Η δική μας Eurovision

Η δική μας Eurovision
Η δική μας Eurovision
Ποιος Σάκης και ποιος Andrew Lloyd Webber… Όσοι έχουν το χιούμορ και την καλή διάθεση να δουν την Eurovision στην πραγματική της διάσταση, την πιο «χαβαλεδιάρικη» θα καταλάβουν γιατί αν λάμβαναν μέρος σε αυτήν τα παρακάτω τραγούδια από την κάθε χώρα, η διοργάνωση θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. Και γέλιο. Δεν ήταν δύσκολο να επιλέξουμε την δεκάδα της «δικής μας» Eurovision –τα περισσότερα από τα video που θα δείτε έχουν ήδη ξεχωρίσει, το καθένα με τον δικό του τρόπο, και έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια cult μουσική σκηνή. Δείτε τα (με δυνατά τα ηχεία) και θα καταλάβετε γιατί…

10η θέση: RBK 236 – Χώρα: Εσθονία
Ο νεαρός καλλιτέχνης από την Εσθονία κερδίζει αναμφίβολα την 10η θέση στην δική μας Eurovision, χάρη στο φυσικό ταλέντο του, τα εξαιρετικά του φωνητικά, τις χορευτικές του ικανότητες και τον τρόπο που γράφει στην κάμερα. Μεγάλο συν: Ότι τραγουδάει σε εσθονικό στοίχο, τιμώντας ακόμα περισσότερο την χώρα του.


9η θέση: Picnic “mojo bone” – Χώρα: Δανία
Σε country και rock ρυθμούς κινείται το διάσημο αυτό συγκρότημα της Δανίας, το οποίο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μας κέρδισε χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία του video clip του. Πρόκειται για μία πραγματική υπερπαραγωγή που, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει το ταλέντο αλλά και την εμφάνιση του τραγουδιστή της μπάντας, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται έντονα και από το παραδοσιακό στοιχείο.


8η θέση: Nanowar “The Number of the B***h” – Χώρα: Ιταλία
Ως άλλοι Lordi (τα Τέρατα από την Φινλανδία, αν θυμάστε), ή αλλιώς ως αντιγραφή των Manowar, μας έρχονται οι Nanowar από την Ιταλία με ένα αμιγώς metal κομμάτι (πιθανώς γνωστό στους περισσότερους) και ένα πραγματικά εμπνευσμένο video clip. Είναι οπωσδήποτε η συμμετοχή που αναμένεται να κερδίσει το metal κοινό τους διαγωνισμού.


7η θέση: Zlad “Electronic – Supersonic” – Χώρα: Σουηδία
Ανέκαθεν πρωτοπόρα η Σουηδία, μας έρχεται φέτος με ένα τραγούδι από το μέλλον! Με τον στοίχο «Electronic – Supersonic” και άκρως ηλεκτρονική μουσική, το συγκρότημα αυτό διεκδικεί επάξια την 7η θέση του διαγωνισμού μας, ενώ ξεχωρίζει και για το φουτουριστικό του video-clip. Απολαύστε το.


6η θέση: Poni “dil moj dil” – Χώρα: Αλβανία
Με ήχο παραδοσιακό και ένα άκρως βουκολικό video clip η Αλβανία κάνει την δική της δυναμική εμφάνιση και κερδίζει επάξια την 6η θέση του διαγωνισμού μας. Το τραγούδι αυτό μας κέρδισε γιατί συνδυάζει εξαιρετικά το σύγχρονο με το παραδοσιακό τραγούδι, όσο κανένα άλλο στον διαγωνισμό. Αυτοί είναι οι Poni.


5η θέση: Baba Jan – Χώρα: Αζερμπαϊτζάν
Για τους Baba Jan η μουσική είναι… οικογενειακή υπόθεση. Και αυτό φαίνεται από το όλο κλίμα που διέπει το video clip αλλά και από το χαρωπό, απλό και άμεσο αυτό τραγούδι που δε μπορεί παρά να βρεθεί στην 5η θέση του διαγωνισμού μας. Το επιλέξαμε γιατί, όπως και να το κάνουμε, η μουσική τους έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική.


4η θέση: Ken Lee – Χώρα: Βουλγαρία
Από το διάσημο talent show “Bulgarian Idol” μας έρχεται η επόμενη συμμετοχή, η οποία έχει ένα προβάδισμα αφού έχει ήδη γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη με το remake του γνωστού τραγουδιού «I can’t live» της Mariah Carey. Προσέξτε την έμφαση που δίνει η τραγουδίστρια στον στοίχο αλλά και το πάθος της για την σωστή ερμηνεία.


3η θέση: Ibrahim Tatlıses “En Tiz Uzun Havası” – Χώρα: Τουρκία
Τούρκος Παβαρότι χαρακτηρίζεται ο συγκλονιστικός αυτός τραγουδιστής από το κοινό του και όχι άδικα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταρ της χώρας του, που είμαστε σίγουροι πως θα είχε τρομακτικές πιθανότητες να κερδίσει την πρώτη θέση της φετινής Eurovision αν του δινόταν η ευκαιρία. Τα λόγια είναι περιττά. Δυναμώστε τα ηχεία σας.


2η θέση: Peter Nalitch “Gitar” – Χώρα: Ρωσία
Θα έτρεχε να κρυφτεί ο Dima Bilan, νικητής της περσινής Eurovision, αν είχε ακουστά για τον έναν και μοναδικό Peter Nalitch με το τραγούδι-έπος Gitar, που με μικρή μόνο διαφορά έρχεται δεύτερο στον δικό μας διαγωνισμό. Τόσο το video clip που αποτελεί επιτομή σκηνοθετικών ικανοτήτων, όσο και το ίδιο το τραγούδι-κατάθεση ψυχής, μπορούν αναμφισβήτητα να τοποθετηθούν στην σφαίρα του διαχρονικού.


1η θέση: Έφη Σαρρή «Ο Αφρικανός» - Χώρα: Ελλάδα
Μία συμμετοχή της τελευταίας στιγμής, κι όμως ήταν αρκετή όχι μόνο για να αποτελέσει φαβορί, αλλά και να έρθει κατευθείαν στην πρώτη θέση. Η μία και μοναδική Έφη Σαρρή, πάντα κοντά στις φυλετικές ομάδες και με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα του ρατσισμού στην χώρα μας, μας τραγουδά «Αφρικανέ, Αφρικανέ», συστήνοντάς μας την μεγαλύτερη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού. Νικήτρια, λοιπόν, στην δική μας Eurovision, η Έφη Σαρρή!


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v