Smartphones: Οι 3 κορυφαίες επιλογές για... εργασία και χαρά

Πρακτικότητα και εργονομία είναι τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς smartphones. Μάθετε τι πρέπει να προσέξετε για να ανταποκρίνεται το νέο σας gadget στις επαγγελματικές και προσωπικές σας ανάγκες και γνωρίστε τρία από τα καλύτερα "έξυπνα" κινητά της αγοράς.
Smartphones: Οι 3 κορυφαίες επιλογές για... εργασία και χαρά
του Πάρη Καπράλου

Κάθε Σεπτέμβριος είναι ένα νέο ξεκίνημα. Ξεκίνημα για μαθητές του σχολείου και για επιχειρηματίες. Ξεκίνημα για τα στελέχη και ξεκίνημα του Φθινοπώρου. Είναι μια «αρχή» που όλοι εύχονται –ιδίως μετά τη θερινή ραστώνη- να είναι ήπια και προπάντων καλή. Και αν μη τι άλλο, είναι μία καλή περίοδος για να ανανεώσει κανείς τον εξοπλισμό του...

Οι περισσότερες τεχνολογικές ανακοινώσεις που αφορούν business συσκευές τεχνολογίας γίνονται την Άνοιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα κινητά, φορητοί υπολογιστές, gadgets κλπ. έρχονται στα χέρια μας τότε. Κάθε άλλο. Συνήθως επειδή στην Ελλάδα παρεμβάλλεται ένα καλοκαίρι που λίγο πολύ καθένας ρυθμίζει τον φόρτο της εργασίας του ώστε να χαλαρώσει στοιχειωδώς, οι εταιρείες βγάζουν τις business προτάσεις τους είτε νωρίς την Άνοιξη, είτε το Φθινόπωρο. Αντίθετα, προκρίνουν συχνά να λανσάρουν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις εκείνης της περιόδου τις lifestyle προτάσεις τους. Αυτή η τακτική κάνει τον Σεπτέμβριο ιδανική περίοδο για να σας προτείνουμε τα smartphones που θα σας συνοδεύσουν τον χειμώνα.

Η νέα κολεξιόν έχουμε τη χαρά να διαπιστώνουμε ότι χαρακτηρίζεται περισσότερο από πρακτικότητα και εργονομία, παρά από τεχνολογικές ακροβασίες, πράγμα που έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, τα τηλέφωνα που κυριαρχούν στις προτάσεις μας έχουν φροντίσει να έχουν τόσο ψυχαγωγικό όσο και επαγγελματικό χαρακτήρα, ενώ όχι μόνο δεν υπολείπονται σε design αλλά θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν θέτουν νέα πρότυπα αισθητικής.

Τα Smartphone διέπονται από τρεις διαφορετικές επιλογές με βάση τον τρόπο εισαγωγής δεδομένων: από συσκευές με πληκτρολόγιο QWERTY –δηλαδή συσκευές με διάταξη πληκτρολογίου παρόμοια με αυτή ενός Η/Υ– τα οποία συνήθως είναι τα ογκωδέστερα και αποτελούν επιλογή για όσους φιλοδοξούν να εργάζονται στο κινητό τους γράφοντας κείμενα ή να κάνουν εργασίες που να απαιτούν μεγαλύτερου μεγέθους οθόνες, συσκευές με touchscreen –οι οποίες χρησιμοποιούν stylus, δηλαδή ένα βοηθητικό στυλό με πλαστική αιχμή με το οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί επί των εικονικών πλήκτρων της οθόνης της συσκευής– συσκευές με την μορφή PDA, και, τέλος, κινητά τηλέφωνα κανονικού σχήματος (sliders, candybars, κλπ.) τα οποία ενσωματώνουν δυνατότητες smatphone αλλά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην χρησιμότητα τους ως πλατφόρμες επικοινωνίας παρά ως συσκευές φορητής εργασίας.

Όλα τα smartphones που σέβονται τον εαυτό τους συνεργάζονται με τις εφαρμογές γραφείου που «τρέχουν» στον υπολογιστή σας και διαβάζουν τα αρχεία που αυτές παράγουν. Επίσης συγχρονίζονται με το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε όχι μονάχα σε απευθείας σύνδεση με τον υπολογιστή σας αλλά και ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να βλέπετε τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας από το κινητό σας αλλά και να αποστέλλετε emails. Επίσης μέσω ενός «έξυπνου» τηλεφώνου μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να πλοηγηθείτε σε όλες τις ιστοσελίδες.

Ως προς τη συνδεσιμότητα οι περισσότεροι αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους διαθέτουν δυνατότητες σύνδεσης με GSM και GPRS δίκτυα (επιτρέποντας κλήσεις φωνής και δεδομένων αντίστοιχα), ενώ κάποια μοντέλα υποστηρίζουν 3G δίκτυο, δηλαδή επιτρέπουν βιντεοκλήσεις (μία δυνατότητα που παρουσιάζει πολλές δυσκολίες ακόμα στην Ελλάδα οι οποίες οφείλονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και όχι στα τηλέφωνα) αλλά και σερφάρισμα στο internet και διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με μεγάλη ταχύτητα.

Όλα τα «έξυπνα» τηλέφωνα διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική μνήμη (κάρτες μνήμης) και μπορούν να φτάσουν πλέον σε χωρητικότητες της τάξης των 2 GB. Προτιμητέα δυνατότητα αναφορικά με τη μνήμη είναι αυτή να είναι «δυναμική» δηλαδή να μπορεί να διαμοιράζεται στις εφαρμογές και τα παραγόμενα αρχεία ανάλογα με τις ανάγκες και να μην αφορά μονάχα δεδομένα του ενός τύπου ή του άλλου. Τα περισσότερα Smartphones διαθέτουν κάμερες φωτογραφικές και βίντεο, μάλιστα εφόσον επιτρέπουν βιντεοκλήσεις διαθέτουν δύο κάμερες, μία στην εμπρόσθια ή εσωτερική και μία στην οπίσθια ή εξωτερική όψη.

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν δυνατότητες εντοπισμού με τη χρήση δορυφορικού σήματος (GPS) και ορισμένα άλλα διαθέτουν και την δυνατότητα mobile TV, η οποία συχνά αναφέρεται ως «DVB-H». Αν αυτό αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σας καλό θα ήταν να εξετάσετε πρώτα αν το δίκτυο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο οποίο συνδέεστε διαθέτει την δυνατότητα και βεβαίως τι είδους προγράμματα μεταδίδονται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v