Ζάκυνθος & Κέρκυρα: Γαλάζια νερά και σπασμένα κανάτια

Ζάκυνθος & Κέρκυρα: Γαλάζια νερά και σπασμένα κανάτια
Κλασσικοί πασχαλινοί προορισμοί, τα δημοφιλέστερα ίσως νησιά του Ιονίου είναι ιδανική επιλογή για το φετινό τετραήμερο, που πέφτει τόσο αργά ώστε να μας αφήνει ελπίδες ακόμα για τις πρώτες βουτιές του χρόνου –που σίγουρα δε θα ήταν καλύτερες πουθενά αλλού. Εντάξει, η θάλασσα θα είναι ακόμα κρύα, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, αλλά το απέραντο γαλάζιο του Ναυάγιου αποκλείεται να μη σας βάλει σε πειρασμό. Συνυπολογίστε τη φυσική ομορφιά των δύο νησιών, τις γραφικές πόλεις και τα ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα και… νομίζουμε ότι σας πείσαμε.

Αν το Ιόνιο ήταν οικογένεια, η Ζάκυνθος θα ήταν το μικρότερο από τα μέλη της –εκείνο που είναι πάντα λίγο πιο ζωηρό, λίγο πιο εξωστρεφές, με την περισσότερη διάθεση για ζωή. Θα βόλταρε συνέχεια στη Στράντα Μαρίνα, που ξεκινά από την πλατεία Διονυσίου Σολωμού για να καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, θα περιπλανιόταν στην προκυμαία, θα έκανε ψώνια και window shopping στην περίφημη Ρούγα, το εμπορικό κέντρο της πόλης και θα έβγαζε φωτογραφίες στο Ενετικό Κάστρο που υψώνεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη. Μετά θα έκανε στάση για καφέ στην Μπόχαλη, κατεβαίνοντας από το Κάστρο, θα σκαρφάλωνε στον κατάφυτο λόφο του Στράνη και θα έπαιρνε το αυτοκίνητο για να πάει να δει το πιο κόκκινο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου στο Κερί.

Την άλλη μέρα το πρωί θα έβαζε μαγιό και θα βουτούσε στο Γέρακα, τις Αλυκές, το Πόρτο Ρώμα, το Τσιλιβί ή το Λιμνιώνα, θα έμπαινε σε καραβάκι από το φάρο του Σκιναρίου νωρίς το πρωί για να θαυμάσει τα χρώματα του νερού στις Γαλάζιες Σπηλιές, ή από τον Άγιο Νικόλα Βολιμών για να ξαναδεί το Ναυάγιο, που της έλειψε. Το βράδυ θα χόρευε μέχρι εξαντλήσεως στα club της πόλης –κι αν ήθελε περισσότερη πολυκοσμία, θα κατευθυνόταν στο Λαγανά ή στο Αργάσι.

Η πόλη της Κέρκυρας, από την άλλη, αποπνέει άρωμα παράδοσης, και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο αέρα. Τα δύο φρούρια, παλιό και νέο, που δεσπόζουν στην πόλη, η πλατεία Σπιανάδα, που θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, το δημοφιλές Μον Ρεπό, η εκκλησία του πολιούχου Αγ. Σπυρίδωνα, το Κανόνι και το Δημαρχείο – θέατρο Σαν Τζιάκομο αποτελούν τα κυριότερα από τα πολυάριθμα αξιοθέατα, που της προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Η ομορφιά του νησιού, όμως, δε σταματά εδώ –επεκτείνεται στα μικρά και μεγαλύτερα χωριά της Κέρκυρας, που, γεμάτα αξιοθέατα, αλλά και φυσικές ομορφιές, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Το δημοφιλές Ποντικονήσι, το παλάτι της Βασίλισσας Ελισσάβετ της Αυστρίας, Αχίλλειον, που φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων το γλυπτό ”Αχιλλέας Θνήσκων”, και πολλά παραθαλάσσια θέρετρα, όπως οι Μπενίτσες, η Παλαιοκαστρίτσα, η Δασιά και ο Κάβος είναι μερικά μόνο από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Οι έχοντες αδυναμία στις εκτός πεπατημένης διαδρομές θα κατευθυνθούν προς το βόρειο τμήμα του νησιού, για να ανακαλύψουν τα πιο low profile, αλλά εξίσου πανέμορφα χωριά, όπως την παλιά Περίφεια.

Το Πάσχα και στα δύο νησιά περιλαμβάνει μοναδικά παραδοσιακά έθιμα. Στην Κέρκυρα θα παρακολουθήσετε το σπάσιμο των κανατιών, που πέφτουν κατά δεκάδες από τα μπαλκόνια των σπιτιών στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πρωινής Ανάστασης, αλλά και τις ορχήστρες του Δήμου που ακούραστα παίζουν το adagio του Αλμπινόνι και άλλες κατανυκτικές μελωδίες.

Στη Ζάκυνθο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτανεία του εσταυρωμένου Ιησού και της περίφημης εικόνας της ”Mater Dolorosa”, δηλαδή της Παναγίας του Πάθους, τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και η διπλή αναστάσιμη λειτουργία που πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Διονύσιο, όπου το Χριστός Ανέστη ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.

Φαγητό και διασκέδαση

Κέρκυρα: Παραδοσιακές κερκυραϊκές γεύσεις θα απολαύσετε στην ταβέρνα του Σταμάτη στο Βυρό, με περίπου 15 ευρώ το άτομο. Τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού, και ιδιαίτερα το εστιατόριο του Μουρμούρη στο Εμπορικό, στην πόλη της Κέρκυρας (περίπου 25- 30 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί) και το Etrusco, στην κάτω Κορακιάνα (περίπου 80 ευρώ), συνιστώνται ανεπιφύλακτα, μιας και οι Κερκυραίοι όταν μιλάνε για ”καλό φαγητό” συνήθως εννοούν ιταλικό.

Ζάκυνθος: Εξαιρετική ελληνική κουζίνα, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα ”Αρέκια”, κοντά στην Πλατεία Σολωμού στην πόλη της Ζακύνθου, και στους ”Αλτζερίνους” στον Κοιλιώμενο, με περίπου 25 ευρώ το άτομο. Για παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα κατευθυνθείτε προς την περιοχή Κήποι, λίγο έξω από την πόλη –εδώ θα βρείτε το Μαλάνο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικά μαγειρευτά και ψητά, με περίπου 15 ευρώ το άτομο.

Ιταλικές γεύσεις, κυρίως από τη Νότια Ιταλία, θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Bella Napoli, στο Λαγανά, το οποίο λειτουργεί μόνο τα βράδια. Το δείπνο θα σας κοστίσει γύρω στα 25 ευρώ το άτομο. Για finger food επισκεφθείτε το Πορτοκάλι, στο Αργάσι, ενώ αν βρεθείτε στις Αλυκές εντάξτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας ένα δείπνο στο Olympic Kitchen Bar –θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω (περίπου 40 ευρώ το άτομο) αλλά το εξαιρετικό φαγητό και το μοναδικό περιβάλλον (το εστιατόριο βρίσκεται στα 100 μέτρα από τη θάλασσα) θα σας αποζημιώσουν.

Τέλος, κάτω από τον υπερμεγέθη, αιωνόβιο πλάτανο στο Βανάτο, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χειροποίητο σουβλάκι και εξαιρετικά ψητά, στην ομώνυμη ψησταριά, με μόλις 10-15 ευρώ το άτομο, ενώ στο Porto Roma, στο Βασιλικό, θα απολαύσετε εκπληκτική αστακομακαρονάδα, με περίπου 40 ευρώ το άτομο.

Διαμονή

Κέρκυρα: Στην πόλη της Κέρκυρας, το Divani Corfu Palace (Ναυσικάς 20, τηλ.: 26610 38996) διαθέτει 162 πολυτελή δωμάτια, όλα πλήρως εξοπλισμένα με mini bar, δορυφορική τηλεόραση και air condition, καθώς και πισίνα με τζακούζι, room service, bar και εστιατόρια και ιδιωτικό πάρκινγκ. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο την περίοδο του Πάσχα ξεκινούν από 180 ευρώ, ενώ η πολυτελέστατη δίχωρη σουίτα με θέα στη θάλασσα θα σας κοστίσει 350 ευρώ –και οι δύο τιμές περιλαμβάνουν το πρωινό.

Σε ένα από τα πλέον ρομαντικά σημεία του Ιονίου, την κατάφυτη ιδιωτική χερσόνησο του Κομμένου, το Grecotel Eva Palace (Κομμένο, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 90003) προσφέρει δίκλινα δωμάτια στο κεντρικό κτίριο, με ολόλευκα κρεβάτια με ουρανό και επίπλωση από ανοιχτόχρωμο ξύλο, διώροφα bungalows που φωλιάζουν στους ευωδιαστούς κήπους του ξενοδοχείου με τις εσωτερικές αυλές και τις μεγάλες βεράντες, καθώς και πολυτελέστατες βίλλες με τις ιδιωτικές πισίνες, όλα πλήρως εξοπλισμένα, μεταξύ άλλων, με δορυφορική τηλεόραση, air condition, μικρό στερεοφωνικό HiFi και χρηματοκιβώτιο. Οι τιμές για την περίοδο του Πάσχα διαμορφώνονται στα 220 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα, 305 ευρώ η junior suite στο bungalow του κήπου και 495 ευρώ η deluxe suite. Σε όλες τις τιμές περιλαμβάνεται πρωινό.

Ζάκυνθος: Πέντε αυτόνομες παραδοσιακές βίλες, η καθεμία με το δικό της, ξεχωριστό χαρακτήρα και πλήρως εξοπλισμένη με παροχές όπως mountain bikes, πισίνα, υδρομασάζ, air condition, τζάκι, δορυφορική τηλεόραση, DVD player, πρόσβαση στο internet, ηλεκτρική κουζίνα και φούρνο μικροκυμάτων συναποτελούν το ρομαντικό Aresti Mountain Resort (Άγιος Λέοντας, Ζάκυνθος, τηλ.: 6977357965, 6974824669) που αποπνέει παράδοση και σπιτική θαλπωρή. Το τετραήμερο του Πάσχα η βίλα των τριών υπνοδωματίων με υδρομασάζ θα σας κοστίσει 250 ευρώ.

Σε ένα πανέμορφο αγρόκτημα 55 στρεμμάτων τα σπίτια Lithies (Βασιλικός, Ζάκυνθος, τηλ.: 26950 35290, 26950 35075) αποτελούν μια μοναδική πρόταση διαμονής ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα. Έξι συνολικά κατοικίες, με κύριο χαρακτηριστικό την πέτρα και το ξύλο, προσεκτικά διακοσμημένες έτσι ώστε να αποπνέουν σπιτική θαλπωρή και ρομαντισμό, αλλά και εξοπλισμένες με όλες τις σύγχρονες παροχές, μπορούν να φιλοξενήσουν έως έξι άτομα η καθεμία. Οι τιμές για την περίοδο του Πάσχα ξεκινούν από 100 ευρώ για τις κατοικίες Αρετή και Γαλήνη και από 135 ευρώ για τις κατοικίες Ειρήνη, Ζωή, Ελευθερία και Χαρά. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v