Υπνοδωμάτιο: Το κρεβάτι στο επίκεντρο

Υπνοδωμάτιο: Το κρεβάτι στο επίκεντρο
Σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, η κρεβατοκάμαρα είναι το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Πρόκειται για το δωμάτιο στο οποίο ανανεώνουμε την ενέργειά μας –προσλαμβάνουμε θετικό chi και αποβάλλουμε το αρνητικό, για να μιλήσουμε με τους σχετικούς όρους– τα βράδια που κοιμόμαστε. Επίσης, είναι το σημείο του σπιτιού στο οποίο επικεντρώνεται η ερωτική μας ζωή, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη των υπόλοιπων τομέων της καθημερινότητάς μας. Χρειάζεται να το εξηγήσουμε περισσότερο;

Εφαρμόζοντας, λοιπόν, ορισμένες βασικές αρχές της πανάρχαιας κινέζικης φιλοσοφίας, εξασφαλίζουμε και υγιή ερωτική ζωή και ευχάριστο ύπνο και ενέργεια για τον οργανισμό μας. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι επαγγελματίες του Feng Shui, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαρρύθμιση σπιτιών και εσωτερικών χώρων ξεκινούν πάντα από την κρεβατοκάμαρα.

Εφαρμόστε κι εσείς κάποια από τα μυστικά τους:

Νούμερο ένα κανόνας για την κρεβατοκάμαρα. Ποτέ μα ποτέ δεν κοιμόμαστε απέναντι από καθρέφτη. Ο καθρέφτης αντανακλά το αρνητικό chi καθώς αυτό φεύγει από το σώμα μας την ώρα που κοιμόμαστε, γυρίζοντάς το πίσω. Σε απλά ελληνικά, ο καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι δε μας αφήνει να αποβάλλουμε την αρνητική ενέργεια, πράγμα που θα συνέβαινε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Γενικώς, η τοποθέτηση του κρεβατιού κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Feng Shui της κρεβατοκάμαρας. Ιδανικά, πρέπει να κοιμόμαστε με το κεφάλι προς την Ανατολή ή αν αυτό δεν είναι δυνατό προς Βορρά ή προς Νότο –σε καμία περίπτωση προς τη Δύση– και ποτέ μα ποτέ με τα πόδια να "κοιτάζουν" προς την πόρτα του δωματίου. Αυτή, σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, είναι η στάση στην οποία βγαίνει ο νεκρός από το δωμάτιο. Οπότε απαγορεύεται "δια ροπάλου" και για ευνόητους λόγους.

Το κρεβάτι πρέπει οπωσδήποτε να έχει κεφαλάρι, το οποίο μας προστατεύει την ώρα που κοιμόμαστε. Αυτό κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι ξύλινο, και όχι από μέταλλο, το οποίο γενικώς θεωρείται ψυχρό υλικό και καλό είναι να αποφεύγεται στην κρεβατοκάμαρα.

Εκτός εάν κοιμάστε –και θέλετε να συνεχίσετε να κοιμάστε– μόνοι, δεν πρέπει καμία από τις δύο πλευρές του κρεβατιού να ακουμπά σε τοίχο. Το κρεβάτι πρέπει να είναι προσβάσιμο και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε η σχέση να είναι ισότιμη. Διαφορετικά, εκείνος που κοιμάται από την έξω πλευρά θα έχει πάντα τον έλεγχό της. Για τον ίδιο λόγο, και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν δίπλα τους από ένα κομοδίνο –το οποίο θα έχει στρογγυλές και όχι μυτερές γωνίες, για να μην εμποδίζει τη ροή της ενέργειας.

Γενικά, η ροή της ενέργειας στην κρεβατοκάμαρα, όπως και σε ολόκληρο το σπίτι, είναι από τις θεμελιώδεις αρχές του Feng Shui. Καθότι το chi κινείται από τα παράθυρα προς την πόρτα του υπνοδωματίου, καλό θα είναι το κρεβάτι να μη βρίσκεται επάνω σε αυτόν τον νοητό άξονα, για να μην διακόπτει τη ροή. Για τον ίδιο λόγο είναι εξίσου βασικό να υπάρχει πάντα φρέσκος αέρας στο δωμάτιο: συνιστάται να αφήνετε την μπαλκονόπορτα ή τα παράθυρα ανοιχτά τουλάχιστον για είκοσι λεπτά κάθε μέρα.

Άλλοι βασικοί κανόνες για το κρεβάτι: τοποθετείται με την πλάτη του να ακουμπά σε τοίχο που δεν έχει ούτε πόρτα ούτε παράθυρο, ο χώρος από κάτω παραμένει άδειος, ώστε να μην εμποδίζεται η ροή του chi, και πρέπει να είναι το μεγαλύτερο έπιπλο στο υπνοδωμάτιο.

Εντάξει με το κρεβάτι; Συνεχίζουμε. Οι εικόνες που υπάρχουν στην κρεβατοκάμαρα παίζουν βασικό ρόλο στην ψυχολογία μας –είναι άλλωστε οι πρώτες εικόνες που αντικρίζουμε μόλις ξυπνάμε– άρα και στην πορεία και εξέλιξη της ερωτικής μας ζωής. Ξεκρεμάστε τώρα πίνακες, αφίσες, πόστερ και φωτογραφίες με μελαγχολικά τοπία και θέματα που έχουν να κάνουν με μοναξιά, θλίψη ή αγωνία και αντικαταστήστε τα με ό,τι θα θέλατε να συμβαίνει στη ζωή σας –με έμφαση στον τομέα των σχέσεων. Οτιδήποτε έχει να κάνει με χαρά, γαλήνη, συντροφικότητα, αγάπη είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσετε –σκεφτείτε, για παράδειγμα, το Φιλί του Klimt, το Φιλί του Toulouse Lautrec, ή την αφίσα της ταινίας Casablanca.

Το υπνοδωμάτιο, όπως και το υπόλοιπο σπίτι, πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο, και με όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα, που όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα εμποδίζουν τη ροή του chi. Ιδιαίτερα το πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι πρέπει να είναι εντελώς άδειο: εκείνη τη στοίβα με τα περιοδικά εξορίστε την σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού.

Οτιδήποτε σας θυμίζει προηγούμενες σχέσεις –φωτογραφίες, δώρα, ενθύμια, ρούχα του/ της πρώην σας που έχουν ξεμείνει στη ντουλάπα– δεν έχει καμία θέση στην κρεβατοκάμαρά σας. Ούτε στη ζωή σας γενικώς, αλλά αν διακατέχεστε από τον ψυχαναγκασμό δεν-πετάω-ποτέ-τίποτα, μια καλή θέση είναι το πατάρι.

Τα χρώματα του υπνοδωματίου πρέπει να είναι παλ και ζεστά: ροζ, ανοιχτό καφέ, ροδακινί ή τερακότα είναι μερικά παραδείγματα. Ο φωτισμός του υπνοδωματίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικός, κατά προτίμηση από κεριά. Διαφορετικές πηγές και εντάσεις φωτός είναι καλό να υπάρχουν, οπότε ένα dimmer αποτελεί εξαιρετική ιδέα. Το φωτιστικό της οροφής δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κρεβάτι. Προτιμήστε ένα φωτιστικό δαπέδου, δίπλα του.

Και τώρα τα δύσκολα. Στην κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής και γενικότερα ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμός ή όργανα γυμναστικής, γραφείο και οτιδήποτε έχει να κάνει με ή σας θυμίζει τη δουλειά σας. Για να το συνοψίσουμε σε ένα γενικό κανόνα, στην κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να υπάρχει οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τον ύπνο ή το σεξ. Η ντουλάπα –κατ’ εξαίρεση!– επιτρέπεται.

Την ώρα που κοιμάστε, οποιαδήποτε πόρτα στο υπνοδωμάτιο –ντουλάπας, τουαλέτας, ακόμη και η πόρτα του ίδιου του δωματίου– πρέπει να παραμένει κλειστή. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η μπαλκονόπορτα, αν θέλετε να την έχετε ανοιχτή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v