Ultra portable: 5 κορυφαία laptop

Μικρός όγκος, περιορισμένο βάρος, εξαιρετική χρηστικότητα και καλαίσθητο design. Η νέα κατηγορία laptop, οι ultra portables, δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν στους ιδιαίτερα απαιτητικούς χρήστες business εφαρμογές αλλά και στιγμές χαλάρωσης. Τεστάραμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από τους καλύτερους.
Ultra portable: 5 κορυφαία laptop

του Πάρη Καπράλου

Ο φορητός υπολογιστής ονομαζόταν αρχικά laptop (με την έννοια ότι μπορούσες να τον στηρίξεις ακόμα και πάνω στην κοιλιά σου, διότι δεν χρειαζόσουν γραφείο), αργότερα ονομάστηκε από την Apple ”Notebook” διότι μπορούσε να έχει μέγεθος τετραδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για την δημιουργία του πρώτου φορητού υπολογιστή είναι παλαιότερη της ιδέας του ”προσωπικού υπολογιστή” με την έννοια του υπολογιστή γραφείου, καθώς ο ”πατέρας” του σύγχρονου προγραμματισμού (object – oriented programming) είχε προτείνει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 την δημιουργία του Dynabook στην Xerox PARC, εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής της εποχής.

Ωστόσο πέρασαν πολλά χρόνια πριν οι φορητοί υπολογιστές γίνουν πραγματικά ”φορητοί” (χωρίς να απαιτείται κάποιος να είναι αρσιβαρίστας για να τους μεταφέρει), ακόμα περισσότερος καιρός δε για να γίνουν φορητοί και ως προς την χρήση τους και να πάψουν να είναι ....αφόρητοι ως προς τις επιδόσεις τους και την ουσιαστική λειτουργικότητά τους.

Στην εποχή μας οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να είναι πραγματικά φορητοί, με λειτουργικότητα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά την λειτουργικότητα ενός υπολογιστή γραφείου, μικρό μέγεθος και βάρος και μεγάλη αυτονομία.

Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, με την βελτίωση της ισχύος των επεξεργαστών, έτσι ώστε να αποδίδουν περισσότερη ισχύ με εξαιρετικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, οι φορητοί υπολογιστές έχουν μειώσει τους συμβιβασμούς ως προς την χρηστικότητα και την αξιοποίησή τους που πρέπει να κάνει ένας χρήστης. Επίσης, έχει δοθεί η δυνατότητα να έχουν εξαιρετικά μικρές διαστάσεις, εφόσον αυτό είναι το ζητούμενο.

Μία νέα κατηγορία έχει δημιουργηθεί: οι Ultra portables. Υπολογιστές με ικανή –αλλά όχι κορυφαία ισχύ- φτιαγμένοι για να αντιμετωπίσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη πάνω σε business εφαρμογές, αλλά και να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Η κατηγορία αυτή υπολογιστών απευθύνεται σε business people με καλό γούστο –ορισμένα από τα μοντέλα της κατηγορίας εκτός από αξιοπιστία και χρηστικότητα έχουν να επιδείξουν και το όμορφο design ανάμεσα στις αρετές τους- ανάγκη να εργάζονται συχνά εκτός γραφείου, οι οποίοι θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τα μηχανήματα αυτά και για λόγους φορητής διασκέδασης –όπως π.χ. να παίξουν ένα παιχνίδι, ή να δουν μιά ταινία.

Χαρακτηριστικά όλης της κατηγορίας είναι ο μικρός όγκος και το χαμηλό βάρος που καθιστούν εύκολη την μεταφορά του μηχανήματος. Όλα τα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας ζυγίζουν λιγότερο από 1,3 κιλά. Άλλο χαρακτηριστικό της εν λόγω κατηγορίας είναι η υψηλή ενσωματωμένη δυνατότητα συνδεσιμότητας με ασύρματα, ενσύρματα και κινητά δίκτυα, με κάθε τρόπο και σχεδόν κάθε πλατφόρμα, με τρόπο εξαιρετικά απλό (συνήθως το σύρσιμο ενός ειδικού διακόπτη, ή το πάτημα ενός κουμπιού αρκεί). Τέλος, οι περισσότερες λύσεις αυτής της κατηγορίας διαθέτουν αυτονομία μπαταρίας που φθάνει -και σε ορισμένες φορές ξεπερνά- τις 4 ώρες, προεγκαταεστημένο όλο το απαραίτητο λογισμικό και αυξημένη προστασία και ασφάλεια με τη χρήση βιομετρικού κλειδώματος (αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v