Χρήστος Μουστάκας: "Πρέπει να υπάρχουν όρια στη σάτιρα"

Χρήστος Μουστάκας: "Πρέπει να υπάρχουν όρια στη σάτιρα"
-Τι σημαίνει η Σπείρα για σένα;
-Είναι η επαφή μου με το θέαμα στην Ελλάδα. Δεν είχα καμία σχέση πιο πριν και τώρα πια είναι και η οικογένειά μου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν συμβολικά όλοι οι ρόλοι, ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια. Είναι όλο το πακέτο που έχει μια οικογένεια, και ό, τι μπορεί να ζήσει κανείς σε μια οικογένεια, από τις γκρίνιες, τις χαρές, τις συγκινήσεις και φυσικά την πολλή αγάπη.

-Πώς δέχεται ένα παλιό μέλος τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις;
-Είναι κάτι πολύ φυσικό. Η Σπείρα είναι φυσικός οργανισμός. Έχουμε και κέρδη και ζημιές. Κάποιοι πρέπει να φύγουν κάποιοι θα έρθουν. Περιμένουμε το καινούριο με χαρά γιατί μπορεί να μας ανανεώσει, να μας αναζωογονήσει. Αυτό που φεύγει, πολλές φορές είμαστε από κοντά και παρατηρούμε τι κάνει, γιατί θα στεναχωριόμασταν εάν του συμβεί κάτι, να βρεθεί μπροστά σε κακοτοπιές. Το θεωρώ φυσιολογική διεργασία μέσα στην ομάδα.

-Ανοίγει τις πόρτες το όνομα "σπείρα";
-Ναι βέβαια. Όταν έχεις για δάσκαλό σου για επτά χρόνια το Σταμάτη Κραουνάκη, σίγουρα ανοίγουν πόρτες αλλά από κει και πέρα πρέπει να μπορέσεις και μόνος σου να το υποστηρίξεις αυτό. Και να μην παραμείνεις σε αυτό και να μην το ρεζιλέψεις. Είναι μεγάλη ευθύνη.

-Ένα σχόλιο για τον Σταμάτη;
-Καταρχήν είναι ο δάσκαλός μου. Δεν έχω σπουδάσει ούτε τραγούδι ούτε θέατρο, ό,τι έχω μάθει το έχω μάθει από το Σταμάτη. Είναι ένας άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και με καθοδήγησε σε έναν συγκεκριμένο στόχο και εγώ αφήνομαι, δεν έχω καμία σκέψη γιατί το κάνει αυτό.

-Πρέπει να υπάρχουν όρια στη σάτιρα;
-Ναι πρέπει να υπάρχουν. Παντού πρέπει να υπάρχουν και σου το λέει ένας άνθρωπος που είναι πολύ extreme. Ένας άνθρωπος πρέπει να σταματάει εκεί ακριβώς που μπορεί να επηρεαστεί η προσωπικότητα ενός άλλου ή εκεί που μπορεί αν προσβάλλεις κάποιον. Μιλώ για ηθικούς φραγμούς, και θεωρώ ότι τα όρια αυτά είναι πολύ μεγάλα. Είναι και στα πλαίσια της ηθικής του καθένα. Αναφορικά με τη σάτιρα, τα πράγματα είναι πιο ελαστικά. Στο θέατρο είναι πιο ελαστικά έτσι κι αλλιώς τα πράγματα, με την έννοια ότι ενέχει μεγάλο εύρος ελευθερίας ως τέχνη. Η σάτιρα διευρύνει τα όρια της και νομίζω ότι αυτή είναι και η δύναμή της.

-Είσαι και εσύ δάσκαλος. Ποια είναι η εμπειρία σου;
-Έχω μια ομάδα εδώ και 6 χρόνια στο 8ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, ένα θεατρικό εργαστήρι, που λειτουργεί στα πλαίσια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Έχει πολλή πλάκα, τους μαθαίνω κάποια πράγματα αλλά ο στόχος είναι να περνάμε καλά, καθώς αφιερώνουν το πρωινό του Σαββάτου. Απλά καθοδηγητής είμαι όχι δάσκαλος.

-Μετά τη Σπείρα, τι;
-Μια χαρά είμαι εδώ, παράλληλα είμαι και στο σίριαλ της Μυρτώς Κοντοβά (σ.σ. Υπέροχα Πλάσματα). Αυτή τη στιγμή, δε θεωρώ ότι υπάρχει κάτι αντάξιο ή ισοδύναμο με τη Σπείρα Σπείρα. Θα προτιμούσα να καθόμουν σπίτι μου. Δε νομίζω ότι καλλιτεχνικά θα με κάλυπτε κάτι άλλο εκτός της Σπείρας. Όχι επειδή υποτιμώ τη δουλειά που γίνεται παραέξω, αλλά έχω μάθει εδώ μέσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v