Weekenders στην Επίδαυρο: Απόδραση με αιτία

Μια ανάσα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, εξερευνούμε την περιοχή γύρω από τα δύο θέατρα, διαλέγουμε τις παραστάσεις που θα δούμε και ξαναθυμόμαστε όλους τους λόγους για τους οποίους λατρεύουμε το μοναδικό... στάνταρ weekend του χρόνου.
Weekenders στην Επίδαυρο: Απόδραση με αιτία
της Ηρώς Κουνάδη

Πάντα θεωρούσα ότι τα Σαββατοκύριακα στην Επίδαυρο είχαν κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ”μίνι αποδράσεις” από το κλεινόν άστυ. Ίσως φταίει αυτή η αίσθηση φοιτητικής ζωής που έχεις όταν βλέπεις το διπλανό σου από το θέατρο το βράδυ στο εστιατόριο και την άλλη μέρα το πρωί στην παραλία, όπως τότε που, φεύγοντας από τη σχολή, κατέληγαν όλοι στην ίδια καφετέρια.

Ίσως πάλι να είναι τα ενεργειακά vibes του χώρου του θεάτρου, το ασύλληπτο γεγονός πως σε αυτές τις κερκίδες κάθονταν άνθρωποι πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Ή η χαρά της ανακάλυψης που προσφέρει η περιοχή, εκείνο το συναίσθημα που δημιουργείται όταν κάπου όπου δεν είχες σκοπό να πας, αλλά βρέθηκες τυχαία, ανακαλύπτεις ομορφιά για την οποία δε μιλά κανένας ταξιδιωτικός οδηγός.

Γιατί, όντως, η Επίδαυρος, Παλαιά και Νέα, μαζί με το πλησιέστερο στο αρχαίο θέατρο χωριό, το Λυγουριό, συναποτελούν μια πολύ όμορφη –όσο και επισκιασμένη από τους υπόλοιπους ειδυλλιακούς προορισμούς της Πελοποννήσου– περιοχή.

Ιδιαίτερα η Παλαιά Επίδαυρος, με τη γραφική της προκυμαία, στην οποία στήνονται κάθε καλοκαίρι από το 1998 τα ξύλινα περίπτερα των Γιορτών Αγροτουρισμού, που κερνούν τους περαστικούς παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Πελοπόννησο –ντόπιο κρασί, παραδοσιακά γλυκά και μέλι, τυροκομικά προϊόντα και ζυμαρικά–, πουλάνε χειροποίητα κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης και ενημερώνουν για τα προγράμματα και τις δράσεις του αγροτουρισμού, είναι ιδανική για ατελείωτες απογευματινές βόλτες.

Εξίσου ενδιαφέρουσα, και ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, είναι και η χερσόνησος που διχοτομεί την παραλία της Επιδαύρου, το Νησί, όπου θα θαυμάσετε και απομεινάρια της Ακρόπολης και των Ρωμαϊκών τειχών, ερείπια παλατιού και σπιτιών, στύλους Δωρικού ναού, Μυκηναϊκούς τάφους και το μεγαλοπρεπές στολίδι της πόλης, το Μικρό Αρχαίο Θέατρο.

Οι λάτρεις της αρχαίας ιστορίας, βέβαια, κάνουν τις βόλτες τους εδώ αφού πρώτα έχουν ξοδέψει ατελείωτες ώρες στον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί το Θέατρο και το Μουσείο Αρχαίας Επιδαύρου, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 19.00, αλλά και στο Ασκληπιείο και στην Ακρόπολη της Βασσάς. Για τους φυσιολάτρες, πάλι, η top μυστική γωνιά της περιοχής είναι το καταπράσινο φαράγγι του Βόθυλα, κοντά στη Νέα Επίδαυρο.

Το χωριό που έγινε διάσημο χάριν στην ταβέρνα του Λεωνίδα, στην οποία τρώνε, μετά τις παραστάσεις, πρωταγωνιστές, celebrities και θεατές, όλοι μαζί, το μικρό Λυγουριό, με τα παραδοσιακά καφενεία, τα μαγαζάκια και την πλακόστρωτη πλατεία του, αξίζει να το περπατήσετε, για να ανακαλύψετε την ομορφιά του και να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε έτη φωτός μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα, σε ένα παραδοσιακό χωριό με χαρακτήρα.

Κι επειδή καλοκαιρινό weekend χωρίς βουτιές και ηλιοθεραπεία δε νοείται, οι παραλίες της περιοχής προσφέρονται για ατελείωτες αναλύσεις της χθεσινοβραδινής παράστασης πλάι –ή και πάνω– στο κύμα. Στο Νησί, στο Γιαλάσι και στο Καλαμάκι θα απολαύσετε καταγάλανα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές πλαισιωμένες από πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

Εναλλακτικά, αν απομακρυνθείτε λίγο από την Επίδαυρο, στρίβοντας αριστερά στο αρχαίο θέατρο και ακολουθώντας το δρόμο που περνά μέσα από το χωριό Αδάμι, θα κολυμπήσετε σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αργολίδας, την Κάντια, με τα πολύχρωμα βότσαλα και τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα.

Γενικότερα, η περιοχή προσφέρεται για περιήγηση και εξερευνήσεις. Εσείς απλά επιλέξτε την παράσταση –ή τις παραστάσεις– που θα παρακολουθήσετε και κλείστε δωμάτια. Μετά θα μπορείτε να χαμογελάτε συγκαταβατικά σε όσους παίρνουν το (δίωρο) δρόμο της επιστροφής όταν τελειώνει η παράσταση, μην ξέροντας τι χάνουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v