Hoteling, eating, clubbing: Goulash & ζεστό κρασί

Hoteling, eating, clubbing: Goulash & ζεστό κρασί

Χάριν στην εξαιρετικά ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δυσκολευτείτε στην αναζήτηση καταλύματος στην Πράγα. Από exclusive ξενοδοχεία 5 αστέρων και διεθνείς αλυσίδες μέχρι απίστευτα οικονομικά hostels, πανσιόν και διαμερίσματα που ενοικιάζονται από ιδιώτες, στην Πράγα υπάρχουν τα πάντα, για κάθε γούστο και budget. Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής είναι οι εξής.

Στην Καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πράγας ”έναν (αναγκαίο) περίπατο” μακριά από το Κάστρο της τσέχικης πρωτεύουσας και κοντά στους βασιλικούς κήπους και τη γέφυρα του Καρόλου το ”μουσικό” Hotel Aria iπεριμένει να ικανοποιήσει τις πολυτελείς σας φιλοδοξίες. Περισσότερα από 50 κομψότατα διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, αφιερωμένα σε ξεχωριστές προσωπικότητες της τέχνης και ιδίως της μουσικής είναι διαθέσιμα προς περίπου 270 ευρώ την ημέρα έκαστο. Αν βιαστείτε, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου μπορείτε να επωφεληθείτε την ειδική προσφορά που ”ρίχνει” την τιμή στα 200 ευρώ για κάθε βράδυ. Όπως και να έχει ρωτήστε για τις ειδικές προσφορές που κάνει το ξενοδοχείο για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Δίπλα στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης η πολυτέλεια βρίσκει το καταφύγιό της στο Riverside Hotel. Χτισμένο εξ ολοκλήρου σε στυλ Art Nouveau, με ατμόσφαιρα belle époque και με κατά παραγγελία χειροποίητη επίπλωση κάθε δωματίου το Riverside Hotel εγγυάται τη σημασία στη λεπτομέρεια. Αν και όχι ”ποταμίσια όπως υπόσχεται το όνομά του, τα παράθυρα των δωματίων του Riverside προσφέρουν εξαιρετική θέα στους πύργους της μαγευτικής πόλης. Εκτός της high season, οι τιμές για το superior διπλό δωμάτιο κινούνται πέριξ των 170 ευρώ για κάθε ημέρα.

Φαγητό και διασκέδαση

Ως ευρωπαϊκή μητρόπολη, η Πράγα προσφέρει αμέτρητες επιλογές όσον αφορά τόσο τις γαστριμαργικές σας αναζητήσεις όσο και τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Τσέχικη και διεθνής κουζίνα, fast food και stylish εστιατόρια, ήσυχα μπαράκια, μεγάλα club και live σκηνές βρίσκονται όλα στη διάθεσή σας –η μοναδική δυσκολία έγκειται στην καθημερινή επιλογή.

Για την πρώτη σας επαφή με την τσέχικη κουζίνα –η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετική– κατευθυνθείτε προς τα εστιατόρια Rustika (Vaclavske Namesti 36) και Mustek (Na Mustku 8). Από τα αγαπημένα μας, το Klub Architektu (Betlemske Namesti 169/5A) προσφέρει εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, σε ένα stylish περιβάλλον, σε τιμές αρκετά πάνω του μέσου όρου των υπόλοιπων εστιατορίων.

Τα εστιατόρια εκτός ”τουριστικών” περιοχών θα σας δυσκολέψουν λίγο, δεδομένου ότι το προσωπικό συνήθως δε μιλά αγγλικά, αξίζουν όμως τον κόπο τόσο για την ατμόσφαιρα και την κουζίνα τους όσο και για τις απίστευτα χαμηλές τιμές τους (ένα υπερπλήρες γεύμα δύσκολα ξεπερνά τα 8 ευρώ το άτομο) και την εμπειρία του να παραγγέλνεις στην τύχη, καθώς συνήθως δεν διατίθενται κατάλογοι στην αγγλική. Αν δεν πολυσυμπαθείτε την τσέχικη κουζίνα, αποφύγετέ τα. Αν πάλι όλα αυτά σας ακούγονται δελεαστικά, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το εστιατόριο στην οδό Opletalova, απέναντι από το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Και τι θα φάτε; Η τσέχικη κουζίνα είναι, σε γενικές γραμμές, βαριά και με ιδιαίτερη έμφαση στο κρέας, κυρίως το χοιρινό. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε καπνιστό, συνοδεία dumplings (knedlicky, στα τσέχικα) ψωμιού ή πατάτας. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδοσιακά πιάτα είναι η σούπα goulash, ενώ οι επιρροές της διεθνούς κουζίνας είναι εμφανείς σε πιάτα όπως το ψητό κοτόπουλο με ροδάκινα.

Για επιδόρπιο, δοκιμάστε οπωσδήποτε μελόπιτα –η καλύτερη στο Café Ebel, Retezova 9–, strudel και γλυκά dumplings. Μην παραλείψετε, επίσης, να δοκιμάσετε ζεστό κρασί με ζάχαρη και λεμόνι -θα το βρείτε στους καταλόγους ως mulled wine. Ανέλπιστα εξαιρετικό.

Αν, πάλι, η καθημερινή κρεατοφαγία δεν είναι το χόμπι σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά εστιατόρια διεθνούς, γαλλικής, κινεζικής, μεξικάνικης, ιταλικής, ακόμη και ελληνικής κουζίνας. Δύο από τα καλύτερα είναι τα Pravda Restaurant (Parizska 17) και Rybi Trh (Tynsky dvur 5).

Ό,τι κι αν κάνετε, αποφύγετε τα εστιατόρια πάνω στην πλατεία της παλιά πόλης –η ποιότητά τους είναι πολύ κατώτερη των υπολοίπων και δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις υπερβολικές τιμές τους.

Τα μικρά cafe στα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι όλα πανέμορφα, ατμοσφαιρικά και στην πλειοψηφία τους προσφέρουν εξαιρετικά γλυκά και snacks. Ιδιαίτερα τα Ebel, Mini και τα δύο café δίπλα στην εκκλησία Tyn συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικό, αν και λίγο ακριβότερο, είναι και το Café Louvre (Narodni 22), ενώ ακριβώς δίπλα θα βρείτε το Rock Café, που λειτουργεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες και διοργανώνει αρκετά συχνά live.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό tea room Bata, στην πλατεία Βεγκεσλάου, όπου θα δοκιμάσετε όσο περισσότερες ποικιλίες τσαγιού αντέχετε, καθισμένοι σε μεγάλα, πολύχρωμα μαξιλάρια στο πάτωμα. Οι καπνιστές μάλλον θα απογοητευτούν από το γεγονός ότι το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά, σε όλους τους χώρους του.

Τα φώτα της… nightlife δημοσιότητας συγκεντρώνει το πολυώροφο Karlovy Lazne, δίπλα στη Γέφυρα του Καρόλου, με dance, rock, mainstream και electronic stages σε κάθε όροφο, ενώ εξίσου καλές επιλογές αποτελούν τα clubs Radost FX (Belehradska 120, Praha 2) και Roxy (Dlouha 33). Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς κινείται το L’Enfer Rouge (Jakubska 2) ενώ εξαιρετικά δημοφιλές είναι και το, μέτριο κατά τη γνώμη μου, Palac Akropolis (Kubelikova 27, Praha 3).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v