Paulo Yoshikawa: "Δεν ξέρω τι να περιμένω κάθε πρωί που ξυπνάω"

Πώς βρεθήκατε στην Ελλάδα; H επιλογή υπήρξε τυχαία, επαγγελματικά επιβεβλημένη ή η προσωπική σας ζωή σας έφερε στη χώρα;
Βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους, μιας και μεταφέρθηκα από την Ισπανία στην Ελλάδα ως γενικός διευθυντής της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που σχηματίσατε για τη ζωή και την εργασία, στην Ελλάδα αλλά και για τους Ελληνες;
Η πρώτη εντύπωση ήταν θετική, κυρίως εξαιτίας των Ελλήνων. Είναι ανοικτοί, θετικοί, αυθεντικοί, ευγενικοί απέναντι στους ξένους και πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν. Επίσης εντυπωσιάστηκα από το πόσοι πολλοί συμπατριώτες σας μιλούν Αγγλικά αλλά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Φαίνεται ότι βρίσκεται στο DNA σας να μαθαίνετε εύκολα. Ίσως πάλι αυτή η γλωσσομάθεια να οφείλεται στο γεγονός του ότι τα Ελληνικά είναι εξαιρετικά δύσκολη γλώσσα, οπότε η εκμάθηση μιας οποιαδήποτε άλλης γλώσσας να μοιάζει εύκολη υπόθεση.

Στο διάστημα που ζείτε εδώ η αρχική εντύπωση μεταβλήθηκε;
Για να είμαι ειλικρινής, όχι δεν έχει αλλάξει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε;
Να μάθω Ελληνικά! Επίσης, οι συχνές απεργίες αποτελούν ένα πρόβλημα. Δεν γνωρίζω τι να περιμένω κάθε φορά που ξυπνάω το πρωί, κυρίως αν θα μπορώ να κυκλοφορήσω στο κέντρο της Αθήνας ή όχι.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνεται ζώντας στην Ελλάδα;
Οι άνθρωποι, το κλίμα, η ελληνική κουζίνα και φυσικά η ιστορία του τόπου.

Τι νοσταλγείτε από την πατρίδα σας και δεν μπορείτε να έχετε εδώ πέρα βέβαια από αγαπημένα πρόσωπα;
Κατάγομαι από τη Βραζιλία, και ως εκ τούτου μου λείπουν τα εξωτικά φρούτα! Νοσταλγώ επίσης την άμεση και εύκολη επικοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι όπου κι αν ζεις, αν δεν μιλάς τη γλώσσα σαν ντόπιος, αναγκάζεσαι να μιλάς σε μια δεύτερη ενδιάμεση γλώσσα, γεγονός που κάνει τη μετάφραση των λεγομένων σου δύσκολη υπόθεση. Ακόμη κι αν δύο άνθρωποι μιλούν άψογα, π.χ. αγγλικά, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιούν τους ιδιωματισμούς της γλώσσας τους. Θα μιλούν δηλαδή ελληνο-αγγλικά, ιαπωνο-αγγλικά κ.τλ.

Αισθανθήκατε κάποιου είδους αρνητική διάκριση ως ξένος στην Ελλάδα;
Καθόλου. Μπορεί οι Έλληνες να με παρατηρούν με περιέργεια (κυρίως στην επαρχία και λιγότερο στην Αθήνα), αλλά δεν εκλαμβάνω αυτή τη στάση ως διάκριση εναντίον μου.

Προσκαλώντας ένα φίλο συμπατριώτη, πως θα τον δελεάζατε ώστε να σας επισκεφθεί;
Θα του έλεγα να έρθει στον τόπο που γέννησε το Δυτικό πολιτισμό, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό ταξιδιωτικό κίνητρο. Θα του επισήμανα ότι εδώ θα συναντήσει ωραίους ανθρώπους, όμορφη φύση, ότι θα γευτεί καταπληκτικό φαγητό και εξαιρετικό κρασί, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει εκπλήξεις στη μετακίνηση του.

* Ο κύριος Paulo Yoshikawa’s είναι Ιαπωνο-Βραζιλιάνος και κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v