Πάρος: Μοναδική ομορφιά και ένα ξεχωριστό έθιμο

Πάρος: Μοναδική ομορφιά και ένα ξεχωριστό έθιμο
Αν και η Πάρος αποτελεί από μόνη της ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, το Πάσχα ιδιαίτερα πραγματοποιείται στο νησί το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανές εικόνες των Παθών του Χριστού όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.

Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, τόσο με τα γλέντια και το σούβλισμα των αρνιών, όσο και με το «κάψιμο του Εβραίου», καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, ενώ οι τοπικές ορχήστρες ξεσηκώνουν τους παρευρισκόμενους με τα ρομαντικά τραγούδια της «Κούνιας».

Στο ταξίδι σας στην Πάρο αξίζει να κάνετε τις βόλτες σας στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, όπου μπορείτε άλλωστε να κάτσετε για φαγητό, ποτό ή καφέ σε ένα από τα αμέτρητα μαγαζάκια. Θα βρεθείτε σίγουρα στα στενάκια της Παροικιάς και στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, η οποία τελεί τις πιο λαμπρές λειτουργίες του νησιού. Και θα ανηφορήσετε στον Άγιο Κωνσταντίνο, περιοχή γνωστή και ως Κάστρο, για να απολαύσετε τη μοναδική θέα.

Πού θα φάτε; Στην Pervolaria (ένας πανέμορφος κήπος στη Νάουσα), στο Barbarossa (για φρέσκο ψάρι στη Νάουσα), στο Ουζερί των Ναυτικών (για ψαρομεζέδες στη Νάουσα), στο Μανώλη (για… τα πάντα, στην Αλυκή) και στο Μυστικό (πίσω από το λιμανάκι της Αλυκής).

Πού θα μείνετε; Στο Stelia Mare Boutique Hotel, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του νησιού στη Νάουσα. Διαθέτει σουίτες και ευρύχωρα δωμάτια για να διαλέξετε αυτό που σας βολεύει, ενώ η θέα τους στην πισίνα ή στη θάλασσα είναι μαγευτική. Σχετικά με τις τιμές τις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου.

Στο Astir of Paros, επίσης στη Νάουσα, που ξεχωρίζει για τους εκπληκτικούς καταπράσινους κήπους του, τη μοναδική του αρχιτεκτονική και μία μοναδική αίθουσα αφιερωμένη σε εξαιρετικά έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Οι τιμές των δωματίων για τις ημέρες του Πάσχα ξεκινούν από 195 ευρώ για ένα απλό δίκλινο με θέα στον κήπο και πρωινό, ενώ μία junior σουίτα με θέα στη θάλασσα θα σας κοστίσει 300 ευρώ με το πρωινό.

Στο Aris Apartments, και αυτό στη Νάουσα, το οποίο αποτελεί από μόνο του έναν μικρό οικισμό λίγο έξω από την πόλη, με μοναδική θέα στο λιμάνι. Λιτή διακόσμηση, φιλικό περιβάλλον και κουζινάκι σε πολλά από τα δωμάτια αν προτιμάτε την αυτονομία σας. Για τις ημέρες του Πάσχα οι τιμές του ξενοδοχείου για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 120 ευρώ με πρωινό και φτάνουν τα 150 ευρώ για μία μεζονέτα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα, με πρωινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v