Ρίτα Αντωνοπούλου: "Οφείλουμε σεβασμό στους παλιούς καλλιτέχνες"

Τι σημαίνει να είσαι νέα τραγουδίστρια/τραγουδοποιός στις μέρες μας;
Σημαίνει ότι αγαπάς πολύ το τραγούδι γιατί θα πρέπει να παλέψεις πάρα πολύ για να τα καταφέρεις. Είναι πολύ δύσκολη εποχή για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Δε μας βοηθάει καθόλου η παρούσα κατάσταση στα ΜΜΕ και στις δισκογραφικές εταιρίες. Εκτός από ικανός πρέπει να είσαι και τυχερός για να μπορέσεις να ακολουθήσεις χωρίς εκπτώσεις το δρόμο που θέλεις.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο καλλιτέχνη να βρει το «χώρο» του να εδραιωθεί, να βρει/δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα;
Ίσως είναι το δυσκολότερο από όλα. Όλα φαίνεται να σε ωθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σα να μην έχεις άλλη επιλογή. Αν θες να ασχοληθείς με το τραγούδι και να κάνεις δισκογραφική δουλειά θα πρέπει να τραγουδήσεις ένα συγκεκριμένο είδος που μπορεί να μη σε αντιπροσωπεύει. Ευτυχώς παντού υπάρχουν κι εξαιρέσεις κι υπάρχουν κι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει αυτό που έχεις να πεις. Εγώ ας πούμε υπήρξα πολύ τυχερή γιατί συνεργάστηκα με σημαντικούς ανθρώπους που με βοήθησαν και με βοηθούν να βρω το χώρο και την ταυτότητα μου.

Ποια είναι η σχέση και η αντιμετώπιση μεταξύ παλιών και νέων καλλιτεχνών;
Δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι σε θέση ή έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν κάποιο νέο καλλιτέχνη. Αυτό που έχω ζήσει εγώ δίπλα στο Θάνο Μικρούτσικο είναι κάτι το οποίο απλά δε συμβαίνει! Του οφείλω πάρα πολλά γιατί με πίστεψε κι υποστήριξε την επιλογή του και συνεχίζει να το κάνει. Μου δίνει πάρα πολλά, μαθαίνω ακόμη περισσότερα και έχω να κοιτάζω μπροστά με αγωνία για αυτό που με περιμένει. Οφείλουμε σεβασμό σε αυτούς που έκαναν τόσο σημαντικά πράγματα πριν από μας.

Πως προωθεί κανείς τον εαυτό του και ποιες θυσίες είναι έτοιμος να κάνει για να γνωρίσουν τη δουλειά του;
Αυτό εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθενός. Γνωρίζω ανθρώπους που θα έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για λίγη δημοσιότητα. Δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Είμαι έτοιμη να θυσιάσω χρόνο και κόπο για να γίνομαι συνεχώς καλύτερη στη δουλειά μου. Αυτό είναι νομίζω το κλειδί.

Ένα σχόλιο για τους χώρους-μουσικές σκηνές. Πόσο ανοιχτοί είναι, ποιοι προτιμούνται;
Υπάρχουν χώροι για να φιλοξενήσουν τη μουσική μας κι είναι φιλόξενοι. Υπάρχει ευτυχώς και το ανάλογο κοινό που μας ακολουθεί με αγάπη και δεν έχει παραβιαστεί ακόμη η αισθητική του από το βομβαρδισμό των μίντια με ό,τι πιο φτηνό κυκλοφορεί. Σε όσους χώρους έχουμε δουλέψει η συνεργασία ήταν άψογη. Μακάρι να δημιουργηθούν κι άλλοι χώροι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τις ζωντανές εμφανίσεις το καλό τραγούδι και την καλή μουσική που τόσο έχουμε ανάγκη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v