Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι: Τα καλύτερα... θησαυροφυλάκια της αγοράς

Φωτογραφίες, μουσική, video, ταινίες, έγγραφα, παιχνίδια -πόσα ποια να χωρέσει ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή; Και τι γίνεται όταν χαλάσει; Ο εξωτερικοί δίσκοι δημιουργήθηκαν ως απάντηση στα παραπάνω. Και από αυτούς ξεχωρίσαμε τους καλύτερους της αγοράς.
Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι: Τα καλύτερα... θησαυροφυλάκια της αγοράς
του Πάρη Καπράλου

Στο πολύ απώτερο παρελθόν -κι αυτό σημαίνει 15 χρόνια πριν- η Πληροφορική σήμαινε ψυχαγωγία μονάχα για τους computer freaks που περνούσαν ώρες ολόκληρες σκαλίζοντας τα PCs τους, ή -από το ’95 και μετά στην Ελλάδα- σκαλίζοντας διάφορα sites και αντιγράφοντας κόλπα αμερικανών hackers. Στη σημερινή εποχή η Πληροφορική δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς της ψυχαγωγία, γεγονός που την κάνει πιο ευχάριστη βεβαίως αλλά και πιο απαιτητική σε επίπεδο αποθήκευσης δεδομένων. Ταινίες, μουσική, τόνοι φωτογραφιών από ψηφιακές -ο υπολογιστής πλέον τείνει να είναι το χρηματοκιβώτιο της προσωπικής μας ζωής και η ψυχαγωγία μας, περισσότερο απ’ ό,τι είναι το εργαλείο της δουλειάς μας.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι συσκευές στις οποίες αποθηκεύουμε ό,τι δεν χωράει στον υπολογιστή μας ή δεν θα έπρεπε να το βάλουμε εκεί γιατί δεν θέλουμε να «σέρνεται». Πράγματι, ο υπολογιστής είναι καλό να έχει ελεύθερο χώρο στον δίσκο και κυρίως στο μέρος εκείνο (partition) του δίσκου όπου έχουμε εγκατεστημένο το λογισμικό που χρησιμοποιούμε. Για κοινές εφαρμογές ένα 12 - 15% ελεύθερου χώρου είναι αρκετό για να λειτουργήσουν αξιόπιστα, ενώ για κάπως βαρύτερες ένας δεύτερος φυσικός σκληρός δίσκος -ή ένα μέρος του (partition) εσωτερικά του υπολογιστή- θα πρέπει να είναι κενός για χρήση από τις εφαρμογές (π.χ. επεξεργασία βίντεο, επιστημονικές εφαρμογές με πολύπλοκες γραφικές απεικονίσεις, κλπ).

Βεβαίως οι περισσότερες κατασκευάστριες εξωτερικών σκληρών δίσκων θα σας πουν ότι τον εξωτερικό σκληρό δίσκο τον έχετε για να αποθηκεύετε δεδομένα μεγάλης σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε τους χρησιμοποιείτε για backup για σημαντικά αρχεία που έχουν σχέση με την εργασία σας, είτε ως χώρους αποθήκευσης μουσικής και ταινιών αναμένετε αξιοπιστία, σταθερότητα και ασφάλεια.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι διακρίνονται κυρίως από τις διαστάσεις τους σε τρία είδη: 1,5, 2,5 και 3,5 ιντσών. Αν θεωρήσουμε ότι στην παραπάνω περιγραφή αυτό που κυριαρχεί είναι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου σας θα πρέπει να μιλάμε καθαρά για δίσκους 3,5 ιντσών, οι οποίοι πλέον αποδίδουν χωρητικότητες που φτάνουν μέχρι τα 2 ΤΒ (2000GB) σε κάποιες περιπτώσεις. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν καθαρά τη μεταφορά και τη φορητότητα δεδομένων και όχι την αποθήκευσή τους.

Αν και εξωτερικοί, οι σκληροί δίσκοι των 3,5 ιντσών δεν διακρίνονται για την φορητότητά τους, λόγω μεγέθους, αλλά και της εξωτερικής τροφοδοσίας με ρεύμα –παρόλο που μερικά μοντέλα τροφοδοτούνται εναλλακτικά και μέσω USB, αλλά δεν προτείνεται η χρήση τους γιατί είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και θα «γονατίσουν» τη μπαταρία οποιουδήποτε φορητού υπολογιστή με τον οποίο θα συνδεθούν εντός εικοσαλέπτου.

Εντούτοις η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευής είναι αυτή που από πλευράς επέκτασης του αποθηκευτικού σας χώρου θα σας αποδώσει περισσότερο -σε επίπεδο τιμής / απόδοσης- και, βεβαίως, από καιρό σε καιρό μπορείτε να παίρνετε μαζί τα δεδομένα σας, π.χ. όταν φεύγετε για μια εκδρομή, ή πάτε διακοπές, διότι είναι βέβαιο ότι ένα «κουτί» διαστάσεων 175 x 150 x 60 mm κατά μέγιστο, είναι πολύ περισσότερο μεταφέρσιμο απ’ ό,τι ο υπολογιστής σας!

ΑΤΑ, SATA, eSATA
Όχι δεν είναι γιαπωνέζικα. Είναι μία βασική προδιαγραφή που σας λέει πόσο γρήγορα και αξιόπιστα (χωρίς δηλαδή να βγάζει μηνύματα σφάλματος) ανταποκρίνεται ο εξωτερικός σκληρός σας δίσκος. Προτιμώμενο και προτεινόμενο είναι ο εξωτερικός σκληρός σας δίσκος να είναι eSATA (αρκτικόλεξο που αποτελείται από τις λέξεις «External Serial Advanced Technology Attachment») να ενσωματώνει ειδική τεχνολογία για εξωτερική διασύνδεση με ηλεκτρονικές συσκευές με βάση το πρότυπο SATA, που είναι ένα πρότυπο συνδεσμολογίας σκληρών δίσκων που ορίζει το πώς αυτοί λειτουργούν αποθηκεύοντας δεδομένα αλλά και διαθέτοντάς τα σε άλλες συσκευές / ηλεκτρονικές διατάξεις (π.χ. στη φυσική μνήμη ενός υπολογιστή ή στον επεξεργαστή του). Άλλες –ανταγωνιστικές προς το eSATA και όχι απλώς παλιότερες όπως ακούω συχνά προδιαγραφές είναι το FireWire και με το Universal Serial Bus (USB) 2.0. Η τεχνολογία SATA αντικατέστησε τη τεχνολογία ΑTA ως η επόμενη γενιά εσωτερική επικοινωνίας για σκληρούς δίσκους και παρέχει πιο μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, καλώδια SATA πιο στενά που μπορούν να έχουν μήκος μέχρι και 2 μέτρα, σε σχέση με τα παλιά παράλληλα καλώδια που είναι πολύ πιο φαρδιά και δεν μπορούν να είναι πάνω από 46,7 εκατοστά, χωρίς απώλειες.

Τα νεότερα μοντέλα εξωτερικών σκληρών δίσκων προτιμούν το eSATA, γιατί παρά το γεγονός ότι θεωρείται ανταγωνιστικό των άλλων τύπων και όχι απαραίτητα αυτό που θα τα αντικαταστήσει, αυτό ίσως συμβεί τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τύπο συσκευής, καθώς το πρωτόκολλο eSATA φτάνει τρείς φορές μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τα άλλα δύο. Το μειονέκτημά του είναι βέβαιο ότι ως τεχνολογία μπορεί να αφορά μονάχα μονάδες εξωτερικών δίσκων με ξεχωριστή τροφοδοσία (καλώδιο & μετασχηματιστής) από ρεύμα και όχι μέσω κάποιας θύρας του υπολογιστή.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι ίσως θα χρειαστείτε μια ειδική PCI (Peripheral Component Interconnect) κάρτα για να συνδέσετε τον εξωτερικό σας δίσκο στον υπολογιστή. Ρωτήστε σχετικά τους πωλητές του καταστήματος από το οποίο θα προμηθευθείτε τη νέα σας συσκευή και -εφόσον έχετε φορητό υπολογιστή- ρίξτε μια ματιά στις θύρες συνδέσεων που αναφέρει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Δικτυακή αποθήκευση
Εδώ και έναν χρόνο περίπου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κάποια μοντέλα εξωτερικών σκληρών δίσκων για δικτυακή αποθήκευση. Υπό κανονικές συνθήκες αυτά τα μοντέλα συσκευών απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αλλά δεδομένου ότι ακόμα και οι ανάγκες μας στο σπίτι για αποθηκευτικό χώρο -ή πιθανόν στο οικιακό γραφείο- έχουν αυξηθεί δραματικά -λόγω των ασύρματων οικιακών δικτύων και της ευκολίας τους πολλά σπίτι χρησιμοποιούν routers- μάλλον σας συμφέρει να αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο της τάξης των 2 ΤΒ ο οποίος να συνδέεται στον router σας, να είναι διαθέσιμος σε όλους τους υπολογιστές του σπιτιού σας αλλά και σε άλλες συσκευές (π.χ. media PC για Home Cinema), και πιθανώς να χρησιμεύει και ως backup (αντίγραφα ασφαλείας) για πολλαπλές συσκευές.

Δείτε στα Υποθέματα του Αφιερώματος (δεξιά) μερικά από τα καλύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v