Στα μέσα (στην περιοχή) και στα έξω (από τα θέατρα)

Στα μέσα (στην περιοχή) και στα έξω (από τα θέατρα)
Δε θα πούμε ψέματα. Κανείς μας δεν κατέβηκε ποτέ Επίδαυρο μόνο για να δει μια παράσταση και να φύγει. Λίγο το ειδυλλιακό setting των δύο θεάτρων, λίγο η προκυμαία της Παλαιάς Επιδαύρου που μας προκαλεί για ατελείωτες βόλτες, λίγο οι θεϊκές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η γύρω περιοχή και λίγο οι παραλίες που μας βάζουν πάντα στον πειρασμό για «μια βουτιά ακόμα και φύγαμε», τα επιδαυρικά weekends μας αποτελούν μια ολόκληρη… στάση καλοκαιριού.

Για να μη… χαθείτε στον ωκεανό των επιλογών –μας φτάνει η ούτως ή άλλως δύσκολη απόφαση μεταξύ των 12 παραστάσεων– συγκεντρώσαμε, για μία ακόμα φορά, τα “best of” της περιοχής. Θα λέγαμε «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», αλλά υποψιαζόμαστε πως κι αυτοί οι τελευταίοι ένα απλό φρεσκάρισμα μνήμης χρειάζονται.

Best of… διαμονή
Οι νεότεροι φαν του φεστιβάλ ορκίζονται στο όνομα των τριών εξαιρετικά οργανωμένων κάμπινγκ της περιοχής: Μπέκας (τηλ.: 27530 41524, 2753041333), Νικόλας Ι (τηλ.: 27530 41445) και Νικόλας ΙΙ (τηλ.: 27530 41297). Στην Παλαιά Επίδαυρο και τα τρία, σε απόσταση αναπνοής από το Γιαλάσι για τις βουτιές σας και μέσα στο πράσινο, για να αισθάνεστε όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται.

Αν δεν είστε του «ξεβολέματος», μερικές από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής είναι τα ξενοδοχεία Αριστοτέλης (τηλ.: 27530 41105, 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), Angelica Villas (τηλ.: 27530 41818, 27530 41038, 75 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό) και Yialasi Hotel Appartments (τηλ.: 27530 96543, 27530 96560, 70 ευρώ το δίκλινο συν 7,5 ευρώ το άτομο προαιρετικά για το πρωινό) στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου.

Καλή επιλογή αποτελεί και το Άβατον (τηλ.: 27530 22059, 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) ένα μόλις χιλιόμετρο από το Αρχαίο Θέατρο, με την πανέμορφη αυλή του με το καταπράσινο γκαζόν και τις λεύκες που φιλοξενούν αμέτρητα τζιτζίκια, το τραγούδι των οποίων εγγυάται το καλύτερο ξύπνημα.

Τις πολυτελέστερες επιλογές θα βρείτε στο κοσμοπολίτικο Ναύπλιο, όπου ξεχωρίζουν τα Nafplia Palace (τηλ.: 27520 70800, από 260 έως 320 το δίκλινο με πρωινό, από 450 ευρώ τα bungalows), Amphitryon (τηλ.: 27520 70700, από 390 ευρώ για το superior luxury δίκλινο) και Amymone (τηλ.: 27520 99477, από 90 έως 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Αντίστοιχης πολυτέλειας, όπως και υψηλής αισθητικής, είναι το 4 αστέρων Candia House (τηλ.: 27520 94060/3, από 130 ευρώ με πρωινό), με εννέα υπερπολυτελείς σουίτες στην καλύτερη, ίσως, παραλία της περιοχής, την Κάντια.

Best of… γεύσεις
Ο Λεωνίδας στο Λυγουριό προφανώς και δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι το the place to be όταν τα φώτα του θεάτρου ανάψουν –φροντίστε όμως να κλείσετε τραπέζι από πριν, στο 27530 22115. Για χαλαρότερη ατμόσφαιρα και σαφώς καλύτερη εξυπηρέτηση, ελάτε το επόμενο μεσημέρι, χωρίς κράτηση, και δοκιμάστε οπωσδήποτε τυρόπιτα, γιουβέτσι με μοσχαράκι και χύμα ροζέ κρασί.

Άλλες εξαιρετικές επιλογές είναι η Μουριά, στο Γιαλάσι, δίπλα στο κάμπινγκ Νικόλας I, για φρέσκο ψάρι και σπιτικές σπεσιαλιτέ (μας αρέσουν το κοκκινιστό μοσχαράκι και τα σουτζουκάκια) πλάι στο κύμα μέχρι αργά, το Ακρογιάλι στο τέρμα του κεντρικού δρόμου στην Παλαιά Επίδαυρο, για σχάρα, θαλασσινά και μαγειρευτά (χιτ η ψητή φέτα) –και τα δύο με λογικότατες τιμές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ το άτομο μαζί με το κρασί– και ο Νίκος στο Βιβάρι για το μπαλκονάκι του πάνω από το κύμα και τους ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες –υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί, αν παραγγείλετε φρέσκο ψάρι, πολύ λιγότερα αν αρκεστείτε στις υπόλοιπες θαλασσινές σπεσιαλιτέ.

Τα ταβερνάκια στο Βιβάρι συστήνονται εν γένει από τους ντόπιους ως εξαιρετική επιλογή για φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά –δύο ακόμη επιλογές είναι τα Ούνα Φάτσα, Ούνα Ράτσα και Δελφίνι, με τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Τέλος, αν ο δρόμος σας φέρει προς το Ναύπλιο, πιάστε θέση στο Αγνάντι για ονειρεμένες αστακομακαρονάδες και στο Όμορφο Ταβερνάκι για σπιτικές, παραδοσιακές νοστιμιές σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 18 ευρώ το άτομο.

Best of… after
Εντάξει, μπορεί να μην τις λες ακριβώς “after”, ούτε ακριβώς “clubbing”, οι επιλογές που προσφέρει η περιοχή, όμως, σε εκείνους που δε θέλουν να πάνε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό, είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτικές. Μακράν η πιο… cult είναι η υπαίθρια disco Στο Καπάκι στο Γιαλάσι της Παλαιάς Επιδαύρου, που μαζεύει όλους τους «ψαγμένους» φεστιβαλιστές που την αγαπούν για την ιστορία της, την άμεσα συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ.

Δύο ακόμη επιλογές είναι τα Dream Theater και Black & White café bar στο Λυγουριό. Αν αναζητάτε κάτι πιο… εξειδικευμένο για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, το Ναύπλιο, με τα πολυάριθμα μπαράκια και τα μεγάλα καλοκαιρινά club, στην αντίστοιχη «Παραλιακή» της Νέας Κίου, απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από το Αρχαίο Θέατρο.

Best of… βουτιές
Οι τρεις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου, Νησί, Γιαλάσι και Καλαμάκι, πλαισιώνονται από πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, και μας προ(σ)καλούν για ατελείωτες βουτιές στα καταγάλανα νερά τους.

Από τις καλύτερες εναλλακτικές, το Κονδύλι, στο οποίο θα φτάσετε στρίβοντας αριστερά στο αρχαίο θέατρο, περνώντας μέσα από το χωριό Αδάμι και συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Βιβάρι. Εκεί θα ακούσετε μουσική πλάι στο κύμα, θα κάνετε water sports και θα παραγγείλετε κοκτέιλ στα δύο συμπαθητικά beach bars, ή, αν προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, θα περάσετε από την άκρη της παραλίας, μέσα από το νερό, στο διπλανό κολπίσκο για να ανακαλύψετε μια μικρή, ερημική παραλία. Ιδανικές για εξερεύνηση είναι και οι λιλιπούτειες αμμουδιές λίγο πριν φτάσετε στο Βιβάρι.

All time classic επιλογή είναι και η δημοφιλής Κάντια, στην αντίθετη κατεύθυνση μετά το Αδάμι, με τα πολύχρωμα βότσαλα και τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, που την αγαπούν πολύ οι οικογένειες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v