καθιστικού για να μην δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα. Στη δε τραπεζαρία, τα ζεστά παστέλ χρώματα, όπως το ροδακινί, το κίτρινο και το ανοιχτό πράσινο-φιστικί είναι ιδανικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v