Κουζίνα: Στο Γιν ολοταχώς

Κουζίνα: Στο Γιν ολοταχώς
Αν νομίζετε ότι ο χώρος της κουζίνας θα... ξέφευγε από την φιλοσοφία του fengh sui, τότε κάνετε λάθος. Πρόκειται για έναν αρκετά σημαντικό χώρο του σπιτιού, μιας και εκεί συγκεντρώνονται τα μέλη της οικογένειας για να γευματίσουν ή να μαγειρέψουν.  Το κατά πόσο οι συνταγές θα είναι επιτυχημένες και οι κάτοικοι του σπιτιού θα ευχαριστηθούν το γεύμα, εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την διάταξη των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών, την φωτεινότητα του χώρου και τον τρόπο με τον οποίον προετοιμάζετε και μαγειρεύετε τα γεύματα.

Η διάταξη της κουζίνας
Σημαντικό στοιχείο για καλό Chi στον χώρο της κουζίνας, είναι η κατανόηση της θέσης των στοιχείων της Φωτιάς και του Νερού στην κουζίνα. Ο φούρνος, τα μάτια, ο φούρνος μικροκυμάτων και η τοστιέρα ανήκουν στο στοιχείο της Φωτιάς. Ο νεροχύτης, το ψυγείο, ο καταψύκτης και το πλυντήριο πιάτων ανήκουν σύμφωνα με το Feng Shui στο στοιχείο του Νερού. Το Νερό απομακρύνει την φωτιά, επομένως η πιο καλή διάταξη για την κουζίνα είναι ένα νοητό τρίγωνο που θα περιλαμβάνει τον φούρνο και τα μάτια, τον νεροχύτη και τον πάγκο της κουζίνας. Η διάταξη αυτή εμποδίζει οποιαδήποτε σύγκρουση ενέργειας ανάμεσα στα στοιχεία του νερού και της φωτιάς και είναι αρκετά πρακτική, επιτρέποντας σας να κινείστε άνετα μεταξύ των τριών περιοχών.

Ακόμα και αν δεν μπορέσετε να επανασχεδιάσετε την κουζίνα σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχωρίσετε τα στοιχεία του Νερού και της Φωτιάς. Μπορείτε να τα ξεχωρίσετε συμβολικά, χρησιμοποιώντας τον φωτισμό της κουζίνας. Αν έχετε σποτάκια, βάλτε ένα να φωτίζει τα στοιχεία του Νερού, ένα τα στοιχεία της Φωτιάς και ένα τρίτο στην πόρτα της κουζίνας ή στην τραπεζαρία, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο δωμάτιο.

Ο φωτισμός
Μπορείτε να βοηθήσετε στην κυκλοφορία του Chi χρησιμοποιώντας άφθονο φυσικό, αλλά και τεχνητό φως. Οι λάμπες αλογόνου στο ταβάνι είναι μια πολύ καλή ιδέα, αφού δεν δημιουργούν πολλές σκιές. Από την άλλη, τα φώτα νέον πρέπει να αποφεύγονται, καθώς η ενέργειά τους είναι αρκετά «σκληρή» και το φως τους τρεμοπαίζει με αποτέλεσμα να προκαλούν αρκετές φορές πονοκέφαλο. Αν είναι δύσκολο να τα αφαιρέσετε, τουλάχιστον τοποθετήστε κοντά τους αρκετά στρογγυλά αντικείμενα για καλύτερο Chi.
 
Επίσης, πότε μην χρησιμοποιείτε καθρέφτες στην κουζίνα. Σύμφωνα με την φιλοσοφία του Feng Shui, ο καθρέφτης αντανακλά την ενέργεια των «νεκρών» τροφίμων και την διπλασιάζει. Αν χρειάζεστε γυαλιστερές επιφάνειες, ώστε να αυξήσετε την κυκλοφορία του Chi μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπερά, στρογγυλά και ανοξείδωτα αντικείμενα που ναι μεν αντανακλούν το περιβάλλον, αλλά και το παραμορφώνουν παράλληλα, χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Η προετοιμασία των γευμάτων
Τα χρώματα και οι γεύσεις των τροφίμων παράγουν και διαφορετικούς συνδυασμούς του Γιν και του Γιανγκ. Τροφές ανοιχτού χρώματος αντιπροσωπεύουν το Γιανγκ, τα πράσινα λαχανικά εξισορροπούν το Γιν και το Γιανγκ, ενώ οι λευκές τροφές όπως είναι τα γαλακτοκομικά αντιπροσωπεύουν το Γιν. Τα χαλαρά και οικογενειακά γεύματα, χρειάζονται περισσότερο Γιν, ενώ τα πάρτι και τα επαγγελματικά γεύματα χρειάζονται περισσότερο Γιανγκ.

Στην προετοιμασία του φαγητού τώρα, σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, η κουζίνα έχει πολύ αρνητικό Chi εξαιτίας των κρεάτων, των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Από την στιγμή όμως, που τα υλικά μετατρέπονται σε φαγητό, γίνονται τυχερά και αποκτούν καλό Chi. Η προετοιμασία όμως του φαγητού, αλλά και η μυρωδιά του, έχουν κακό Chi. Κρατήστε λοιπόν, όσο μπορείτε, την πόρτα της κουζίνας κλειστή ώστε οι έντονες μυρωδιές από τα φαγητά να μην μεταφερθούν και στο υπόλοιπο σπίτι. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι ένοικοι ή επισκέπτες του σπιτιού δεν μπορούν να δουν μέσα στην κουζίνα από την κύρια είσοδο ή από τα υπόλοιπα δωμάτια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v