Σύρος: "Αρχοντικά" weekends

Σύρος: Αρχοντικά weekends
Αν έπρεπε να δώσουμε σε κάθε κυκλαδονήσι έναν περιγραφικό χαρακτηρισμό, η Σύρος θα έπαιρνε αναμφισβήτητα αυτόν της «αρχοντικής». Και αυτό φαίνεται από κάθε της άποψη: Από την αρχιτεκτονική της, τον πολιτισμικό της πλούτο, από την άρτια συνύπαρξη δύο χριστιανικών δογμάτων, αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους της που, ίσως επειδή το νησί αποτελεί και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι άνθρωποι ευγενικοί, μορφωμένοι, πολιτισμένοι. Πάσχει, ωστόσο, και η Σύρος από αυτό που λέμε «εκπληκτικές» παραλίες, κάτι που προστίθεται στην άποψη ότι αξίζει να την επισκεφθεί κανείς την Άνοιξη.

Βόλτες & αξιοθέατα: Η Ερμούπολη είναι οπωσδήποτε το επίκεντρο του νησιού, όχι μόνο επειδή αποτελεί το λιμάνι και την «χώρα» του, αλλά και επειδή εδώ φιλοξενούνται τόσο το εντυπωσιακό Δημαρχείο πάνω στην πλατεία Μιαούλη, ο Άγιος Νικόλαος –η μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής θέατρο Απόλλων -μικρογραφία της σκάλας του Mιλάνου, και το δημοτικό Πνευματικό Κέντρο του νησιού. Κατά το ταξίδι σας εκεί, βέβαια, δεν γίνεται να μην επισκεφθείτε και την Άνω Σύρο, με τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια, βόλτα που προτείνεται κυρίως για το βράδυ, για τα περιποιημένα της ταβερνάκια και την εκπληκτική θέα στο λιμάνι. Το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη είναι ένα διάσημο αξιοθέατο της Άνω Σύρου, ενώ μην λησμονήσετε και μία επίσκεψη στην πλέον αρχοντική Ποσειδωνία, το θέρετρο των άλλοτε αριστοκρατών του νησιού, με τις εντυπωσιακές επαύλεις.

Φαγητό: Στην Σύρο δε μπορεί παρά να φάτε καλά αλλά και οικονομικά. Φρέσκο ψάρι θα βρείτε στις περισσότερες ταβέρνες της παραθαλάσσιας περιοχής Κίνι, ενώ στην Άνω Σύρο πρέπει οπωσδήποτε να φάτε φοβερούς μεζέδες στον Λίλη, την ταβέρνα που έπαιζε κάποτε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ένα άλλο must-εστιατόριο είναι το Πλακόστρωτο στον λόφο του Σαν Μιχάλη με τη μοναδική θέα από την βεράντα του, αλλά και το Οινοπνεύματα στον πεζόδρομο δεξιά από το Δημαρχείο, ενώ για ωραίο ιταλικό προτείνουμε το Άμβυξ στο λιμάνι του νησιού.

Διαμονή: Στο εντυπωσιακό για το στιλάτο, minimal design αλλά και τις προσεγμένες υπηρεσίες του, Ερμής στην Ερμούπολη σε τιμές που ξεκινούν από 85 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ή στο ρομαντικό, παραδοσιακό ξενώνα Lila (τηλ.: 22810 82738) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v