Μονεμβασιά: Κατάνυξη στην Καστροπολιτεία

Μονεμβασιά: Κατάνυξη στην Καστροπολιτεία
Άρωμα εποχής, αίσθηση χρόνου που έχει παγώσει μερικούς αιώνες πίσω κι εκείνη η σχεδόν απόκοσμη ησυχία του κάστρου τα βράδια, η οποία κάνει την ατμόσφαιρα τόσο μαγική που σε κάθε βήμα που αντηχεί νομίζεις ότι θα εμφανιστεί κάποιος ιππότης, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μονεμβασιάς. Τόσο ιδιαίτερα που της έχουν δώσει τον αδιαφιλονίκητο τίτλο του πλέον δημοφιλούς προορισμού της Πελοποννήσου αυτήν την εποχή του χρόνου.

Στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, περίπου 320 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 92 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, το κάστρο με τη ”μονή έμβαση”, τη μία και μόνη δηλαδή είσοδο, είναι χτισμένο σε έναν βράχο ύψους 350 μέτρων που υψώνεται σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Λακωνίας και συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας γέφυρας. Η θέα μέσα από το κάστρο είναι κυριολεκτικά μαγευτική. Από τη μια πλευρά απλώνεται το Μυρτώο Πέλαγος. Από την άλλη εκτείνεται η λακωνική γη.

Πίσω από τα τείχη του κάστρου η πόλη ζωντανεύει. Εκεί άλλωστε βρίσκεται ο πολιτισμός του σήμερα: εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία δίνουν ζωή σε μια πόλη που, αντί να γίνει ένα ακόμη ερειπωμένο αξιοθέατο, έτοιμο να υποδεχτεί τουριστικά λεωφορεία και αυτόματες φωτογραφικές μηχανές το πρωί για να παραδοθεί στη σιωπή της νύχτας στη συνέχεια, διατηρήθηκε ζωντανή, συνέχισε να αναπνέει και να φιλοξενεί στιγμές της καθημερινότητας, χωρίς όμως να χάσει το παραδοσιακό της χρώμα και την ιστορική της συνέχεια.

Περπατήστε στα λιθόκτιστα σοκάκια της, αφουγκραστείτε την ιστορία της, επισκεφθείτε αξιοθέατα όπως οι βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχοντικά με τις αψίδες, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το μουσείο και τα ερείπια του επάνω τμήματος του Κάστρου, αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε την ιδιαίτερη ομορφιά της.

Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής. Η περιφορά του επιταφίου συντελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα –στο οποίο συμβάλλει και το ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Την Κυριακή του Πάσχα, στην αυλή της εκκλησίας, αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

Διαμονή

Ο παραδοσιακός ξενώνας Αρδάμης (τηλ.: 27320 61886) προσφέρει μοναδικά διακοσμημένα παραδοσιακά δωμάτια και σουίτες, ενώ ξεχωρίζει και για το μοναδικό πύργο του κάστρου, με ύψος 14 μέτρα –ναι, μπορείτε να μείνετε εδώ και να ζήσετε το δικό σας παραμύθι– αλλά και για το… πηγάδι μέσα σε ένα από τα δωμάτια. Στις παροχές του ξενώνα περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση, Jacuzzi, πρόσβαση στο internet, welcome drinks, air condition, καλλυντικά μπάνιου Κορρές, χρηματοκιβώτιο και σεσουάρ μαλλιών. Οι τιμές ξεκινούν από 135 ευρώ για τον πύργο και τα δίκλινα δωμάτια και φτάνουν μέχρι 330 ευρώ για τη βασιλική σουίτα.

Φαγητό και διασκέδαση

Εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ σε λογικές τιμές σερβίρουν σχεδόν όλα τα ταβερνάκια και εστιατόρια μέσα στο κάστρο. Δοκιμάστε κόκορα με χυλοπίτες και χοιρινό κρασάτο και άλλες σπιτικές συνταγές, αλλά και φρέσκο ψάρι, στη Ματούλα. Για ποτό, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το Ενετικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v