Ψηφιακές κορνίζες: Ακόμα πιο κοντά στη στιγμή

Αν μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις τότε οι αλλεπάλληλες φωτογραφίες που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν οι ψηφιακές κορνίζες είναι μία ολόκληρη αφήγηση. Μία ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας καθώς η μία φωτογραφία διαδέχεται την άλλη. Ποιο πλαίσιο ταιριάζει καλύτερα στη δική σας;
Ψηφιακές κορνίζες: Ακόμα πιο κοντά στη στιγμή
του Πάρη Καπράλου

«Βαριέμαι εύκολα». Η φράση - εφιάλτης για όποιον έρχεται στην ευχάριστη κατά τ’ άλλα θέση να διακοσμήσει το σπίτι του, να προσθέσει όλες εκείνες τις πινελιές που κάνουν έναν χώρο προσωπικό. Η τεχνολογία όσο κι αν φαίνεται παράξενο μπορεί να συμβάλλει σε αυτό με πολλούς τρόπους, κι ένας από αυτούς είναι τα digital photo frames.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κατηγορία μικρών σε διαστάσεις συσκευών, που μπορούν όμως να δώσουν προσωπικό τόνο με εναλλασσόμενα θέματα σε κάθε χώρο. Οι διαστάσεις τους συνήθως δεν ξεπερνούν αυτές μιας κοινής, συμβατικής κορνίζας για φωτογραφίες, αυτό όμως που κάνει τη λύση μοναδική σε αξία είναι το γεγονός ότι τα θέματα της κορνίζας όχι μόνο μπορούν να αλλάζουν αλλά και να εναλλάσσονται. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς στη συσκευή μπορούν να «φορτωθούν» πολλές φωτογραφίες, ή γενικότερα εικόνες που μας αρέσει να βλέπουμε, οι οποίες μπορούν να προβάλλονται κατά σειρά, ή ακόμα και να προγραμματίζεται η προβολή τους κατά συλλογές.

Οι εικόνες που εισάγονται πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή και ειδικότερα σε μορφή ψηφιακής φωτογραφίας. Τα φορμά που μπορούν να δεχτούν οι συσκευές ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν αρχεία με καταλήξεις .tif, .jpg, .png, .gif. Η εν λόγω συσκευές λειτουργούν με ρεύμα και ορισμένες μόνο δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εναλλακτικά με μπαταρίες. Οι περισσότερες έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης απευθείας με τον υπολογιστή σας μέσω καλωδίου USB. Κάποιες από αυτές αφού συνδεθούν εμφανίζονται στον υπολογιστή ως εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε στο φάκελο τους τα αρχεία που επιθυμείτε να προβάλλετε. Σε κάποιες άλλες απαιτείται η ύπαρξη κάποια κάρτας μνήμης η οποία φορτώνεται με τα αρχεία που επιθυμείτε, ή εναλλακτικά η ψηφιακή κορνίζα μπορεί να δεχτεί απευθείας την κάρτα μνήμης της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σας.

Η σειρά προβολής των φωτογραφιών ή των εικόνων που έχετε επιλέξει σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καθοριστεί με τη χρήση ειδικού μενού και πλήκτρων που βρίσκεται επί της συσκευής και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ρυθμίζεται όταν η συσκευή συνδέεται με τον υπολογιστή σας, με τη χρήση ειδικού λογισμικού που παρέχεται από τον κατασκευαστή της ψηφιακής κορνίζας στην αρχική συσκευασία.

Το λογισμικό αυτό θα πρέπει να το εγκαταστήσετε συνήθως την πρώτη φορά που συνδέετε τη συσκευή στον υπολογιστή. Οι συσκευές αυτές μπορούν να συνδέονται κατά καιρούς σε διαφορετικούς υπολογιστές, αλλά εφόσον ο κατασκευαστής της συσκευής απαιτεί την εγκατάσταση του λογισμικού στον υπολογιστή που θα συνδεθεί η συσκευή για τη λειτουργία της θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λογισμικό σε κάθε υπολογιστή με τον οποίο προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή. Η συσκευή δεν πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη με τον υπολογιστή για να λειτουργήσει.

Τι πρέπει να προσέξω

Θα πρέπει να δώσετε λίγη βάση στα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής ώστε αυτή να καλύπτει τις διακοσμητικές ανάγκες σας και την αισθητική σας αναφορικά με το τι μπορεί να προβάλλει η κάθε συσκευή και με ποιο τρόπο. Συγκεκριμένα κάποιες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλουν και μικρά βίντεο, κάποιες έχουν υψηλότερη ανάλυση και άρα καλύτερη ποιότητα εικόνας, κλπ. Μεγάλη σημασία παίζει η εσωτερική μνήμη της συσκευής ή εναλλακτικά η δυνατότητα να διαβάζει απευθείας από κάποια κάρτα μνήμης. Το πρώτο σημαίνει ότι ακόμα κι αν η συσκευή δέχεται κάποια κάρτα, θα πρέπει να προσέξετε αν αυτή η κάρτα χρησιμοποιείται μονάχα για τη μεταφορά των αρχείων ή και για την προβολή τους από αυτή.

Οι συσκευές αυτού του τύπου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι αρκετές. Θα σας συστήσουμε μερικά από τα κορυφαία μοντέλα που μπορείτε να συναντήσετε στην ελληνική αγορά, μιλώντας για τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους ώστε να πάρετε μια ιδέα αναφορικά με το τι θα πρέπει να αναζητήσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v