Home wireless routers: Καλώδια τέλος!

Στην εποχή προηγμένης τεχνολογίας που ζούμε το να έχουμε απλώς ADSL στο σπίτι δεν μας λέει πολλά. Απαιτούμε διαστημικές ταχύτητες, άριστη δικτύωση συσκευών και ευελιξία κινήσεων. Εσείς θα χρειαστείτε ένα καλό router. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σ'εμάς.
Home wireless routers: Καλώδια τέλος!
του Πάρη Καπράλου

«Γρήγορο και να πετάει»: αυτή θα μπορούσε να είναι η ευχή του κάθε χρήστη ευρυζωνικού internet που θέλει να έχει «ολόκληρο τον κόσμο σπίτι του», όπως έλεγε μια διαφήμιση παλιότερα. Και, όχι, οι «πτητικές» ικανότητες του Διαδικτύου δεν αναφέρονται στη ταχύτητα τους. Αναφέρονται στην έλλειψη καλωδίων, στη δυνατότητα δηλαδή να έχετε πάνω από μία συνδεδεμένη συσκευή, σ΄ ένα μικρό δίκτυο σπίτι σας, το οποίο θα συμβάλλει στην άνεση και την ευελιξία σας, χωρίς να σας «σπάνε τα νεύρα» φιδίσιες καλωδιώσεις κάτω από το γραφείο σας και χωρίς η άνεσή σας να μετριέται στο μήκος ενός καλωδίου...

Ελευθερία κινήσεων. Πολύ μεγάλο πράγμα. Ακριβώς όπως και η διασύνδεση συσκευών μεταξύ τους και με μια σύνδεση στο internet. Γιατί να ακούτε τα CD σας μόνο στο στερεοφωνικό σας, τη ψηφιακή μουσική σας μόνο στον υπολογιστή σας, το κινητό, ή το diskman; Γιατί να μην μπορείτε να δουλέψετε με σύνδεση στο internet στη κρεβατοκάμαρα ή ακόμα και στο μπάνιο, αν έτσι θέλετε;

Δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά για να φτιάξετε ένα ασύρματο δίκτυο. Καταρχήν χρειάζεστε κάποιον εξοπλισμό, κάποια εξαρτήματα. Αυτά είναι ένα wireless router, έναν διαφορετικό wireless adapter (ή προσαρμογέα, αν προτιμάτε την ελληνική ορολογία) κατάλληλο για κάθε μία διαφορετική συσκευή που θα συνδέσετε, μία σύνδεση στο internet και να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές που επιθυμείτε να συνδέσετε διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματο δίκτυο. Στην συνέχεια θα χρειαστείτε την υπομονή και τη προσοχή σας για λιγότερο από μία ώρα, ανάλογα βεβαίως με το τι θέλετε να συνδέσετε. Έχετε πολλές άγνωστες λέξεις; Οταν διαβάσετε το άρθρο μας θα έχετε λιγότερες. Υπομονή.

Τι μπορώ να συνδέσω
Η βασικότερη μορφή ενός οικιακού ασύρματου δικτύου είναι αυτή της σύνδεσης της διασύνδεσης σας με το internet με έναν ή περισσότερους υπολογιστές. Η επόμενη κίνηση συνήθως είναι να δημιουργήσετε ένα δίκτυο «server – client» σε μικρογραφία, ορίζοντας έναν υπολογιστή ως server -κατά προτίμηση εκείνον που μπορεί να μένει σχεδόν πάντα ανοικτός, δηλαδή ένα desktop- πάνω στον οποίο θα συνδέονται άλλες συσκευές και πιθανόν κάποιοι φορητοί υπολογιστές.

Αυτή η μορφή δικτύου σας δίνει περισσότερες δυνατότητες αφού μπορείτε να ορίζετε με ακρίβεια το είδος της χρήσης των πόρων (internet, αρχεία από αυτόν τον υπολογιστή, κλπ) που κάθε συσκευή που συνδέεται σε αυτόν έχει το δικαίωμα να «βλέπει». Ωστόσο αυτή η επιλογή απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις υπολογιστών, κι εμείς σας υποσχεθήκαμε να σας βοηθήσουμε να στήσετε ένα οικιακό ασύρματο δίκτυο σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα. Άλλες συσκευές που μπορούν να διασυνδεθούν είναι κάποιες συσκευές DVD Player & Recorder, κάμερες, εκτυπωτές, κάποια κινητά τηλέφωνα, μουσικοί ενισχυτές και συστήματα μεγαφώνων κ.α.

Αν και κάποιες συσκευές έχουν ενσωματωμένες ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν τη «συνεννόησή» τους με ένα ασύρματο δίκτυο WLAN, οι περισσότερες θα χρειαστούν κάποιον ειδικό προσαρμογέα. Ένα κύκλωμα, δηλαδή, το οποίο αγοράζετε από κάποιο μεγάλο κατάστημα με αξεσουάρ για υπολογιστές. Για όλες τις άλλες συσκευές πλην υπολογιστών ο κατασκευαστής τους γράφει ακριβώς τι χρειάζεστε στο εγχειρίδιο χρήσης. Στην χειρότερη περίπτωση και εφόσον δεν καταλαβαίνετε τι θα πρέπει να προμηθευτείτε για να συνδέσετε μιά συσκευή -πέραν υπολογιστών και των περιφερειακών τους για τα οποία θα μιλήσουμε άμεσα- μπορείτε να πάτε στο κοντινότερο σε εσάς μεγάλο κατάστημα διάθεσης ηλεκτρονικών ειδών, να δείξετε στους υπαλλήλους το εγχειρίδιο χρήσης και να πείτε τι θέλετε να κάνετε.

Σύνδεση: Internet
Για να δώσετε πρόσβαση στο internet σε όλες τις συσκευές που επιθυμείτε να δώσετε πρόσβαση, θα πρέπει να κάνετε διαθέσιμη την πρόσβαση προς αυτές ασύρματα.
Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε μία συσκευή που αντικαθιστά το «κλασσικό» modem με το οποίο συνδέεστε ενσύρματα μέσω τηλεφωνικού καλωδίου με το internet. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο τι είδους wireless router θα αγοράσετε. Τα wireless routers κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη γραμμή που έχετε (ADSL, ADSL+, ISDN, κλπ.), ανάλογα με τον τύπο μετάδοσης (802.11b/c/g/n) τον οποίο επιλέγετε με γνώμονα τη συμβατότητα της μετάδοσης με τις συσκευές που ήδη έχετε και έχουν ήδη δυνατότητα σύνδεσης –όπως π.χ. ένας φορητός υπολογιστής, το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν (WEP/WPA./WPA2/802.1X)- και τα τυχόν πρόσθετα χαρακτηριστικά, τα οποία συνήθως αφορούν τον αριθμό συνδέσεων που υποστηρίζουν και το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν.

Σε επίπεδο κόστους μία τέτοια συσκευή μπορεί να κοστίζει από 30 ως 100 ευρώ, αν και μπορούν να βρεθούν πολύ αξιόλογες λύσεις σε μέσες τιμές όπως 50 – 70 ευρώ. Δώστε περισσότερη βάση στα βασικά χαρακτηριστικά παρά στα πολύ «προχωρημένα», «ψαγμένα» κλπ.: εξοπλισμός αυτού του είδους είναι ιδανικός για ειδικές χρήσεις, αλλά ίσως πάσχει σε επίπεδο ευχρηστίας.

Σύνδεση: Υπολογιστές
Για να συνδέσετε υπολογιστές σε ένα τέτοιο δίκτυο αυτοί θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν το σήμα του wireless router το οποίο τους συνδέει με το internet, αντί ενός καλωδίου.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καν να αγοράσετε εξοπλισμό αν μιλάμε για σχεδόν οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή που έχει αγοραστεί τα 2 τελευταία χρόνια. Αν ωστόσο ο φορητός σας υπολογιστής δεν υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω ασύρματου δικτύου (η ένδειξη που ψάχνετε είναι WiFi, WLAN, Wireless LAN ή κάτι παρεμφερές), καλό είναι να αγοράσετε ένα ειδικό προσαμογέα, δηλαδή ένα κύκλωμα που θα δρα ως κεραία / σημείο διασύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο.

Σε παλιότερους υπολογιστές αλλά και σε ορισμένους σημερινούς, υπάρχει σε κάποια από τις δύο πλευρές του μία πλατειά εγκοπή (slot), που ονομάζεται «θύρα PCMCIA». Εφόσον ο υπολογιστής σας έχει μία τέτοια θύρα και δεν τη χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη, ειδική χρήση, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν προσαρμογέα κατάλληλο για PCMCIA θύρα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να προτιμήσετε μία ανάλογη συσκευή σε μορφή USB, η οποία είναι και κατάλληλη για να μπαίνει σε οποιαδήποτε συσκευή. Η περίπτωση της USB κάρτας ασύρματης δικτύωσης είναι καλή, διότι με τη χρήση της μπορείτε να μετατρέψετε σε συσκευή συνδεδεμένη στο οικιακό σας δίκτυο και αρκετούς εκτυπωτές που έχουν ανάλογη υποδοχή και δυνατότητα, αλλά και τον υπολογιστή γραφείου σας.

Η σύνδεση του υπολογιστή σας με τη συσκευή είτε αυτή είναι μία κάρτα μορφής PCMCIA είτε είναι USB θα γίνει με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού που συνοδεύει και τις δύο μορφές καρτών. Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει μέσω του νέου ασύρματου δικτύου η αναγνώριση από τον / τους υπολογιστές του router, για τον οποίο επίσης θα πρέπει να εγκατασταθεί το λογισμικό που τον συνοδεύει. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση του router θα πρέπει να ξέρετε κάποια στοιχεία για τον παροχέα υπηρεσιών internet που χρησιμοποιείτε, το όνομα με το οποίο κάνετε login (συνδέεστε) στο δίκτυο του και το password. Κάποια άλλα στοιχεία αναφορικά με κάποιες επιλογές δικτύου που έχει προρυθμίσει ο πάροχος που ίσως σας ζητηθούν, μπορείτε να τις αναζητήσετε από τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των παρόχων.

Προτείνεται να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες για μεγαλύτερη ασφάλεια των συστημάτων σας με βάση τον router. Εφόσον δεν θέλετε να γίνετε λεία κάθε επίδοξου hacker ή δεν θέλετε να γίνετε ο «καλός Σαμαρείτης» της περιοχής σας δίνοντας ασύρματο internet σε καθένα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σπίτι σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή.

Επιλογή εξοπλισμού
Στο εμπόριο θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές επιλογές. Επιλέξτε με κριτήριο τις ανάγκες σας ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε ικανοποιημένοι. Στα Άρθρα του Αφιερώματος ακολουθούν μερικές αντιπροσωπευτικές αλλά καλές επιλογές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v