Cheryl Novak: "Έχω εκτιμήσει πράγματα που στην αρχή έβρισκα εκνευριστικά"

Πώς βρεθήκατε στην Ελλάδα; H επιλογή υπήρξε τυχαία, επαγγελματικά επιβεβλημένη ή η προσωπική σας ζωή σας έφερε στη χώρα;
Νομίζω ότι ήταν ένας συνδυασμός και των τριών παραγόντων. Κατ’αρχάς, γνώριζα ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής μου ταιριάζει περισσότερο απ’ότι το αμερικανικό. Επίσης, πάντοτε ονειρευόμουν την πιθανότητα να ζήσω και να εργαστώ σ’έναν τόπο, ο οποίος θα έχει ιστορική βαρύτητα και θα αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ευτυχώς, ο συζύγος μου είναι Ελληνο-αμερικανός και επίσης ήταν πρόθυμος να επαναπατριστεί.

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που σχηματίσατε για τη ζωή και την εργασία, στην Ελλάδα αλλά και για τους Ελληνες;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες δεκαήμερες διακοπές μου στην Ελλάδα! Καθώς οδηγούσα σε έναν επαρχιακό δρόμο κοντά στην Κόρινθο, σταμάτησα ώστε να περάσει ένας βοσκός με το κοπάδι του. Καθώς τον περίμενα παρατήρησα, ότι κρατούσε κάτι μικρό στην αγκαλιά του και με έκπληξη ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα νεογέννητο κατσικάκι. Εκτός του ότι με άφησε να το κρατήσω στην αγκαλιά μου, θέλησε να μου το προσφέρει και ως δώρο!
Αργότερα, το ίδιο απόγευμα, βρεθήκαμε σε ένα στυλάτο καφέ του Κολωνακίου, όπου μετέφερα την ιστορία με το βοσκό στους Αθηναίους φίλους μου. Αυτή ακριβώς, η μετάβαση από την ελληνική φύση και τους ανθρώπους της στη σύγχρονη κοσμοπολίτικη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, αποτελούν για μένα αυτό που αγαπώ περισσότερο στην Ελλάδα. Την ποικιλία στον τρόπο ζωής και τις εναλλαγές της και μάλιστα σε τέτοια εγγύτητα.

Στο διάστημα που ζείτε εδώ η αρχική εντύπωση μεταβλήθηκε;
Οχι πολύ. Για να είμαι ειλικρινής, τώρα αγαπώ περισσότερο την Ελλάδα, καθώς έχω εκτιμήσει διάφορα πράγματα που στην αρχή τουλάχιστον μου φαίνονταν εκνευριστικά. Για παράδειγμα, τώρα πια μ’αρέσει που έχω «περίεργους» γείτονες ή που κάθε μέλος της οικογένειας με επισκέπτεται στο σπίτι, όταν είμαι άρρωστη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε;
Το γεγονός του ότι βλέπω συγγενείς και φίλους στην Αμερική, πολύ λιγότερο.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε ζώντας στην Ελλάδα;
Το μεγαλύτερο προνόμιο που απολαμβάνω στην Ελλάδα, είναι η καλύτερη ισορροπία που επιτυγχάνω μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς. Φυσικά ο καλός καιρός και τα πεντανόστιμα φαγητά είναι σημαντικά μπόνους.

Τι νοσταλγείτε από την πατρίδα σας και δεν μπορείτε να έχετε εδώ πέρα βέβαια από αγαπημένα πρόσωπα;
Λογικές τιμές στα ρούχα και τα παπούτσια! Απορώ, πως οι Ελληνες που διαδηλώνουν για τα πάντα, δεν έχουν ακόμη διαμαρτυρηθεί διεκδικώντας καλύτερες λιανικές τιμές; Και όχι δεν το βρίσκω λογικό, για έναν άνθρωπο που έχει μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 800 ευρώ, να ξοδεύει έναν ολόκληρο μισθό για ένα σύνολο, ή να καλείτε να το πληρώσει σε 12 δόσεις!

Αισθανθήκατε κάποιου είδους αρνητική διάκριση ως ξένοι στην Ελλάδα;
Στην αρχή νομίζω πως αισθάνθηκα κάπως άβολα, κυρίως επειδή δεν γνώριζα τη γλώσσα και οι Έλληνες είναι αρκετά επιθετικοί σε ότι αφορά τα θέματα πολιτικής. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η Αμερική ως πολιτικός παράγοντας, είναι εύκολος στόχος. Τώρα, που γνωρίζω καλύτερα τα Ελληνικά καταλαβαίνω, ότι όταν οι ‘Ελληνες μιλούν για την Αμερική δεν καταφέρονται προσωπικά εναντίον μου, αλλά απλώς τους αρέσει να έχουν μια δυνατή πολιτική αντιπαράθεση!

Προσκαλώντας ένα φίλο συμπατριώτη, πώς θα τον δελεάζατε ώστε να σας επισκεφθεί;
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Αγοράσαμε πριν δύο χρόνια ένα σπίτι που έχει ξενώνα, ο οποίος είναι πια σχεδόν πάντα κατειλημένος.

* Η κυρία Cheryl Novak κατάγεται από τις ΗΠΑ και είναι ανταποκρίτρια στην Ελλάδα για το Thomson Financial News

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v