Που και τι θα φάτε- που θα μείνετε

Το φαγητό στη Λισσαβόνα είναι ίσως η περισσότερο value for money δραστηριότητα στην οποία μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το φαγητό στην Πορτογαλία είναι εξαιρετικό. Χρησιμοποιούν και αυτοί πολύ ελαιόλαδο αν και το ψάρι μετέχει περισσότερο στο διαιτολόγιό τους.

Το φαγητό στη Λισσαβόνα είναι ίσως η περισσότερο value for money δραστηριότητα στην οποία μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το φαγητό στην Πορτογαλία είναι εξαιρετικό. Χρησιμοποιούν και αυτοί πολύ ελαιόλαδο αν και το ψάρι μετέχει περισσότερο στο διαιτολόγιό τους.

Λόγω του Ατλαντικού και της αλιείας, ένα βασικό συστατικό της πορτογαλέζικης διατροφής είναι ο μπακαλιάρος. Στο φούρνο τηγανιτός ή με σάλτσα (δεν τον συναντήσαμε συνοδεία σκορδαλιάς), ο μπακαλιάρος μαζί με τις γαρίδες καλύπτει περισσότερο από το 50% της προτίμησης που δείχνουν οι πορτογαλέζοι στο ψάρι.

Κατά τα άλλα, η διατροφή των πορτογάλων βασίζεται στο κρέας, χοιρινό ή μοσχαρίσιο, με τα λευκά κρέατα να έχουν τον δεύτερο λόγο. Ο χορτοφάγος θα δυσκολευτεί λίγο στη Λισσαβόνα, μια που ακόμα και αρκετές από τις σαλάτες τους περιέχουν κρεατικά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πορτογαλικό κρασί. Όχι το διάσημο ”πορτό”- αυτό είναι ένα είδος γλυκερού λικέρ, αλλά τον παραδοσιακό ερυθρό ξηρό οίνο. Είτε το βρείτε χύμα είτε συσκευασμένο, δώστε του μια ευκαιρία- δεν θα το μετανιώσετε.

Οι τιμές είναι τελείως διαφορετικές εκεί: Όταν κάποιος λέει ”θα φάω ακριβά” εννοεί ένα γεύμα που με κρασί θα του κοστίσει το πολύ 60 ευρώ ανά άτομο. Το μετρίως ακριβό φαγητό κοστίζει 25 ευρώ και το φθηνό κάτω από 12 ευρώ κατ΄ άτομο.

Και αν τα αλμυρά της πορτογαλικής κουζίνας είναι πολύ καλά, δύσκολα βρίσκει κανείς εκφράσεις για να περιγράψει τα γλυκά. Το να σε ρωτούν τι θα πάρεις για επιδόρπιο μετά το φαγητό θεωρείται κάτι παραπάνω από φυσικό και, φυσικά, η επόμενη ερώτηση των σερβιτόρων αφορά τον αριθμό των καφέδων (εσπρέσσο) που χρειάζεται το τραπέζι.

Άλλο ένα πράγμα που δεν είναι τυχαίο εκεί. Όπως λένε οι ντόπιοι, η παράδοση των γλυκισμάτων ξεκινά από παλιά και σχετίζεται με τον καθολικισμό και το έντονο θρησκευτικό αίσθημα που διαπνέει του κατοίκους. Παλαιότερα ελλείψει χρημάτων οι φτωχές οικογένειες συνήθιζαν να δωρίζουν στα μοναστήρια αυγά.

Οι ανύπαντρες μοναχές που, έχοντας εγκαταλείψει τα εγκόσμια, κατέφευγαν σε μοναστήρια επιδίδονταν σε μαγειρικούς διαγωνισμούς όπου τα γλυκά- και δη τα κέικ- είχαν τον πρώτο λόγο. ”Ενα καλό γλυκό είναι καλύτερο από ένα καλό γεύμα”, λένε υπερβάλλοντας οι Πορτογάλοι. Και αν αυτό δεν μας αντιπροσωπεύει, σίγουρα μας... προϊδεάζει.

Το ”καλύτερο” και σίγουρα ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της Λισσαβόνας είναι το Eleven, στη Rua Marques de Fronteira. Με μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα, το Eleven προσελκύει ως επί το πλείστον επαγγελματικά γεύματα, ενώ η κάβα του είναι πραγματικά εντυπωσιακή (βρήκαμε μέχρι και κάποια καλά ελληνικά κόκκινα!). Υπολογίστε 65- 70 ευρώ το άτομο.

Στο νούμερο 1 της Traversa de Amoreiras, κοντά στη λεωφόρο de Liberdade, θα βρείτε το Casa de Comida. Παραδοσιακή πορτογαλέζικη κουζίνα με σωστό μαγείρεμα και χαλαρό περιβάλλον. Υπολογίστε γύρω στα 25 ευρώ το άτομο, με το κρασί και τα επιδόρπια. Στο κέντρο της πόλης, στην Praca des Flores (στα όρια του Bairro Alto) θα βρείτε το ”μοναστηριακό ή ”Conventual”.

Αυτό προτιμούν οι βουλευτές του παρακείμενου κοινοβουλίου, αλλά και αρκετοί διάσημοι της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Παρόλα αυτά η τιμή κατ΄ άτομο δεν θα ξεπεράσει τα 32- 33 ευρώ. Εξαιρετική επιλογή, στην ίδια περίπου τιμή αποτελεί το Par’ Acorda στην περιοχή Baixa και την Rua de Atalaia. Αν και το περιβάλλον είναι νεωτεριστικό θα προτείναμε να μην παρασυρθείτε από τα εξωτικά πιάτα και να παραγγείλετε κάτι κλασσικό. Πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε κράτηση, γιατί αυτή την εποχή το Par’ Acorda θεωρείται πολύ ”hot spot”. Υπολογίστε γύρω στα 30 ευρώ το άτομο.

Μία ακόμα εξαιρετική πρόταση θεωρείτε το Las Brasileiras στην παραθαλάσσια περιοχή Docas. Προσπεράστε τον εσμό των φαγάδικων και καταλήξτε σε αυτό. Είναι το προτελευταίο στη σειρά και διαθέτει πανέμορφο πατάρι. Τιμήστε τα ορεκτικά. Έξω από τη Λισσαβόνα σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο, βρίσκεται το θέρετρο Cascais. Στις όχθες του Ατλαντικού το μέρος προσφέρει καταπληκτική ευκαιρία για βόλτες εκεί που το μακρινό κύμα σκάει στις ευρωπαϊκές ακτές- κάτι που θα βρείτε πιθανότατα εξαίρετη ευκαιρία για να σας ανοίξει η όρεξη.

Αφού αυτό συμβεί, πηγαίνετε πίσω από την παραλία στο Panorama. Εκεί, παρά το όνομά του, θα θαυμάσετε περισσότερο τα ψαρικά που προσφέρει παρά τη θέα. Δοκιμάστε όλα τα ψάρια, τις ολόφρεσκες γαρίδες και βέβαια την καβουρόψιχα- είναι η καλύτερη που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Υπολογίστε περίπου 45 ευρώ το άτομο. Είναι λίγο μακριούτσικα, αλλά και ο Ατλαντικός και το Panorama αξίζουν τον κόπο.

Διαμονή

Είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην αναζήτηση καταλύματος στη Λισσαβόνα, καθώς οι επιλογές είναι αμέτρητες. Από exclusive ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι οικονομικότατους ξενώνες, η πορτογαλική πρωτεύουσα διαθέτει τα πάντα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι οι εξής:

Lapa Palace

Στην καρδιά της Λισσαβόνας, σκαρφαλωμένο σε έναν από τους λόφους που προσφέρουν μαγευτική θέα στην πόλη, το παλάτι του 18ου αιώνα αποτελεί σήμερα μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές πολυτελούς διαμονής στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Με 109 μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια, εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές, 20 πολυτελέστατες σουίτες και παροχές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, limousine service, υπηρεσία γραμματέα και ένα από τα καλύτερα spa της Ευρώπης, σύμφωνα με το περιοδικό Conde Nast Traveller, το Lapa Palace εγγυάται βασιλική διαμονή. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 355 ευρώ και φτάνουν μέχρι 2500 ευρώ για τη Royal Suite.

As Janelas Verdes

Το όνομά του σημαίνει ”τα πράσινα παράθυρα”. Και μπορεί αυτό το υψηλής αισθητικής παλάτι του 18ου αιώνα να μην έχει πράσινα παράθυρα, διαθέτει όμως όλη τη ρομαντική αίσθηση και την αύρα περασμένων εποχών που χαρακτηρίζει τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται. Δίπλα ακριβώς στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης, με το μικρό, καταπράσινο κήπο του, τη βιβλιοθήκη του τελευταίου ορόφου και την προσεγμένη διακόσμηση των δωματίων, αυτό το boutique hotel μπορεί να μην αποτελεί την πολυτελέστερη επιλογή, διαθέτει όμως ένα καλλιτεχνικό feeling που το καθιστά ιδανική πρόταση διαμονής σε μια πόλη με πολιτιστικό παρελθόν όπως αυτό της Λισσαβόνας. Οι τιμές ξεκινούν από 174 και φθάνουν μέχρι 370 ευρώ.

Avenida Palace

Κτισμένο το 1892, το πρώτο luxury hotel της Λισσαβόνας διατηρεί ανέπαφη την αισθητική της Belle Epoque, προσφέροντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, με εκπληκτική θέα στο ιστορικό κέντρο, το κάστρο του San Jorge και την Avenida da Liberdade, το ξενοδοχείο διαθέτει 82 δωμάτια και 17 σουίτες, εκ των οποίων μία προεδρική. Πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές και διακοσμημένα στο αριστοκρατικό στυλ των Λουδοβίκων και της Belle Epoque, υπόσχονται να σας ταξιδέψουν σε μια από τις ρομαντικότερες εποχές της Γηραιάς Ηπείρου. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 260 ευρώ, ενώ αρκετά συχνά πραγματοποιούνται προσφορές που φτάνουν έως και το μισό της κανονικής τιμής.

VIP Inn Veneza

Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, την Avenida da Liberdade, το κτισμένο το 1886 ξενοδοχείο συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την πρωτοτυπία στη διακόσμηση των δωματίων. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, air condition, mini bar, χρηματοκιβώτιο και πρόσβαση στο internet, ενώ το ξενοδοχείο παρέχει, μεταξύ άλλων, bar, πλυντήριο και parking. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 65 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v